Pagina’s

 • Home
 • Leesverhalen
 • De Schaakmachine bracht mij nieuwe inzichten over mijn eigen schaaktalent!
De Schaakmachine

De Schaakmachine bracht mij nieuwe inzichten over mijn eigen schaaktalent!

De Schaakmachine

In groep 8 nam een jongetje uit mijn klas eens zijn schaakbord mee naar school. En jawel, schaken werd een hype bij ons in de klas. Zodra we wat voor onszelf mochten doen kwamen de schaakborden tevoorschijn en als het te hard regende om buiten te spelen schaakten we de pauzes ook vol. Na groep 8 heb ik geen schaakstuk meer aangeraakt in mijn leven en ik heb geen flauw idee meer van de spelregels. Geschiedenis daarentegen, dat heb ik altijd fascinerend gevonden, vandaar dat ik ook wel eens van de schaakmachine waarin een mens zat verstopt had gehoord. Toen ik De Schaakmachine van Robert Löhr in de kringloopwinkel zag kon ik hem dan ook niet laten liggen. Wie weet komt het van pas nu de grote dochter een schaakbord heeft gekregen voor haar rapport…
 

Schaak en mat

Tibor is een dwerg die in 1769 in Venetië in de bak beland nadat een potje schaken in een vechtpartij veranderde. Wolfgang baron von Kempelen zoekt hem op in de gevangenis voor een schaakpartij. Als Tibor wint zorgt Von Kempelen er voor dat hij weer een vrij man is. Daar hang nog wel een andere voorwaarde aan, hij moet bij Von Kempelen, een bouwkundige met een geheimzinnig project, in dienst. Tibor wint de partij en komt er achter dat Von Kempelen bezig is met het grootste bedrog van de eeuw, waarbij hij zelf een sleutelrol zal moeten spelen; de Schaakturk, een machine die al snel uitgroeit tot de grootste attractie van het Hongaarse rijk. Wat niemand weet is dat Tibor in de kleine, benauwde kist onder de Turk zit opgesloten en zo iedereen die het tegen de Turk opneemt verslaat. Het bedrog gaat hem al snel tegenstaan en de kans op ontdekking is groot, want spionnen zijn uit op het geheim van de machine. Von Kempelen blijkt net zo integer te zijn als zijn uitvinding, er vallen doden en Tibor zijn geweten wordt steeds meer op de proef gesteld.

Baron Andrássy was de eerste tegenstander van de androïde die niet in het strijdperk trad om niet te verliezen, maar om te winnen, en zijn spel stak de agressieve stijl die men van de Turk gewend was nog naar de kroon: zonder acht te slaan op verliezen commandeerde hij zijn rode troepen, waarvan de voetsoldaten in een wigvormige formatie waren opgesteld, dwars door de vijandelijke linies naar voren. De rode fuseliers sneuvelden in grote getale, tenzij ze door Andrássy’s cavalerie werden gedekt; hij wist echter door de witte gelederen heen te breken en opeens stond de koning van de tegenstander open en bloot op het bord en kon alleen dankzij een rokade worden gered.

 

Waarom ik dus niet kan schaken

Toen ik die passage las ging er opeens ergens in mijn hersenen een laatje open. Verdomd, schaken is hetzelfde als strategische oorlogsvoering. Dus daarom kan ik er geen bal van! En eerlijk is eerlijk, lekker in dit boek komen was ongeveer net zo relaxt als een potje schaak voor mij. Te.Veel.Moeite! De schrijfstijl is formeel en droog, hier en daar afgewisseld met non fictie beschrijvingen van historische personages en gebeurtenissen. Leerzaam? Jazeker. Maar ontspannend is anders. Nu heb ik mezelf opgelegd om een boek pas weg te leggen als het na 100 pagina’s nog steeds niet boeiend is, en gelukkig maakte De Schaakmachine het toch nog een beetje waar. Met een kleine orgie waar mevrouw James een puntje aan kan zuigen, moord, spannende achtervolgingen en een zeer bevredigende ontknoping.

Volgens de uitgever is De Schaakmachine “de meest geniale roman sinds Het Parfum van Patrick Süskind”, wat op het internet meteen keihard wordt neergesabeld, “De Schaakmachine is  een slechte flutroman vergeleken met Het Parfum” aldus meerdere Goodreads gebruikers. Dus heb ik het parfummetje maar heel snel op mijn leeslijst gezet, want als ik De Schaakmachine met plezier heb uitgelezen, dan moet Het Parfum natuurlijk een prachtervaring worden.

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

2 Comments

 • Wieneke

  10 mei 2017 at 09:19

  Parfum is inderdaad een heel bijzonder boek. Ik zou het niet eens in een bepaald genre kunnen onderbrengen. De gelijknamige film is trouwens ook niet te versmaden.
  We gaan eens kijken of we de Schaakmachine kunnen bemachtigen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren