Pagina’s

  • Home
  • Non Fictie Fix
  • Op zoek naar George, Kim Heijdenrijk reconstrueert het leven van een onbekende man
Op zoek naar George

Op zoek naar George, Kim Heijdenrijk reconstrueert het leven van een onbekende man

‘Beste oom, Met deze laat ik weten dat ik nog goed gezond ben en dat ik hoop van u ook. Maar ik moet u iets nieuws vertellen. Nu wou ik weten waar moeder was maar ik vraag u ook of ik uit mag en schrijf het dan zoo spoedig mogelijk.

Afzen. George Krul, gesehigt Groenen Stein, De Haag’

 

Op zoek naar George

 

Op een mooie, zonnige dag ontving ik groeten uit Den Haag. En het boek Op zoek naar George, wat een fijn cadeautje. Pas een paar weken later, tijdens een stormachtige meivakantie, was het verhaal van George Krul eindelijk aan de beurt. En dat verhaal was het werkelijke cadeau.

 

Wat een ansichtkaart teweeg kan brengen

Als Kim Heijdenrijk na haar verhuizing ontdekt dat er vroeger in haar straat een weeshuis heeft gestaan, gaat zij op onderzoek uit. Op Marktplaats vindt zij een ansichtkaart van het beruchte Huize Groenestein met daarop de ontroerende tekst van een dertienjarige jongen die naar zijn moeder verlangt. Haar nieuwsgierigheid is gewekt en na anderhalf jaar diepgaand onderzoek heeft zij een feitelijke reconstructie van het leven van een gewone man in de 20e eeuw gemaakt. Op een waarheidsgetrouwe manier vult zij de gaten op en geeft hem zo een stem en emoties, waardoor George gaat leven. Door de mensen die hem hebben gekend werd hij beschreven als nors en afstandelijk. Dankzij dit boek krijgen we een beeld van wat er wellicht achter die norsheid schuil ging. Want hij heeft het niet makkelijk gehad die George.

Hij wordt geboren in een sloppenwijk, als buitenechtelijk kind, en groeit samen met zijn broers en zussen op bij zijn opa en oma. Tot de kerk zich gaat bemoeien met de zielenheil van de kinderen in het gezin en zij in goede katholieke pleeggezinnen worden ondergebracht. Hierna beland hij in Huize Groenestein, een liefdeloze plek vol tucht en eenzaamheid. En ook nadat hij het weeshuis heeft verlaten blijft het voor George moeilijk om het geluk te vinden.

 

Reis door de tijd

Het is niet alleen George die tot leven komt in deze biografie. Door zijn ogen beleefde ik hoe Nederland is veranderd. En hoe snel dat is gegaan. George stierf in 1980, de jaren 80 van mijn jeugd. Maar vergeleken met het Nederland van zijn jeugd hadden we net zo goed van twee verschillende planeten kunnen komen. De opbouw van de welvaartsstaat (van de behandeling van psychiatrische patiënten tot de koloniën in Groningen en Drenthe) en alle grote gebeurtenissen uit de 20e eeuw komen voorbij.

Historische fictie is misschien wel een van mijn favoriete genres. Historische non fictie vaak een gevalletje love or hate. George valt in de categorie love, want hoe vaak gebeurt het dat een non fictie boek je écht raakt? Op zoek naar George wist mij van begin tot eind te boeien en hier en daar zelfs te ontroeren. Ga lezen dus. Voor liefhebbers en inwoners van Den Haag is het verhaal van George Krul trouwens helemaal een must!

(Vind je Haagse Hopjes ook erg lekker bij een boek? Bestel Op zoek naar George dan via de site van Kim Heijdenrijk, dan krijg je het ook zo mooi ingepakt opgestuurd.)

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren