Pagina’s

Dagboek van een provincievrouw

Dagboek van een Provincievrouw

Ik zat in een boekloze periode. Ik was in afwachting van een paar gereserveerde titels, maar had verder even niets te lezen. Had ook eigenlijk even nergens zin in. Het was lunchpauze en ik wilde er heel graag even uit. De bibliotheek is dan een dankbare bestemming.

De bak ‘nieuwe aanwinsten’ was niet te missen, want gelijk bij binnenkomst. Mijn aandacht werd al snel getrokken door het kaft van Dagboek van een provincievrouw. Kekke jaren 30 dame op het kaft, eenvoudige maar dekt-geheel-de-lading-titel. Kortom, ik bekeek het boek uitgebreider.

 

Dagboek van een provincievrouw

 

‘Delafield introduceerde in 1930 een nieuw genre, waarop onder meer Helen Fieldings Bridget Jones is geïnspireerd’.

Dat staat er op de voorkant. Dat genre krijgt verder geen naam, maar nodigt wel uit tot verder lezen. De achterkant geeft meer antwoorden en bovendien is er goeie vriend Google ook nog.

‘Oorspronkelijk geschreven als feuilleton in een damesblad, groeide dit sterk autobiografische dagboek uit tot een bestsellerserie die in vier delen werd uitgegeven. In Engeland is Dagboek van een provincievrouw sinds de eerste uitgave in 1930 altijd in druk gebleven, niet in de minste plaats omdat het zo’n tijdloos verhaal is. Er zijn qua stijl en hoofdpersoon opvallende gelijkenissen met de boeken van Helen Fielding over Bridget Jones.

 

Komisch, lichtvoetig en origineel

Dit boek bleek precies waar ik zin in had. Het is komisch, lichtvoetig en origineel. De stukken zijn geschreven alsof het echte dagboek fragmenten zijn, inclusief zinnen in telegramstijl. Delafield schrijft over de dagelijkse bezigheden van een (niet met name genoemde) – je raadt het al – upper class provincievrouw. Moeder van twee jonge kinderen. Kan de vrouw van tegenwoordig zich nog wel identificeren met de beslommeringen van een huisvrouw van bijna 90 jaar geleden?

Nou, het is verbazend hoe weinig er veranderd is! Vinden we dat we nu een druk sociaal leven hebben? Dat was vroeger niet anders. Vinden we dat het nu een hele toer is om een afspraak te maken bij de tandarts, ook dat was niet veel anders in 1930. Ook 90 jaar geleden ging er van alles mis met het wasgoed. Wie nu een hulp in de huishouding heeft weet dat een goeie moeilijk te krijgen is en ook dat gaf in 1930 dezelfde problemen. Dan klaagde je ook niet, want anders liep het personeel weg en had je helemaal niks. Ook de perikelen rond het huishoudboekje zijn uiteindelijk niet veel anders dan nu. De provincievrouw dichtte het ene gat met het andere en ook nu zitten we nog steeds te goochelen met geld. De man is evenmin veranderd en leeft nog altijd in zijn eigen wereld. En als je dacht dat kinderen in 1930 braaf en opgevoed waren, dan kan ik je ook geruststellen: vroeger gedroegen kinderen zich net zo als nu.

 

Beschouwende vragen vol humor

In het dagboek stelt de provincievrouw zichzelf regelmatig een vraag, een soort beschouwing met een komische ondertoon. Ze schrijft vaak woorden met een hoofdletter, waarschijnlijk om ze nadruk te geven, maar dat is me niet helemaal duidelijk. Na een derde van het boek vond ik het geheel wat inkakken, maar vrij snel daarna liep het weer als een trein. Om een beeld te geven van de vertelstijl en de humor kan ik het best een paar stukjes citeren:

’25 november – Ga ’s morgens naar de kapster en manicure ter ere van Lady B’s diner. Wil eigenlijk nieuwe avondkousen, maar deprimerend schrijven van bank, die volhoudt dat ik rood sta, verhindert dit.’

‘11 december – Robert [echtgenoot] blijf jeremiëren over ontbijt van gister, vraagt plotseling Waarom we niet een keer Ham kunnen eten, waarop ik sobertjes antwoord dat er ham besteld is, maar pas zal verschijnen als R.’s broer William en zijn vrouw op bezoek komen, met Kerst. Robert vraagt, zijn gezicht een en al gruwel. [..] Werkelijk absurde reactie, want uitnodiging maanden geleden al verstuurd, na Roberts eigen voorstel. (Hier rijst onmiddellijk de vraag: Bestaat er een soort misplaatst optimisme, mens eigen, dat leidt tot de misvatting dat sociale verplichtingen, als ze maar ver genoeg in de toekomst liggen, nooit werkelijkheid zullen worden?)’

Oudste kind, zoon Robin, heeft een logeetje gevraagd.

‘9 augustus – Het kind Henry wordt in enorme rode auto afgeleverd door duur uitziende ouders die, na een geringschattende blik op huis, tuin, mijzelf en kinderen, er onmiddellijk weer vandoor gaan. (Niet geheel onbegrijpelijk, gezien ze eerder dan verwacht arriveren, en Robin, Vicky [dochter, jongste kind]en ik er allemaal even slonzig uitzien doordat Krijgertje spelen in de tuin wat uitliep.’

Na een lange dag komt ze thuis. Helaas gaan de dienstmeiden naar een dansfeest, waardoor ze zelf de boel aan kant moet maken. Dan schrijft ze: ‘(Vraag, grotendeels retorisch: Waarom worden vrouwen zonder beroep, maar getrouwd en met kinderen, zo vaak tot de ‘nietsdoende klasse’ gerekend? Antwoord blijft uit.)’

 

Klungelig

Een nieuw genre dus, in 1930. De uitgever vergelijkt het met Bridget Jones. Zelf moest ik heel erg denken aan Sylvia Witteman en Soof en aan Ally McBeal. Vrouwen die het allemaal vrij goed voor elkaar hebben, maar die zich verontschuldigen door te zeggen dat ze vooral heel klungelig zijn en eigenlijk ook niet weten wat ze doen. Maar ja, dat laat zich wat moeilijk in een term vatten.

Delafield’s werk werd niet eerder vertaald in het Nederlands. Ik verheug me in ieder geval al op de vertalingen van de volgende dagboekdelen!

Opgegroeid met de boeken van W.G. van de Hulst en heeft daar nog steeds een zwak voor. Keek vroeger graag naar Murder, She Wrote en wenste heimelijk dat zij Jessica Fletcher was. Kwam er ooit aardig dicht in de buurt, toen ze logeerde in het huis uit de serie, wat haar vervolgens inspireerde om zelf een moord mysterie te schrijven. Werkt er aan om dat manuscript als boek uitgegeven te krijgen. Leest, schrijft, mediteert en kijkt naar de stand van de maan om zichzelf beter te begrijpen en te duiden en hopelijk wat wijsheid over te brengen naar anderen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren