Pagina’s

Raveleijn de bende van de witte veer

Voor De Bende van de Witte Veer mag je best heel lang opblijven!

Woensdagavond elf uur. Voetstappen op de trap. Emma loopt triomfantelijk de woonkamer binnen met De Bende van de Witte Veer in haar armen geklemd. ‘Uit!’ En ze straalt. Daar kan ik toch niet boos op worden? Ook al hadden we afgesproken dat ze om acht uur moest stoppen met lezen. De keren dat ik zelf op de wekker keek en tot de conclusie kwam dat mijn goede voornemen om vroeg te gaan slapen weer eens was gesneuveld door een spannend boek zijn immers ontelbaar.

 

Raveleijn de bende van de witte veer

 

Waar raven ruijters zullen zeijn

De boekbespreking hebben we die avond niet meer gehouden, ik moest het boek immers zelf ook nog lezen. En om het beeld compleet te krijgen las ik het eerste deel in de serie ook. De Bende van de Witte Veer is namelijk het vervolg op het razend populaire Raveleijn van Paul van Loon uit 2011. Het boek waarop de parkshow in de Efteling en een televisieserie zijn gebaseerd.

Spannende fantasy over vijf kinderen, Thomas, Maurits, Emma, Lisa en Joost, die een poort naar een andere wereld ontdekken. Samen met vijf raven gaan zij door de poort en komen er aan de andere kant als volwassen ruiters op glanzende paarden weer uit. In deze wereld moeten zij de stad Raveleijn redden van de slechte Graaf Olaf met behulp van hun speciale gaven, gebaseerd op de vijf elementen aarde, vuur, metaal, water en hout. In een gigantisch gevecht met een mechanische draak verslaan zij de slechterik, waarna zij weer naar huis vertrekken om als kinderen hun leven weer voort te zetten.

 

Twee jaar later

In De Bende van de Witte Veer is het inmiddels twee jaar later. Het lijkt er op dat iedereen zijn leven weer heeft opgepakt en Ravelijn achter zich heeft gelaten, maar Joost heeft enge dromen en wordt steeds zieker. Vanuit Raveleijn wordt om hulp geroepen, want een bende van wolfachtige wezens dreigt de stad en al zijn inwoners te doen verstenen. Waar de bende geweest is laten zij een witte veer achter. Dezelfde bende zorgt er voor dat de Poort naar Raveleijn gesloten blijft. Hoe moeten de kinderen hun vrienden nu helpen?

 

Raveleijn de bende van de witte veer

 

En is De Bende van de Witte Veer net zo spannend als het eerste boek?

Emma’s oordeel: Beter zelfs! Omdat het vanaf het allereerste hoofdstuk meteen spannend was en het tot het einde spannend bleef. Mijn favoriete karakters zijn Emma en Lisa. Ze hebben als ruiters mijn lievelingskleuren aan (paars en blauw). En omdat ze in de echte wereld nu hun haren zwart hebben geverfd en heksenjurken dragen. Hun elementen (metaal en water) zijn ook het coolst. Ik heb in de Efteling het kostuum van Emma gekocht.

Het mooiste stuk uit het boek vond ik toen Samira voor het eerst ging vliegen:

Wind suist in haar oren. Samira kijkt omlaag. Beneden haar in de diepte ligt de stad Raveleijn, de toren, het marktplein, de huizen, boerderijen, bossen. Ze vliegt! Haar armen zijn vleugels, zwarte, glanzende veren groeien over haar vingers, waar de wind langs strijkt.

Tja, ik moet mijn dochter gelijk geven. De vaart zat er bij De Bende van de Witte Veer gelijk flink in. Maar er is ruimte voor meer dan alleen actie en spanning. De karakters hebben een mooie ontwikkeling doorgemaakt, en waar deel 1 meer vanuit het perspectief van Thomas wordt verteld is nu het jongste kind aan de beurt. Het plot was bijzonder origineel, de vormgeving en illustraties zijn prachtig en er zit een vleugje romantiek in. Samen met het eerste boek is dit gewoon een heerlijke fantasy reeks voor jonge kinderen.

Uitgeverij Leopold bedankt voor het recensie-exemplaar.

 

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

2 Comments

 • Anita Willems

  28 juni 2017 at 20:11

  Dit klinkt als een goeie tip voor mijn dochter E. Maar dan geef ik haar eerst deel 1.
  Door een poort naar een andere wereld blijft boeiend. Hier in huis wordt er gefantaseerd over hoe ze in de spiegel kunnen stappen, naar een andere kamer.

  Beantwoorden
  • Ogma

   5 juli 2017 at 09:39

   In dat geval is Raveleijn echt iets voor haar. Bij deel 1 beginnen is het leukst en als ze de boeken uit heeft dan kan je op YouTube de tv serie helemaal terug vinden. Zo komt ze de vakantie wel door 😉

   Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren