Pagina’s

Bevrijdingsdag

Ik lees vandaag een van deze boeken, en jullie?

Opdat wij niet vergeten…

Maar hebben jullie ook het idee dat de wereld er niet veel van heeft geleerd? De herdenkingen op 4 en 5 mei maken ieder jaar toch weer indruk op mij, net zoals onderstaande oorlogsboeken die ik blijf herlezen. Mijn dochters straks misschien ook, zodat er dan hopelijk weer twee mensen bij zijn die begrijpen dat oorlog niet de oplossing is.

 

Bevrijdingsdag

 

Reis door de nacht – Anne de Vries

“Deze oorlog, Jan, is geen oorlog tussen landen of volkeren, maar tussen beginselen, tussen goed en kwaad, tussen God en de duivel, ik kan het niet anders zien. De Duitsers hebben ons land veroverd, nu willen ze de mensen hebben. Ze willen de zielen van ons volk vergiftigen met hun goddeloze nazileer. Maar dat zal ze niet lukken, Jan, en daar zullen wij aan meehelpen.”

 

Het Achterhuis – Anne Frank

“Wat geweldig dat niemand ook maar één moment hoeft te wachten met het verbeteren van de wereld.”

 

Oorlog zonder vrienden – Evert Hartman

“Er was niemand meer die hem accepteerde…., ook Marloes niet. Hij had gedacht, gehoopt dat hij eindelijk iemand had met wie hij vertrouwelijke dingen kon bespreken. En nu… Hij draaide zich wild om en begon met zijn hoofd in zijn armen onbedaarlijk te snikken.”

 

Oorlogswinter – Jan Terlouw

‘Nee,’ zegt Michiel, ‘het heeft geen zin. Een ding heeft maar zin.’
‘Wat dan?’
‘Nooit meer in een oorlog vechten, alleen nog tegen een oorlog.’

 

Kinderen van het achtste woud – Els Pelgrom

“Een vreemde Duitse soldaat, zonder helm of geweer, stond tussen hen in en keek met verwilderde ogen in het rond. ‘Ich gehe nicht mehr!’ schreeuwde hij. ‘Ik ga niet! Ik ga niet!’ Het was nog een heel jonge doodsbange soldaat.”

 

De Boekendief – Markus Zusak

“Hoeveel boeken had ze aangeraakt?
Hoeveel had ze er gevoeld?
Ze liep naar de planken en deed het nog een keer, deze keer veel langzamer, met haar hand andersom, zodat haar zachte palm de kleine horde van elk boek kon voelen. Het voelde magisch, als iets van schoonheid, als de schitterende zonnestralen van een kroonluchter. Een paar keer stond ze op het punt een titel van zijn plek te pakken, maar ze kon het niet over haar hart verkrijgen hen te storen. Ze waren te volmaakt.”

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

2 Comments

 • Wieneke

  5 mei 2017 at 09:04

  Momenteel ben ik bezig in ‘Mischling’ van Affinity Konar. Het gaat over een Poolse meisjestweeling, die terecht komt in
  ‘de dierentuin’ van Dr. Mengele. Er werden allerlei verschrikkelijke medische experimenten op Joden gedaan door hem en zijn medewerkers. In de dierentuin waren voornamelijk twee- en drielingen, albino’s, dwergen en mensen met een of andere afwijking. De titel slaat op het feit dat sommige Joden ook arisch bloed hadden. Dat uitte zich in blond haar een/of blauwe ogen. Ik ben nog niet helemaal klaar met dit boek, maar ik overweeg
  er wel een logje over te schrijven.

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren