Pagina’s

Minibieb Leesplezier Brunssum

Minibieb Leesplezier Brunssum: over Vijftig tinten grijs en grote letter boeken

We blazen de Little Free Library rubriek nieuw leven in! Want er zijn nog zoveel mooie minibiebs te ontdekken, te veel creatieve kastjes te bekijken.
Linda uit Brunssum bijt de spits af en vertelt over de boeken in haar minibieb. Over Vijftig tinten grijs en grote letter boeken. En de enthousiaste reacties van haar leerlingen op de kinderboeken die nieuw binnenkomen. 

Hoe hoorde je van het bestaan van little free libraries?

Een aantal jaren geleden begon de (over)buurvrouw van mijn ouders een little free library. Ik was gelijk nieuwsgierig naar het schattige kastje in haar voortuin. Er zaten boeken in die voor iedereen te leen waren . Het gaf me gelijk een ontzettend vrolijk gevoel. Wat goed dat boeken zo niet verstoffen in kasten, maar gewoon worden doorgegeven. Ik had op dat moment zelf ook een hele voorraad, maar door plaatsgebrek lagen ze al enige tijd op zolder (ook te verstofffen). Daarnaast wist ik van mezelf dat ik boeken haast nooit een tweede keer las. Ik vond op internet veel meer informatie over little free libraries en raakte er door geïnspireerd.

Hoe is jouw little free library vervolgens ontstaan?

Ik speelde dus al 2 jaar met de gedachte er ook een op te richten, maar durfde eigenlijk niet zo goed doordat mensen vaak lacherig reageerden op mijn ideeën. Uiteindelijk voelde ik (eigenwijs als ik ben) dat ik het toch gewoon wilde proberen. Als boeken inderdaad worden gestolen of het kastje vernield wordt, dan is dat jammer maar dan kan ik er altijd nog mee stoppen, was mijn gedachte. Bovendien woon ik op een weg waar veel mensen wandelen richting de Brunssumerheide dus ik gaf het wel een grote kans van slagen. Ik kocht een tweedehands kastje, knapte het op en plantte het op het muurtje van het keldergat naast de voordeur.

 

Minibieb Leesplezier Brunssum

 

Vanaf wanneer is de little free library geopend?

Op 26 september 2016 heb ik mijn biebje geopend.

Wat voor boeken zijn er zoal te vinden in het biebje?

Ik ben gelijk begonnen met een plankje volwassenen boeken en een plankje kinderboeken. De volwassenen boeken waren in het begin voornamelijk romans, maar door vraag en aanbod van bezoekers heb ik inmiddels een gevarieerd aanbod. Thrillers, chicklit, biografieën van bekende voetballers, misdaadromans, etc.

De kinderboeken variëren ook van peuterboekjes tot prentenboeken, leesboeken voor oudere kinderen, maar ook de oude boekjes van bijvoorbeeld Pinkeltje vinden de kinderen hier leuk om te lezen.

Merk je dat het aanbod vaak wisselt?

Ja! Het aanbod wisselt hier op een hele natuurlijke manier. De meeste mensen die een boek lenen, zetten er ook een voor in de plaats. Dit hoeft niet, maar toch gebeurt dit veel. Regelmatig heb ik er ineens een hoop nieuwe boeken in staan doordat iemand een kast heeft opgeruimd. Deze selecteer ik dan wel op genre en wissel ik soms met mijn eigen voorraad.

Welke mensen maken gebruik van jouw little free library?

Veel kinderen uit de buurt vinden het geweldig om boekjes te lenen uit ‘het kastje dat aan de straat staat’. Daar krijg ik goede zin van. Kinderen lezen tegenwoordig te weinig zegt men, maar als ik zie hoeveel kinderen boekjes komen lenen, dan stimuleert dit blijkbaar behoorlijk. Volwassenen zijn veelal mensen uit de buurt, maar ook andere minibieb beheerders die bijvoorbeeld tijdens een vakantie een rondje Limburg rijden langs verschillende minibiebs.

Lees je zelf ook boeken die mensen inbrengen?

Ja vaak genoeg. Zoals ik al eerder aangaf, ik lees boeken vaak geen tweede keer dus met mijn minibieb heb ik altijd keuze genoeg. Vooral romans en thrillers worden vaak toegevoegd en daar houd ik het meest van om zelf te lezen. Hier en daar krijg ik het zelfs voor elkaar om een kinderboek te lenen. Als ik hem leuk vind, dan raad ik hem aan bij mijn leerlingen (ik ben lerares op een basisschool). De leerlingen uit mijn klas vinden dat altijd prachtig. “Is dat er weer eentje uit je biebje?”

Wat zijn de reacties verder op je minibieb?

De reacties van mensen uit de buurt zijn echt heel positief, daarom loopt hij ook zo goed. Ik kwam erachter dat verschillende buurtbewoners altijd bij het biebje tegenover mijn ouders gingen, nu hebben ze meer keuze uit verschillende boeken.

Omdat hij naast mijn voordeur hangt kan ik vaak mensen horen praten over mijn biebje. Meestal reageren ze verwonderd dat zoiets bestaan, vinden ze het geweldig dat mensen er zo netjes mee omgaan (dit verwacht niemand!) en komen ze vaker terug om te lenen.

Wat is het leukste of meest bijzondere boek dat je bent tegengekomen in je biebje?

Ik stuitte laatst op het boek Vijftig tinten grijs van E.L. James. Dat is toch een boek dat ik zelf niet verwacht had. Het is natuurlijk een bestseller, maar daarnaast ook wel een beetje ‘stout’. De meeste boeken die worden toegevoegd zijn iets ouder en milder. Toen ik op Facebook een post plaatste met het goede nieuws dat er meerdere vrij nieuwe bestsellers waren toegevoegd door een onbekende, was hij de volgende dag gelijk verdwenen. Heerlijk! Misschien komt dit ook wel doordat mijn minibiebje altijd open is, want ook ‘s avonds staat het kastje gewoon buiten. Bovendien vind ik persoonlijk dat het taboe rond dit soort boeken snel doorbroken mag worden. Iedereen geniet op zijn eigen manier van boeken en in mijn biebje zijn dus echt alle boeken welkom (ook de grote letterboeken die één persoon telkens weer toevoegt als hij/zij een boek leent 😉 )

Waar kunnen we jouw minibieb vinden?

Op Vondelstraat 153 in Brunssum en op Facebook.

 

Wil jij ook met je minibieb op Ogma? Mail dan naar contact@ogma.nu

Ogma is een boekenblog vol verhalen over stoere boeken, oude boeken, soms wat nieuws en soms boeken waar je écht even je best voor moet doen om een exemplaar in handen te krijgen. De vaste redactie bestaat uit Tineke, Jolanda, Mirjam, Simone, Anita en Jan-Rutger en soms maken ze gezamenlijke artikelen of is er een gastblogger. Die blogs vind je onder dit profiel. Enjoy!

2 Comments

 • Manon

  3 juni 2017 at 09:11

  Wat een top idee, ik had er wel van gehoord, maar zelf tot nu toe niet aangedurfd.
  We wonen langs de looproute naar het strand, hoe ideaal in de zomer is dat. Ik moet een hele lading boeken kwijt, het wordt echt teveel, maar wil ze niet naar het oud papier brengen .
  Dit is wellicht een goede oplossing. Ik ga het eens bespreken thuis.
  Fijn weekend Manon

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren