Pagina’s

Boekenhuisje Noorden

Van Portland naar Noorden: Lilian vertelt over haar Boekenhuisje Noorden

Er is er een jarig hoera hoera! Lilian van Boekenhuisje Noorden is vandaag jarig én vertelt ons ook nog eens alles over hoe haar minibieb tot stand is gekomen. Hoe leuk is dat?

 

Boekenhuisje Noorden

 

Hoe hoorde je van het bestaan van little free libraries?

Toen ik een paar jaar geleden voor mijn werk in Portland, aan de Westkust van Amerika was, zag ik tijdens een wandeling door de stad een little free library staan. Het was een heel klein huisje met maar een paar boeken, in een rustige straat, en ik heb er direct een foto van gemaakt omdat ik het zo’n leuk idee vond.

 

Boekenhuisje Noorden

             De bron van inspiratie

 

Hoe is jouw little free library ontstaan?

Toeval wilde dat ik tijdens dezelfde reis in een Nederlandse supermarkt kwam waar ze een plank met tweedehands boeken hadden. “Je mag er wel een meenemen hoor!” riep de eigenaar van de supermarkt. Zelf had ik niets om terug te leggen, maar dat was geen probleem zei hij. Helemaal blij was ik om iets lekker Nederlands te kunnen lezen. Terug in Nederland wist ik meteen dat ik ook een boekenhuisje wilde. Ik heb een tekening gemaakt en een vriend van me die meubels maakt heeft hem voor me gemaakt. Er was nog wel even wat verwarring over de afmeting. Toen hij de eerste foto doorstuurde schrok ik wel even. In plaats van een totale hoogte van zo’n 1.60m (inclusief poten), was het huisje zelf 1.30m, wat het totaal op meer dan twee meter hoogte bracht. Gelukkig is hij opnieuw begonnen, en het megahuis dient nu als insectenhotel op een camping.

Wanneer is de little free library geopend?

Mijn boekenhuisje staat sinds november 2014.

Welke genres zijn er zoal te vinden in het huisje?

Er staan redelijk veel thrillers in, (streek)romans, Nederlandse literatuur, reisverhalen en ik heb een plankje voor kinderboeken, al zijn die iets minder in trek.

Merk je dat het aanbod regelmatig wisselt?

Ja, toch wel. Ik werk regelmatig thuis en zie dan mensen stoppen en uitgebreid zoeken. Soms loop ik dan ook even naar buiten om te vragen of ze kunnen vinden wat ze zoeken. In de gangkast staat namelijk nog een aardige voorraad, dus als daar iets voor ze bij zit, mogen ze dat meenemen. Onlangs zag ik een brommertje stoppen aan de overkant van de straat. Een mevrouw stapte af en liep naarhet huisje terwijl haar man op de brommer bleef wachten. Ik vroeg haar waar ze naar op zoek was en haalde nog wat htrillers voor haar uit de voorraad. Ze twijfelde of ze er twe of drie mee zou nemen. “Gewoon doen” riep haar man, vanaf de overkant. En er lachend achteraan: “Heb ik even rust!” Er worden af en toe tassen of dozen met boeken gebracht en bij mooi weer zet ik een kist met boeken buiten waar mensen gratis boeken mogen uitzoeken. En af en toe breng ik boeken die niet gewild zijn naar de kringloop.

 

Boekenhuisje Noorden

 

Welke mensen maken gebruik van jouw boekenhuisje?

Ik woon in een klein dorp en er wonen best veel wat oudere mensen in de buurt. De bibliotheek zit een paar kilometer verderop, en is niet voor iedereen makkelijk te bereiken. Er zijn buren die langkomen, een man die iedere week komt kijken of er wat tussen zit voor zijn vrouw die aan huis gebonden is, maar ook mensen uit omliggende dorpen die op de fiets of met de auto langskomen.

Lees je zelf ook boeken die mensen inbrengen?

Ja, ik heb er helaas niet zoveel tijd voor als ik zou willen, maar er zitten vaak mooie boeken tussen en die lees ik dan zelf ook. ‘Toen ik je zag’ van Isa Hoes bijvoorbeeld heb ik even onderschept, en verder zijn boeken van o.a. Saskia Noort, reisboeken en biografieën favoriet.

Wat zijn de reacties op het boekenhuisje?

Mensen waarderen het boekenhuisje, ze bellen soms aan om boeken te brengen of gewoon een praatje te maken. Op het begin was ik een beetje bang voor vandalisme. Het huisje is 24 uur per dag open en de eerste keer dat het carnaval was ben ik ‘s nachts mijn bed uitgegaan toen ik een groep dronken jongeren op straat hoorde. Maar er was niets aan de hand en gelukkig is er nooit iets raars gebeurd. We zitten langs een doorgaande weg en vlakbij een camping, dus in de zomer wordt er ook door toeristen gebruik van gemaakt. Ik woon hier nog niet zo lang en dit blijkt een hele leuke manier te zijn om mensen te ontmoeten. Inmiddels is onze bakker in een filiaal in een ander dorp een boekenplank begonnen en is een vriendin een boekenhuisje gestart in Purmerend. Het initiatief verspreid zich op die manier, wat ik heel bijzonder vind.

Overigens is mijn boekenhuisje nog niet als officiële Little Free Library geregistreerd omdat daar kosten aan verbonden zijn en ik even wilde kijken of het concept aan zou slaan, maar ik denk dat het er dit jaar toch van gaat komen. Wel kun je het alvast via deze link vinden.

Wat is het leukste of meest bijzondere boek dat je in het boekenhuisje tegen bent gekomen?

Toen ik net gestart was hebben verschillende huis-aan-huis kranten een berichtje geplaatst. Ik had een link naar de Facebookpagina erin gezet, maar bewust geen telefoonnummer, omdat ik geen idee had wat de reacties zouden zijn. Een wat oudere man heeft toen in het telefoonboek gezocht naar mijn adres, maar omdat dat er niet instond, de dichtstbijzijnde buren gebeld. Zij kwamen zijn bericht afgeven: of ik een doos boeken op kon komen halen. Dat heb ik gedaan, en erin zaten 10 delen van Van Streek. Dat is een magazine in paperbackvorm met allerlei verhalen over bijzondere mensen in het Groene Hart. Die heb ik eerst allemaal zelf gelezen en uitgeleend aan familie!

Waar kunnen we het boekenhuisje vinden?

Boekenhuisje Noorden staat aan de Simon van Capelweg 91 in Noorden, aan de rand van de Nieuwkoopse Plassen. Kom gerust eens langs, kies een mooi boek en huur een fluisterbootje bij de botenverhuur verderop voor een minivakantie! Vind Boekenhuisje Noorden op Facebook.

 

Lilian, bedankt voor je verhaal en we wensen je een fijne verjaardag! Wil jij ook met je minibieb op Ogma? Mail dan naar contact@ogma.nu

Ogma is een boekenblog vol verhalen over stoere boeken, oude boeken, soms wat nieuws en soms boeken waar je écht even je best voor moet doen om een exemplaar in handen te krijgen. De vaste redactie bestaat uit Tineke, Jolanda, Mirjam, Simone, Anita en Jan-Rutger en soms maken ze gezamenlijke artikelen of is er een gastblogger. Die blogs vind je onder dit profiel. Enjoy!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren