Pagina’s

  • Home
  • Boekige zaken
  • De ultieme vintage unboxing! Ik erfde een antieke schoolboekenkist
houten schooltas antieke unboxing

De ultieme vintage unboxing! Ik erfde een antieke schoolboekenkist

Ik ging met een vriendin een dag op stap. Een toffe dag in Amsterdam; kroegje, beetje wandelen over de grachten enzo. En we gingen naar het Tassenmuseum alwaar wij de geschiedenis van de tas voorbij zagen komen. Het was fantastisch! Normaal gesproken loop ik niet zo warm voor mode, mijn vriendin wel. Geschiedenis daarentegen is weer mijn ding. Zie hier de perfecte combi.

 

Hé, wat een bekend ding!

Zo halverwege de expositie viel mijn oog op een bekend object. “Zeg, zoiets hangt ook bij mijn oma thuis!” Nu wist ik dan eindelijk wat er bij oma in de gang hing; een schoolkist, de voorloper van de schooltas. Hierin namen vroeger kinderen hun lei en griffel mee naar school. Het werd thuis gemaakt en hoe handiger je vader was, hoe mooier je kist. Toen ik klein was mocht ik als het regende en ik héél lief was samen met oma het kistje open maken om de boekjes die zij er in bewaarde te lezen. Dat moest heel voorzichtig, want het waren ontzettend oude boekjes. Een mooie herinnering, en toen zij een tijdje terug kleiner moest gaan wonen kreeg ik daarom de schoolkist cadeau. Lief hè.

 

houten schooltas antieke unboxing

De kist is dus meer dan 100 jaar oud, gemaakt door mijn betovergrootvader voor mijn overgrootmoeder. Ik vind dat geweldig. Niet meer in uitstekende staat? Hier en daar beschadigd? Maakt niet uit! Familiegeschiedenis is cool.

 

houten schooltas antieke unboxing

De laatste keer dat ik het kistje open mocht maken is meer dan twintig jaar geleden en ik vond het dan ook vreselijk spannend. Ik had vage herinneringen aan oude stripboeken over elfjes en blonde meisjes….

 

houten schooltas antieke unboxing

Er zat meer in dan ik dacht. Stapels met (school)boekjes van mijn overgrootmoeder! Erg Christelijk, maar oh die illustraties <3

 

houten schooltas antieke unboxing

Maar ook sprookjes en verhaaltjes op rijm komen voorbij.

 

houten schooltas antieke unboxing

Een antiek pop-up boek van Goudhaartje en de Beren. Oh! My! God! Volgens de datum op de achterkant heeft mijn overgrootmoeder dit van haar moeder gekregen in 1915.

 

houten schooltas antieke unboxing

En daar was hij al, het stripalbum over het blonde elfje. De kaft is vreselijk beschadigd en ik vraag me af wat we daar mee moeten doen. Met tape in elkaar plakken voelt toch een beetje als een schilderij met vingerverf repareren. Of overdrijf ik nu?

 

houten schooltas antieke unboxing

De binnenkant zit gelukkig nog goed in elkaar. Wel met wat vochtplekken hier en daar en een typisch heel-oud-boekenluchtje, maar het is zo leuk om weer terug te lezen.

 

houten schooltas antieke unboxing

En dan de enorme stapel met Bredee’s Kinderprenten. Velen weer met een Christelijk thema, maar ook veel met algemene kinderversjes of sprookjes er op.

 

houten schooltas antieke unboxing

Van deze prent kreeg ik even ademnood. Zo! Gaaf! Iedereen zoekt zich suf naar originele, vintage prenten en ik krijg er gewoon eentje in mijn schoot geworpen. Hij gaat meteen in een lijstje.

Jullie zien het, ik vermaak mij de komende tijd wel met dit mooie cadeau van mijn oma. Want ik wil natuurlijk precies weten waar al deze boeken en prenten vandaan komen.

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

10 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren