Pagina’s

Hercule Poirot

Minicursus Christie voor Beginners Deel 2: Hercule Poirot

Vandaag in het tweede deel van de Christie voor Beginners Minicursus bespreek ik heel graag die kleine grote detective met het eivormige hoofd en een fascinatie voor de werking van de kleine grijze cellen; Hercule Poirot. Poirot is Christie’s meest bekende speurder, en ook de meest beschreven, er verschenen maar liefst 34 boeken en 42 korte verhalen met de Belgische detective in de hoofdrol.

 

Combineren, niet deduceren

Poirot is een bijzondere man met een bijzondere werkwijze. Hij bestudeert niet, zoals Sherlock Holmes, voetstappen en sigarettenstompjes, om van daaruit de misdaad op te lossen. Hij deduceert niet, maar hij combineert feiten. Hij wijst zijn Watson, de Engelse gentleman assistent Arthur Hastings, er regelmatig op dat het beneden zijn waardigheid is om op zijn knieën op zoek te gaan naar aanwijzingen. Hij kan misdaden oplossen vanuit zijn luie stoel, en doet dit ook bij gelegenheid. Met name in zijn vroege verhalen heeft hij veel aandacht voor de psychologie van de moord, en gebruikt hij deze om de dader hiervan te vinden.

 

Hercule Poirot

 

Poirot-bingen

De beginnende Christielezer raad ik aan om veel Poirots te lezen. Er zijn er immers genoeg, en als je hem eenmaal in je hart hebt gesloten ben je verkocht. De beste om mee te beginnen is mijns inziens het eerste boek dat er over hem verscheen, het eerste boek dat Agatha Christie ooit schreef zelfs: The Mysterious Affair at Styles/ De zaak Styles. Geschreven in 1916, verschenen in 1920, maar niets van zijn charme verloren. Poirot, Hastings en alle andere elementen die het lezen van een Christie zo de moeite waard maken worden in dit boek geïntroduceerd en zo stap je er als beginner dus moeiteloos in.

 

Aanraders

Over het algemeen wordt gesteld, en ik ben het daar wel mee eens, dat Christie in de jaren twintig, dertig en veertig jaar haar beste werk schreef. Naarmate ze ouder werd (ze schreef tot vlak voor haar dood op 86 jarige leeftijd, in 1976) sloop er een zekere vermoeidheid, herhaling en ook een wat wantrouwender wereldbeeld in haar werk. Nog steeds het lezen meer dan waard, maar wel minder fris dan die eerste boeken. Toch zijn hierop ook weer uitzonderingen, en een daarvan is de Poirot ‘The Pale Horse/Het Vale Paard’. Geschreven in 1968 is het een van haar latere werken, maar echt een van mijn favorieten, en de tweede Poirot die ik met klem aanraad.

Als laatste is Moord op de OrientExpress/ Murder on the Orient-Express een erg goed idee om als beginner te lezen. Een van Christie’s klassiekers, die ons ook meer leert over Poirot en zijn achtergrond. Volgens kenners was dit de zaak waar hij het meeste mee geworsteld heeft, en het boeiende, intrinsieke plot is weergaloos. Lezen dus!

 

Hercule Poirot

 

Kijken en luisteren

Ook op het gebied van kijken en luisteren is er materiaal te over. Alle luisterboeken voorgelezen door David Suchet en Hugh Fraser die je kunt vinden zou ik luisteren. Zij spelen namelijk de rollen van respectievelijk Poirot en Hastings in de langdurende serie tvfilms, getiteld Agatha Christie’s Poirot. Dit is een zeer duidelijke do: echt een fantastische serie met perfect gecaste acteurs, waaronder dus Suchet, die ik enorm bewonder. Ook hier geldt: eerst de boeken, dan de serie. (Hoewel andersom ook best kan hoor. Mijn zus keek jarenlang de films van Miss Marple en Hercule Poirot en begon op latere leeftijd pas met het lezen van de boeken, zij is nu net zo verslaafd als ik al jaren was.)

 

Doe! Het! Niet!

Ik heb ook don’ts trouwens voor beginnende Christie lezers. Om het voor vandaag even bij Poirot te laten: lees niet (althans in het begin) het boek Het doek valt/Curtain, en kijk ook niet deze laatste aflevering in de tvfilmsreeks. Waarom niet? Omdat het doek dan letterlijk valt voor Poirot, hij komt namelijk in dit boek te overlijden. Persoonlijk (leert u mij ook wat beter kennen) heb ik het nog niet over mijn hart kunnen verkrijgen. Ik heb het boek wel, en ik zal het ooit aandurven, maar Het Doek Valt is het enige Christieboek dat ik nog niet heb gelezen. Ik wil gewoon niet dat hij gaat, die detective die me zo na aan het hart ligt… Het is echt de allerlaatste, dus bewaar ‘m gewoon voor het laatst.

 

Hercule Poirot

 

Leuk geprobeerd

Als laatste don’t: lees niet de nieuwe Poirots van Sophie Hannah. Leuk geprobeerd, mevrouw Hannah kan ook best schrijven, maar de Poirot van Hannah is gewoon geen Poirot. Niet de echte. Niet die van Agatha Christie. Hij doet en zegt dingen die de echte Hercule Poirot nooit zou doen of zeggen. Nooit! Dus: best aardige boeken, goed bedachte plots, niet slecht geschreven, maar geen Poirot. Gewoon niet. End of story.

Volgende keer in deel drie nog veel meer do’s en een heel duidelijke don’t voor de beginnende Christielezer. Stay tuned!

 

Jolanda Lichthart, moeder, echtgenote, schrijfster, docent, lezer. Volgens Harry Mulisch zouden echte schrijvers nooit boeken lezen, en zouden echte lezers nooit een boek kunnen schrijven. Maar Harry Mulisch, Schmarry Schmulisch, ik doe het gewoon beide. Ha!

2 Comments

 • Cellie Citroen

  29 juni 2017 at 09:42

  Zag 2 Christies liggen met Hercule Poirot en alhoewel ik ze al wel kende (vroeger ooit gelezen) was het weer een feest. Het laatste deel is (helaas) bekend) op de Belg ooit die aflevering gezien.

  Beantwoorden
 • Esmee

  25 juni 2018 at 20:14

  Ik ben 13 jaar en ik heb letterlijk alle films gekken waar poirot in zit maar ik vind het boek de niewe erfgenaam heeeeel goed gelukt in 1 keer uitgelezen mooi boek

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren