Pagina’s

Guido Brunetti

Il dolce far niente met Guido Brunetti

Ben je nostalgisch aangelegd? Houd je van ‘La dolce vita’ en een moord hier en daar? Dan zijn de boeken van Donna Leon iets voor jou! Haar boeken spelen zich af in Venetië, een van de steden op mijn to-do lijst, in de tijd waarin je als vakantieganger nog makkelijk een miljonair was. Het had toch wel wat hoor, zo’n 100.000 lires neertellen voor een ijsje.

 

Guido Brunetti

 

Gondola’s en grappa

Commissaris Guido Brunetti, Donna Leon’s hoofdpersoon, racet nooit met piepende banden naar de ‘crime scene’, hij wandelt ernaartoe. Of hij gaat met de gondola. Tja, geen auto’s in Venetië, hè? Als hij ‘s ochtends naar het hoofdbureau wandelt, wordt er vaak nog even gestopt voor een drankje, een cappuccino natuurlijk. Tussen de middag wordt er uitgebreid geluncht, meestal met wat grappa erbij. Toch wat anders dan de bruine boterham met kaas die we hier nuttigen!

Ook leer je Brunetti’s familie kennen, zijn twee kinderen en zijn knappe en intelligente vrouw Paula. Zij speelt altijd wel een grote rol in Donna Leon’s boeken, maar in ‘Fatalita’, het boek dat ik las, helemaal. Ze is namelijk een van de moordverdachten. Paula doceert aan de universiteit, is beslist geëmancipeerd, maar heeft ’s avonds wel altijd het eten klaar als Brunetti verschijnt.

 

Moord en maffia

En dan wordt er in ieder boek ook nog minimaal een moord gepleegd. In ‘Fatalita’ komt ook de maffia nog even om de hoek kijken als er een bank wordt overvallen. Allemaal heel vervelend voor de betrokkenen, maar het ‘il dolce far niente’ gevoel blijft de boventoon voeren. Heerlijk! Ik houd ervan. Ook omdat Brunetti de moord altijd weer weet op te lossen.

Beslist een aanrader dus, voor een ontspannen uurtje bij de kapper of op een terras. Ober, un espresso per favore, pronto!

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

2 Comments

 • Min of meer

  2 juni 2017 at 07:00

  Ik heb een paar uit deze serie gelezen van Leon. Ze lijken wel allemaal erg op elkaar en dat gaat op den duur wat vervelen. Maar al die drankjes en dat heerlijke eten doet wel watertanden 😉

  Beantwoorden
  • Ogma

   3 juni 2017 at 13:13

   Ik heb dat met oa Karin Slaughter. Zo af en toe lekker voor op vakantie en in de zon. Leon moet ik nog proberen, maar Italië en heerlijk eten klinkt wel aanlokkelijk hoor 😉 ~Tineke

   Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren