Pagina’s

Broodje Rat

Broodje Rat van David Walliams; Smakelijk zeg….

Het ziet er niet schitterend uit voor Zoë:
* Haar moeder is dood.
* Haar vader zit hele dagen en nachten in de kroeg.
* Haar luie, lompe stiefmoeder Sheila maakt Zoë het leven zuur.
* En dat doet ook Tina Trut, de schoolpestkop.
Tot overmaat van ramp komt Burt op de proppen, maker van onsmakelijke burgers. Hij heeft het op Zoë’s rat gemunt. Hé, denk je soms dat Zoë dat allemaal braafjes laat gebeuren? Vergeet het!

 

Broodje Rat

 

Leuk joh, zo’n giechelend kind naast je op de bank. Vooral als ze dat doen tijdens het lezen van een boek. Emma lag bij Broodje Rat meerdere malen in een deuk. En vertelde op de fiets naar school van die warrige verhalen die ik dan nog niet helemaal begreep met mijn half slaperige kop. Ben ik de enige die vooral heel veel “Hmmm” en “Oh ja?” en “Ok” zegt tijdens ochtendritjes met de kinderen zonder écht in de gaten te hebben waar het over gaat?

 

Arme Zoë

Zoë haar vader is werkloos en zit de hele dag in de kroeg, haar stiefmoeder is een naar mens, haar hamster is dood en ze wordt gepest door haar buurmeisje. De enige die zich nog een beetje om het meisje bekommert is Raj van de buurtsuper. Als ze op een dag een babyratje vindt lijkt het leven weer een beetje mooier te worden. Ze noemt hem Armitage en leert hem trucjes. Maar hoe houdt ze dit verborgen voor haar stiefmoeder? Ze smokkelt het beestje mee naar school, maar haalt zich zo heel veel problemen op de hals en dan is er ook nog Burt. Burt verkoopt burgers in een smerige kar voor de school. De burgers zijn ook smerig en de ketchup lijkt niet eens op ketchup. Hij heeft het voorzien op Armitage en Zoë loopt daarbij in de weg. Ooit was haar vader de liefste van de wereld, zou hij haar weer kunnen helpen?

Het valt niet mee om een rat mee naar school te smokkelen. Het allermoeilijkst om een school binnen te smokkelen is natuurlijk een blauwe vinvis. Vanwege te groot en te nat. Met een nijlpaard naar binnen sluipen valt ook niet mee, net zomin als met een giraf. Het ene is te dik, de andere te lang. Een leeuw kan ik je ook niet aanraden. Die verraadt zich door zijn gebrul. Zeehonden blaffen te veel. Walrussen ook. Bunzings stinken heel erg – nog erger dan sommige leerkrachten. Kangoeroes kunnen maar niet ophouden met huppelen. IJsberen vallen niet op in een poollandschap, maar ze zullen onmiddellijk opgemerkt worden als ze in de rij gaan staan om op school naar de eetzaal te gaan. Met neten daarentegen lukt het onvoorstelbaar goed. Sommige kinderen smokkelen elke dag duizenden neten hun school binnen.

Ok, ik ga vaker dezelfde boeken als mijn dochter lezen. Want na Opa Vlucht hadden we al genoeg gespreksstof, maar ook Broodje Rat behandelt weer heel wat maatschappelijke problemen waar kinderen al heel goed een eigen mening over hebben. Ik vind het bijzonder dat Walliams enorm grappige boeken weet te schrijven terwijl hij ondertussen best wel pijnlijke onderwerpen als werkeloosheid, de dood van een ouder én van een huisdier, armoede, pesten en mishandeling voorbij laat komen. Is een Tina Trut bij haar introductie nog hilarisch, (ze kan volwassen mannen laten huilen en doet dat ook graag en regelmatig) als je er later achter komt dat zij dagelijks door haar bullebak van een vader verbaal wordt mishandeld is ze opeens niet zo grappig meer. Eén klein wensje van mijn kant; ik wil ze zo graag eens in het Engels lezen. Volgens mij zijn ze dan nóg grappiger!

 

Broodje Rat volgens Emma

Ik vond het een grappig boek, maar soms ook wel weer zielig. Het was niet leuk dat Gemberkoekje dood ging (de hamster van Zoë), dat Zoë haar moeder dood is en dat ze een hele gemene stiefmoeder heeft. Tina Trut vond ik heel gemeen, dat kwam omdat ze een pestkop was, maar eigenlijk als ze niet zo erg behandeld werd zou ze vast wel aardiger zijn geweest. Eigenlijk waren er heel veel erge dingen in dit boek en toch was het grappig. Dat is best gek…

 

 

Broodje Rat

En natuurlijk, als grote zus met een boek op de foto gaat, dan wil de peuter ook hè. Wat een ei <3

 

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren