Pagina’s

Miss Marple

Minicursus Christie voor Beginners Deel 1: Miss Marple

Als liefhebber van Engelse detectives is voor mij het oeuvre van Agatha Christie een beetje de heilige graal. Al is zij ruim veertig jaar geleden overleden en verscheen haar eerste boek bijna honderd jaar geleden, nog steeds is zij wereldwijd de best gelezen misdaadschrijfster. Het is vast geen toeval dat een van mijn best gelezen artikelen hier op Ogma een artikel over deze Engelse schrijfster is.

 

Agatha Wie?

Er zijn natuurlijk ook mensen die misschien wel over haar hebben gehoord, maar nog niet (veel) van haar gelezen hebben. En wellicht zelfs mensen die denken: Christie? Wiesda? Voor deze mensen, en voor alle andere mensen die weer eens zin hebben om een Agatha Christie ter hand te nemen, geef ik vanaf vandaag een Minicursus Christie voor Beginners. Vol lees-, kijk- en luistertips.

Voor deze eerste aflevering heb ik gekozen voor Miss Marple, samen met Hercule Poirot een van Christie’s beroemdste karakters. Altijd een gewetensvraag, welke van de twee je het eerst gaat bespreken, maar in dit geval volg ik gewoon het alfabet, de M voor de P. Nu is Miss Marple ook wel een onweerstaanbare oude dame natuurlijk, en Hercule had haar zonder problemen voor gelaten.

 

Miss Marple

 

De onweerstaanbare dame uit St. Mary Mead

Miss Marple, de scherpe speurneus, vermomd als onschuldig oud dametje, verscheen in 12 boeken en 20 korte verhalen. Voor een Christie newbie raad ik aan om te beginnen met de boeken, hoewel de eerste korte verhalen eerder zijn geschreven. In de latere verhalen is haar karakter meer tot verdieping gekomen en is ze ook qua uiterlijk veranderd ten opzichte van hoe ze in de allereerste verhalen ten tonele werd gebracht. Alle boeken zijn het waard om gelezen te worden, maar ik denk dat The Body in the Library/ Dood van een Danseres, The Moving Finger / De Giftige Pen en Wie adverteert een moord!/ A Murder is Announced een goed idee geven van de Agatha Christie’s schrijfstijl, en de werkwijze van de bejaarde dame uit St. Mary Mead.

 

Miss Marple

 

Luistertips

Hou je nu, net als ik, niet alleen van lezen, maar ook van luisteren, dan raad ik je aan om – voor de vakantie, of onder het koken, klussen of knutselen- vooral eens een Marpletje op te zetten. Rubinstein heeft een aantal jaren geleden verschillende luisterboeken van Agatha Christie uitgegeven, waaronder de zes problemen van Miss Marple, een van de twee verhalenbundels waar zij in voorkomen. Onder andere Bram van der Vlugt leest de verhalen voor, hoe bedoel je sfeervol?! Van Harper Collins verschenen verschillende audiobooks in het Engels, voorgelezen door niemand anders dan Joan Hickson. Ik heb Miss Marple’s Final Cases nog op ouderwetse cassettebandjes, een goede reden om altijd een cassettedeck in huis te houden. Als laatste heeft de good old BBC hoorspelen gemaakt van praktisch alle Christieboeken, dus ook Miss Marple. Geen luisterboeken dus, maar dramatisations, hoorspelen. Als ik dit artikel doorlees klinkt het allemaal wel erg ouderwets misschien (en ik moet nog veertig worden, nota bene!) maar alles aan de boeken en verhalen ademt Engelse knusheid en is heel goed modern mindful in te zetten.

 

Miss Marple

 

Retro TV

Als laatste nog kijktips. Zoals altijd: begin met de boeken. Vaak worden de verhalen aangepast voor een televisieserie of film  (er wordt niet voor niets vaak gesproken over tv bewerking), en soms gaat dat ten koste van nuances en details die in de boeken veel mooier overkomen. Dit gezegd hebbende blijf ik een sucker voor de 12 delige BBC serie uit de jaren 80. Veel dingen gaan iets langzamer en soms storen bepaalde veranderingen mij, maar ik vind Joan Hickson zo’n ontzettend goede Miss Marple neerzetten, dat dat alleen al genoeg reden is om de hele serie regelmatig opnieuw te bekijken. Er is ook recenter een serie verschenen, hiermee ben ik nog niet bekend, maar erg nieuwsgierig naar. Dat is dan voor later, voor nu hoop ik alle Christie nieuwelingen genoeg inspiratie te hebben gegeven om er eens in te duiken. Of de al ingewijden ideeën om weer eens te herlezen.

Volgende keer: Hercule Poirot. Enchantee!

Jolanda Lichthart, moeder, echtgenote, schrijfster, docent, lezer. Volgens Harry Mulisch zouden echte schrijvers nooit boeken lezen, en zouden echte lezers nooit een boek kunnen schrijven. Maar Harry Mulisch, Schmarry Schmulisch, ik doe het gewoon beide. Ha!

3 Comments

 • Wieneke

  16 juni 2017 at 08:55

  Joan Hickson was de ultieme Miss Marple. Er was ooit een Margaret Rutherford in films en dat was een erg raar komisch bedoeld edoch irritant mens. Ik heb alle pocketboeken van Agatha Christie verzameld. In het Engels dus, want dan zijn ze nog beter. Het was een hele klus om te doen via Boekwinkeltjes en Marktplaats en rommelmarktjes en zo. Maar het is me na jaren gelukt en ik heb ze allemaal zeker twee keer gelezen. Heel veel boeken kunnen wat mij betreft weg, maar deze serie echt niet. Hetzelfde geldt trouwens voor mijn complete verzameling James Herriot en P.G. Wodehouse in het Engels.

  Beantwoorden
 • Sullivan

  16 juni 2017 at 11:41

  De eerste 3seizoenen van de nieuwe Marple serie met Geraldine McEwan als Miss Marple zijn geweldig. Er worden aardig wat vrijheden genomen met de verhalen, maar naar mijn idee met goed resultaat.

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren