Pagina’s

Kate Shackleton

Murder in the afternoon – the Kate Shackleton Mysteries, door Frances Brody

Voor deze aflevering van de Dekselse Detective Dinsdag maak ik weer een uitstapje. Ik was namelijk een boek tegen gekomen dat mij heel erg deed denken aan de Phryne Fisher detective reeks. De boeken over de weduwe Catherine – Kate- Shackleton, die in de jaren twintig van de vorige eeuw een vrouwelijke speurneus wordt zal ik deze keer dan ook niet langs de Cadfael meetlat leggen, maar met Phryne Fisher vergelijken.

 

Kate Shackleton

 

Vrouwelijke detectives die hun eigen gang gaan

Eerst maar eens een paar overeenkomsten. Beide zijn vrouwen, beide werken ze rond dezelfde tijd als detective. Dat is overduidelijk (anders waren het immers geen detective boeken geweest), maar het is wel van belang. Heel gebruikelijk was het niet -to put it mildly- om in deze tijd als vrouw aan het werk te zijn; althans niet voor vrouwen uit de gegoede klasse zoals zowel Phryne als Kate. Er wordt dan ook in beide reeksen niet altijd even goed gereageerd op hun pogingen om misdaden op te lossen, maar beide trekken ze zich er niets van aan en gaan ze hun eigen gang.

Een andere overeenkomst is dat de boeken beide goed geschreven zijn, met interessante plots, af en toe wat humor en genoeg spanning om het interessant te houden.

 

En de verschillen dan?

Toch zijn er ook verschillen. Zo is Phryne een echte vrijgevochten dame, een verstokte vrijgezel met veel verschillende minnaars. Kate is een weduwe, haar man kwam niet terug uit de Eerste Wereldoorlog. Omdat hij officieel als vermist is opgegeven blijft Kate tegen beter weten in op zoek naar hem. Dit houdt niet in dat ze verder hulpeloos afwacht, ze neemt wel degelijk het heft in eigen handen. Ze voorziet in haar eigen onderhoud en heeft en passant ook een minnar. Slechts eentje, maar dat is voor die tijd ook al heel wat.

Ook hun omgeving is verschillend. Waar Phryne Fisher in Australie woont spelen de Kate Shackleton verhalen zich af in merry England. Yorkshire om precies te zijn en uit de beschrijvingen van de mensen en het landschap spreekt de liefde van de schrijfster, Frances Brody, voor dit gebied.

 

Meer graag!

Verder vind ik Kate misschien nog wel sympathieker dan Phryne, en heb ik intens genoten van het ene boek uit deze reeks die ik kon vinden. Gelukkig zijn er meer boeken, ieder opgemaakt in prachtige en toepasselijke art deco stijl, en ik ben van plan ze allemaal te lezen!

In plaats van een puntenverdeling maakte ik opnieuw een vlogbericht waarin ik een stuk voorlees uit het boek ‘Murder in the Afternoon’. Kijken jullie die ook nog even?

 

 

De Kate Shackleton Mysteries bestaan uit acht delen. De eerste hiervan verscheen in 2009, de laatste in 2015. Ik las voor deze Dekselse Detective Dinsdag het derde deel uit de serie ‘Murder in the Afternoon’.

Jolanda Lichthart, moeder, echtgenote, schrijfster, docent, lezer. Volgens Harry Mulisch zouden echte schrijvers nooit boeken lezen, en zouden echte lezers nooit een boek kunnen schrijven. Maar Harry Mulisch, Schmarry Schmulisch, ik doe het gewoon beide. Ha!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren