Pagina’s

Duivelmaeker

Mooi hoor Jeroen Bosch, totdat hij in je hoofd gaat zitten: Duivelmaeker

Faye ziet duivels. Steeds meer, steeds vaker. Leraren, klasgenoten, buren, zelfs de minister-president verandert voor haar ogen in een monster. Is ze gek aan het worden? Of heeft het te maken met het vreselijke geheim dat ze al jaren met zich meedraagt? Als ze hulp zoekt bij een psycholoog ontdekt Faye dat de duivels die ze ziet, heel erg lijken op de figuren die Jheronimus Bosch vijfhonderd jaar geleden schilderde. Haar leven raakt verstrengeld met dat van de middeleeuwse schilder; ze droomt niet over zijn leven, ze belééft het. Zo komt ze erachter dat hij zijn leven lang heeft gestreden tegen het kwaad. Een strijd die nog niet voorbij is…Duivelmaeker is een historische roman waarin heden en verleden, goed en kwaad en fantasie en realiteit met elkaar verweven worden tot een waanzinnig geheel.

 

Duivelmaeker

 

2016 Was Jheronimus Bosch jaar, maar wij staan er natuurlijk om bekend een beetje achter te lopen hè. Bovendien, Jeroen Bosch vond en vind ik al van jongs af aan fantastisch, ongeacht in welk jaartal we leven. Een paar jaar geleden (veel te lang geleden nu ik er over na denk, in 2011, waar blijft de tijd) ging ik met mijn beste vriendin een dagje naar Den Bosch waar we ons een dag bijzonder goed hebben vermaakt in de Sint-Jan en het Jheronimus Bosch Art Center, misschien een beetje té goed…

 

Den Bosch

 

Beide spelen een grote rol in Duivelmaeker en zijn een aanrader om eens te bezoeken. Sterker nog, we moeten binnenkort maar eens een familie uitje plannen. Een keurige variant deze keer 😉

 

Niet makkelijk

Faye heeft het niet makkelijk. Ze ziet steeds vaker duivels in plaats van mensen en ze kan bij niemand met haar probleem terecht. Haar beste vriendin heeft haar gedumpt voor een vriendje en haar ouders wil ze ook niet lastig vallen. Voor een tiener is ze best flink en zoekt ze zelf hulp bij een psycholoog, maar het wordt niet beter. Het lijkt er op dat Faye het kwaad in de mensen ziet en ‘s nachts droomt ze van Jeroen Bosch, ontdekt ze dat ook hij overal demonen zag en wat hij deed om de duivel een halt toe te roepen. Faye is er van overtuigd dat het haar roeping is om het stokje van Jeroen over te nemen en zo begint een race tegen de klok. Faye gaat op zoek naar aanwijzingen in de schilderijen van Jeroen om de wereld te redden van het kwaad.

 

Waanzinnig geheel inderdaad

Dat fantasie en realiteit met elkaar verweven worden tot een waanzinnig geheel klopt wel. En hoewel ik gek ben op fantasy, werd het me in Duivelmaeker wat te dol. Hoe verder het verhaal vordert hoe meer Faye loskomt van de werkelijkheid en dat is waarschijnlijk ook de bedoeling van de schrijfster, maar dat gaf mij als lezer ook een beetje het gevoel alsof het geheel uit elkaar dreigde te vallen. Want als moeder wil ik weten wat er met haar ouders gebeurt, en op het laatst zit het allemaal wel heel erg mee in haar queste. Ik mag mezelf graag een vrije denker noemen, maar misschien denk ik toch nog wel te veel in hokjes hoor, want is het nu een historische roman of fantasy? Leeft Faye nu in een waan of is de duivel echt? Of moet ik dat allemaal gewoon lekker loslaten?

Minpuntjes dus, maar daar staan ook veel fijne zaken tegenover. Dit is namelijk geen Ken Follett historisch epos van 8000 pagina’s of een volwassen fantasy serie van 12 delen waarin de schrijver de tijd neemt (misschien soms een beetje te veel de tijd neemt) om verhaallijnen te ontwikkelen. Het is een jeugdboek en de vaart moet er in blijven hè, en dat zit er zeker in! Het is spannend, afwisselend en leerzaam. Want de belevenissen van Faye worden afgewisseld met haar dromen, waarin ze terug gaat in de tijd en het leven van Jeroen Bosch beleeft. Je leert de schrijver en zijn werk kennen en begrijpen waarom de duivels in zijn schilderijen in de Middeleeuwen een heel andere betekenis hebben dan je nu zou denken. En dat is wat mij betreft de grootste plus die een boek kan hebben; leren terwijl je plezier maakt!

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren