Pagina’s

  • Home
  • Non Fictie Fix
  • Geschiedenis saai? Hell no! Niet met deze historische non fictie boeken
historisch non fictie

Geschiedenis saai? Hell no! Niet met deze historische non fictie boeken

Op de middelbare school moest ik voor het vak geschiedenis ook een aantal historische (non) fictie boeken lezen. Ik ging naar het kleine schoolbiebje met sterk verouderde titels en nam iets mee over ketters (vervolging, moord, mysterieus gedoe in de bergen van Zuid-Frankrijk, what could go wrong?) en iets met de titel ‘Het fregatschip Johanna Maria’. Het liep niet goed af. Een jarenlang vooroordeel over geschiedenis boeken was het resultaat.

Gelukkig liep het toch nog goed af met mij en heb ik inmiddels mijn (on?)gezonde interesse in geschiedenis weer terug gevonden. Als je de juiste vertellers maar treft! Dus vandaag een lijst met vertellers die bewijzen dat geschiedenis een oneindige bron van lering ende vermaeck is. Enjoy!

 

historisch non fictie

 

Shakespeare – Bill Bryson

Examining centuries of myths, half-truths and downright lies, Bill Bryson makes sense of the man behind the masterpieces. As he leads us through the crowded streets of Elizabethan England, he brings to life the places and characters that inspired Shakespeare’s work. Along the way he delights in the inventiveness of Shakespeare’s language, which has given us so many of the indispensable words and phrases we use today, and celebrates the Bard’s legacy to our literature, culture and history.

Bill Bryson maakt van elk boek een feestje en dat hij de plaatsen en karakters uit het werk van Shakespeare tot leven brengt is zeker geen overstatement. Ik heb heerlijk gelachen tijdens het lezen van dit boek.

 

How to be a Tudor – Ruth Goodman

The Tudor era encompasses some of the greatest changes in our history. But while we know about the historical dramas of the times – most notably in the court of Henry VIII – what was life really like for a commoner like you or me? To answer this question, the renowned method historian and historical advisor to the BBC Ruth Goodman has slept, washed and cooked as the Tudors did – so you don’t have to! She is your expert guide to this fascinating era, drawing on years of practical historical study to show how our ancestors coped with everyday life, from how they slept to how they courted. Using a vast range of sources, she takes you back to the time when soot was used as toothpaste and the upper crust of bread was served to the wealthier members of the house. Exploring how the Tudors learnt, danced and even sat and stood according to the latest fashion, she reveals what it all felt, smelt and tasted like, from morning until night.

Ruth Goodman heeft mij zo veel meer geleerd over het Tudor tijdperk dan alle andere boeken die ik erover heb gelezen. Bovendien begreep ik nu zelfs bepaalde fantasy en historische fictie veel beter. Als je dit boek uit hebt moet je haar serie over Monastery Farms op Youtube opzoeken. Dan kan je alle in het boek beschreven kennis live in actie zien. Geweldig!

 

Op zoek naar George – Kim Heijdenrijk

Na haar verhuizing naar Den Haag besluit de voormalig journalist Kim Heijdenrijk zich te gaan verdiepen in haar nieuwe straat. Ze komt erachter dat aan het einde van de straat ooit een berucht weeshuis stond; Huize Groenestein. Nieuwsgierig geworden gaat ze op zoek naar informatie en stuit via Marktplaats op een oude ansichtkaart. Het poststuk blijkt in 1916 vanuit Groenestein verzonden te zijn door de toen 13-jarige George Krul. Wat hij op de kaart aan zijn oom schrijft raakt haar. Wie was ‘Sjors’ en wat is er van hem geworden? Aan de hand van alle denkbare bronnen reconstrueert Kim Heijdenrijk de tragische geschiedenis van George en niet alleen van hem: haar zoektocht geeft een indringend beeld van het leven van de ‘gewone’ man in de twintigste eeuw.

Wat mij betreft een van de non fictie must reads van dit jaar. Waarom? Lees hier mijn recensie terug. En daarna allemaal even het boek kopen of lenen uit de bieb hoor!

 

Atjeh – Anton Stolwijk

Hoe de Nederlanders kwamen en gingen en wat ze achterlieten De Atjeh-oorlog (1873-1942) vormt een van de zwartste bladzijden uit de Nederlandse geschiedenis. De strijd tussen nietsontziende koloniale soldaten en fanatiek islamitische Atjehers kostte aan zo’n 100.000 mensen het leven, onder wie duizenden Atjehse vrouwen en kinderen. In Atjeh. Het verhaal van de bloedigste strijd uit de Nederlandse koloniale geschiedenis volgt Anton Stolwijk het spoor van de strijd – een spoor dat niet alleen langs vergeelde en vergeten dagboeken voert, maar ook naar het hedendaagse Atjeh, dat nog steeds blijkt te worden getekend door de oorlog. Het resultaat is een fascinerend, origineel verhaal dat geschiedenis en actualiteit, onderzoek en journalistiek naadloos en virtuoos combineert.

Mirjam was zo enthousiast dat ik Atjeh na haar wilde lezen! En voor bovenstaande foto moest ik het weer bij mijn vader wegpikken. Ik bedoel maar.

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

One Comment

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren