Pagina's

passie voor moordenaars

Een Passie voor Moordenaars – Clifford L. Linedecker

Het schokkende, waar gebeurde verhaal van de vrouwen die Amerika’s gevaarlijkste criminelen beminden. Het zijn vrouwen uit alle delen van de Verenigde Staten, vrouwen die hun gezin, carrière en hun vrijheid opgaven om hun geliefde te kunnen volgen. Van huisvrouw tot verpleegster, van advocate tot onderwijzeres, van populair schrijfster tot actrice uit Hollywood: ze blijken één ding gemeen te hebben, namelijk hun door begeerte gevoede obsessie voor gewelddadige moordenaars. Welke ontaarde passie zette deze ogenschijnlijk normale vrouwen aan tot het vrijen met veroordeelde misdadigers in de gevangenis, tot het baren van hun kinderen en zelfs tot het plegen van een moord om hun geliefde uit de gevangenis te bevrijden? En vervolgens om zelf het volgende slachtoffer te worden?

 

passie voor moordenaars

 

Foute mannen, ik heb er persoonlijk geen ervaring mee. Die van mij heeft uiteraard ook zijn foutjes natuurlijk, maar zo bont als de mannen in dit boek heeft hij het gelukkig niet gemaakt. In fictie kunnen moord, doodslag en psychopaten me niet goor en schokkend genoeg zijn, maar het wordt toch een beetje een ander verhaal als de moordenaars echt zijn. Opeens worden de daden die ze plegen nóg een beetje schokkender. Schrijvers kunnen het zo gek niet bedenken of een echte gek kan er wel overheen hoor!

 

Psychopaten Parade

Passie voor Moordenaars (originele titel Prison Groupies) kwam ik tegen in de kringloopwinkel (waar anders hè) en is in 1993 uitgegeven. Het voorwoord is geschreven door een psycholoog, die in het kort de drijfveren van vrouwen beschrijft die verliefd worden op criminelen en de inleiding door de schrijver zelf, waarin hij zijn interesse in het fenomeen Prison Groupies uiteenzet. Vervolgens zijn alle verschillende zaken opgedeeld in categorieën als ‘Trouwe Echtgenotes’, ‘Fatale Affaires’ en ‘Ontsnappingen’. De beruchtste moordenaars die zelfs hier in Nederland nog steeds bekend zijn komen voorbij, zoals Ted Bundy, Richard Ramirez, John Wayne Gacy jr. en een lid van de Manson Family. Maar de meeste mannen en hun minnaressen waren voor mij behoorlijk onbekend.

Mijn eerste herinnering aan het verschijnsel gevangenisgroupies dateert van een van de meest beruchte en uitgesponnen moordzaken uit de jaren 50 en 60: die van dr. Samuel Shephard die tijdens twee geruchtmakende rechtszaken was veroordeeld voor het met een knuppel vermoorden van zijn zwangere vrouw Marilyn. Ariane Tebbenjohanns, de betoverende en beeldschone 24-jarige echtgenote van een erfgenaam van een Duitse staalfabriek begon spoedig na Shephard’s veroordeling een transatlantische correspondentie met de gevangen zittende dichter-arts. De relatie bloeide snel uit tot een verhouding op de lange afstand en Ariane sloot zich aan bij het groeiende aantal mensen dat overtuigd was van dr. Shephards onschuld.

Het drama van Daniëlle

Ik nam dit boek mee omdat ik de titel zo lekker smeuïg vond klinken, maar dit boek leest alles behalve smeuïg weg. De eerste paar hoofdstukken zijn nog hartstikke interessant, vooral omdat het boek opent met Daniëlle Steel, die maar liefst met twee bajesklanten getrouwd is geweest. Geen wonder dat Daniëlle aan de lopende band romans wist te schrijven, haar eigen leven was één grote bron van drama. Daarna gaat het verder met Ted Bundy, over hem valt ook genoeg te vertellen en je mond valt werkelijk open als je leest hoeveel vrouwen daar blijkbaar op kicken. Dan door naar Tex Watson, die in opdracht van Charles Manson aan het moorden sloeg en vervolgens in de gevangenis predikant werd van een nogal vage cult (daar schijnen trouwens wel meer criminelen last van te hebben). En dan heb je het eigenlijk wel gelezen, maar liefst twintig dames met een slechte mensenkennis. De vraag waarom zij allemaal verliefd werden op nare, enge mannetjes blijft grotendeels onbeantwoord en ik blijf nog met een andere grote vraag zitten; zijn er ook mannelijke prison groupies? De vertaling en eindredactie rammelt aan alle kanten, vreemde zinsconstructies en veel typefouten waar ik keihard van ging mopperen. Nou goed, voor die euro die het boek me heeft gekost heb ik me best vermaakt, maar meer moet je er ook echt niet voor betalen, als je het boek überhaupt nog ergens tegenkomt.

Tineke Luimstra, anglofiel, aspirant historicus, ploetermoeder, en lezer pur sang die haar kleine meisjes droom om schrijfster te worden nooit echt heeft opgegeven. Voor het gemak trouwde ik ook maar met een boekenwurm die ook nog eens striptekenaar werd en samen kregen wij twee mini boekenwurmen. We hebben meer boeken dan geld, dus eigenlijk zijn we rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

3 Comments

Geef een reactie

Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren