Pagina’s

De Pier Claire Douglas

De Pier

Twintig jaar geleden verdween de beste vriendin van Frankie Howe. En ook al verhuisde Frankie naar Londen om opnieuw te beginnen, ze heeft het verleden nooit achter zich kunnen laten. Gelukkig is ze nooit geworden, het succes van de hotelketen die ze met haar familie op heeft gebouwd weegt niet op tegen haar ongewenste kinderloosheid en een hele reeks van mislukte relaties. Project weglopen mislukt zeg maar.

 

De Pier Claire Douglas

 

En dan een telefoontje…

Het verhaal opent met een telefoontje van Daniel, de broer van haar verdwenen vriendin Sophie. Er is een voet gevonden, waarschijnlijk van Sophie en Daniel wil dat Frankie terugkomt naar het kustplaatsje waar ze opgroeiden om de waarheid nu eens en voor altijd boven water te krijgen. De Pier slaat op zo’n typische, Britse toeristenattractie; een oude vervallen pier. De Pier waar Sophie een afspraak had op de avond dat ze verdween.
Frankie gaat terug, schoorvoetend, en vrijwel meteen na aankomst gebeuren er vreemde dingen. Het lijkt wel of ze spoken ziet en ze ontvangt anonieme dreigbrieven. Er hangt nog veel oud zeer in het dorpje en het lijkt er op dat iemand weet dat Frankie een groot geheim bewaart.

 

Dagboek versus Frankie

Het verhaal van Frankie in het heden wordt afgewisseld met dagboekfragmenten van Sophie uit het verleden. Zo onthuld Claire Douglas heel langzaam dat er wel meer dan één geheim in dit verhaal verborgen zit. De verhoudingen in de vriendschap tussen de meisjes wordt steeds duidelijker, en het geheel steeds grimmiger. En ondertussen vliegen de verwijzingen naar de Britse Indie muziek cultuur uit de jaren 90 je heerlijk herkenbaar om de oren. Nou ja, mij als dertiger tenminste wel. Trek voor de gelegenheid al je oude Pulp, Blur en Oasis cd’s maar uit de kast!

 

Voorspelbaar plot?

Ik heb De Pier in één middag verslonden en ontzettend genoten van een goedspannende thriller. Toch valt het boek wel een beetje in het hap-slik-weg-thriller genre zoals Martine dat eens zo mooi beschreef. Met een plot dat zich het beste omschrijft als voorspelbaar onvoorspelbaar. Je weet zeker wie de dader is, je hebt een idee van hoe het ongeveer zit, maar de twist blijkt nog nét iets gekker te zijn dan dat. En daar is dus helemaal niks mis mee op een zonnige middag in de tuin. Of nog beter, straks in de zomervakantie op een Brits strand, mét pier uiteraard.

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

2 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren