Pagina’s

De Wezens

Waarom iedereen De Wezens van Matt Haig moet lezen

De meeste boeken lees je. Gewoon relaxen met een leuk of mooi verhaal. En sommige boeken beleef je met hart en ziel, die beroeren je tot in je tenen en slurp je woord voor woord vol verwondering op. Ik zeg het maar vast, De Wezens van Matt Haig is dus zo’n boek.

 

De Wezens

 

Graaf in Moskou heeft als favoriete boek van 2017 lang op eenzame hoogte boven de rest van wat ik heb gelezen uitgestoken. Maar nu moet de adelijke Alexander Rostov zijn eerste plaats delen met een naamloos buitenaards wezen. Voor wie nu af wil haken omdat science fiction niet zijn of haar genre is, De Wezens is niet het standaard verhaal over het leven op andere planeten, maar gaat juist over hoe bijzonder het is om een mens te zijn.

 

Een missie, gedichten en de liefde

Een buitenaards wezen wordt naar de aarde gestuurd om het bewijs van een wiskundige ontdekking te vernietigen. Professor Andrew Martin heeft de onmogelijke Riemann-hypothese opgelost, maar deze informatie moet volgens de Vonnadoniërs voor de mensheid geheim blijven. De kennis is te gevaarlijk in handen van mensen. Martin wordt vermoord en het buitenaardse wezen moet als Andrew Martin’s dubbelganger iedereen die op de hoogte is van de ontdekking liquideren. Waar het boek opent met komische scenes (zo moet de verstekeling onder andere nog leren dat men op aarde niet bloot over de campus van Cambridge kan rondrennen), worden de levenslessen gaandeweg serieuzer en filosofischer van aard. De verstekeling komt er achter dat Martin niet een leuke man was, maar dat zijn vrouw en kind dat wel zijn. Hij leest gedichten van Emily Dickinson, luistert naar muziek en onderzoekt wat liefde en vriendschap is. En vraagt zich af of hij nog wel terug wil naar zijn oude leven…

 

Lees en huiver

In eenvoudige woorden, die zo geweldig zijn dat je ze keer op keer wilt lezen, onderzoekt de verstekeling lichtvoetige en serieuze zaken. Martin’s dubbelganger houdt de lezer een spiegel voor terwijl hij zich verwondert over alles wat de mens zoal bezig houdt op aarde. Met hier en daar een wiskundige les. En er zijn momenten dat je De Wezens zult laten zakken om een idee even op je in te laten werken. Gewoon een kleine greep uit het moois dat De Wezens te bieden heeft:

Normaal gesproken houden mensen niet van gekken, tenzij ze goed kunnen schilderen – en ook dan pas na hun dood. Maar op Aarde is de definitie van gek inconsistent en niet erg helder. Wat in het ene tijdperk doodgewoon is, kan in een ander tijdperk krankzinnig zijn.

Mensen gaan kussen als woorden ergens zijn beland waarvandaan ze niet kunnen ontsnappen.

Je kwam met babyvoetjes en -handjes en een oneindige hoeveelheid geluk ter wereld en naarmate voeten en handen groter werden, verdampte dat geluk stukje bij beetje. En vanaf je tienerjaren kon je de grip kwijtraken, en als het geluk eenmaal weggleed, kreeg het massa. Alsof de wetenschap dat het weg kon glijden, het moeilijker maakte om het vast te houden, hoe groot je voeten en handen ook waren.

Liefde was een manier om voor eeuwig te leven in een enkel ogenblik, en het was ook een manier om jezelf te bekijken zoals je jezelf eigenlijk nog nooit had bekeken, en als je dat had gedaan, besefte je dat die blik meer betekende dan welk vroeger zelfbeeld of zelfbedrog ook.

Alsof een boek dat vol staat van de meest prachtige zinnen die je op de heerlijkste manier aan het denken zetten nog niet genoeg is, komt Haig aan het einde van De Wezens nog met het hoofdstuk “Goede raad voor een mens” dat ik inmiddels minstens vijf keer heb gelezen. Een lijst met 97 adviezen voor zijn zoon. Ik heb gehuild…

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

2 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren