Pagina’s

How Starbucks Saved my Life

How Starbucks Saved my Life. Want waar zouden we zijn zonder koffie?

Koffie red levens. Dat weten we allemaal…  Michael Gill gaat in How Starbucks saved my life nog even een stapje verder. Het Amerikaanse mega concern is verantwoordelijk voor een totale omslag in zijn leven, omdat het hem een baan aanbood toen hij het zo hard nodig had. Maar ook omdat het hem en zijn kijk op de wereld wezenlijk veranderde. Dat is nogal wat, zo bij een cappuccino en een blueberry muffin….

 

How Starbucks Saved my Life

 

Hier, jij drinkt tenslotte ook koffie

How Starbucks saved my life was wat Jolanda betreft de miskoop van de eeuw. Ze had als notoire koffiehater ook beter moeten weten. Al schijnt men er ook thee te serveren, ja echt! Dus kreeg ik het boek van haar in mijn handen gedrukt, omdat ik zo’n fan ben van Starbucks. Nu valt dat ook wel weer mee, ik mag mezelf alleen heel erg graag troosten met een extra lekkere caramel macchiato als ik de hele dag onderweg ben met de trein. Het toppunt van luxe; met een boek en zo’n drankje in de stiltecoupé.

 

Michael Gill en Starbucks

Michael heeft de beste jaren van zijn leven aan een groot bedrijf gegeven. Zelfs kerst met zijn gezin moest wachten als er een grote campagne voor Ford op poten moest worden gezet. Maar na 35 jaar trouwe dienst hoort hij niet meer bij de jonge, hippe medewerkers en krijgt hij de zak. Hij start zijn eigen bedrijf, maar na tien jaar is dat zo goed als ter ziele. Terwijl hij zijn hoge kosten en zijn uitzichtloze carrière zit te bepeinzen in een Starbucks café wordt hem voor de grap een baan aangeboden door de manager. En tot ieders verbazing, ook die van hemzelf, neemt hij de baan aan. Dus staat de grote New Yorkse carrière man opeens op zijn 63e met een schort voor in een Starbucks te poetsen en koffie te maken.

Mike vertelt over zijn eerste jaar bij Starbucks en hoe hij alles moest leren, daarbij blikt hij voortdurend terug naar zijn carrière in het bedrijfsleven en alle flitsende dingen die hij heeft gedaan, de mensen die hij heeft ontmoet. Hij schrijft dat juist het werken voor Starbucks, een bedrijf dat zijn gasten en zijn werknemers met veel respect behandeld, hem uiteindelijk veel meer geluk oplevert dan zijn goedbetaalde en prestigieuze baan hem ooit hebben gedaan.

 

En was het ook een miskoop?

Gill heeft een fijne schrijftstijl. Niet zo raar als je uit de copywriting wereld komt en de eerste hoofdstukken dacht ik echt nog dat ik hier het verhaal van een privileged white man in handen had die ziet dat er meer is in de wereld dan Yale en Wall Street. Hij doet ook zijn best hoor, maar door toch steeds maar die successen uit het verleden aan te halen blijft hij arrogant overkomen. Of is het iets te Amerikaans allemaal?

Geloofwaardig als memoire vond ik het eigenlijk niet. Even een kleine greep uit de beroemdheden die de heer Gill zoal heeft ontmoet; Jacky Kennedy, de koningin van Engeland, Frank Sinatra en Ernest Hemingway. Die laatste zelfs in Pamplona waar hij van Papa de opdracht kreeg om voor de stieren te rennen. Jaja…. Maar het geheel leest als een romantische feel good roman, en in die hoedanigheid heb ik er wel van genoten. Beetje sneeuw in New York er bij, een gastrol van Lorelei Gilmore of Sarah Jessica Parker en voilá, je ziet de film al voor je.

Uiteindelijk was het een aangenaam geschreven boek, maar doe mij er dan wel een cappuccino bij.

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren