Pagina's

  • Home
  • Non Fictie Fix
  • Is daar iemand? Wouter van Noort onderzoekt hoe de smartphone ons leven bepaalt
Is daar iemand? Wouter van Noort

Is daar iemand? Wouter van Noort onderzoekt hoe de smartphone ons leven bepaalt

Zeg eens eerlijk; hoe veel tijd besteed jij elke dag aan je smartphone? En wat doe je dan precies? Ik had geen idee, maar dat het af en toe ten koste ging van andere, veel leukere bezigheden, dat moest haast wel….

 

Is daar iemand? Wouter van Noort

 

Nog één rondje Twitter hoor!

Op de kast naast mij staat een grote stapel met geweldige boeken die ik wil lezen, mijn favorieten lijst van Netflix staat bomvol en in de NPO app heb ik ook nog wat leuks opgeslagen hier en daar. Aan kwaliteitsentertainment geen gebrek. Waarom zit ik dan af en toe zomaar een uur op Twitter te neuzen. Zonder te reageren nog wel, want ik weet immers toch nooit wat ik moet zeggen op Twitter!

In Is daar iemand? kijkt Wouter van Noort kritisch naar zijn eigen smartphone gedrag en dat van de maatschappij in het algemeen. Hoe kan het dat we in zo´n korte tijd zo afhankelijk zijn geworden van een klein apparaat. Waarom kunnen we blijkbaar niet meer zonder? Zijn we collectief in verslaafde zombies veranderd of zijn er met de komst van de smartphones ook positieve veranderingen in ons leven gekomen?

Van Noort heeft met psychologen gesproken om te onderzoeken wanneer de relatie met je apparaat doorslaat van functioneel naar ongezond. Ook duikt hij dieper in de wereld van de grote machthebbers op het gebied van smartphone technologie. Hij beschrijft hoeveel van de informatie die wij te zien krijgen eigenlijk wordt bepaald door algoritmes. Ontnuchterend. Toch is het geen grote klaagzang over mobieltjes geworden, maar een genuanceerd verhaal waarin de voor- en nadelen zorgvuldig worden belicht. Een eye opener dit boek, en ook nog eens heel fijn geschreven.

 

Ben ik verslaafd?

Ik installeerde de App Usage Tracker die Wouter van Noort noemt in het boek, kocht een wekker zodat de smartphone niet meer mee hoefde naar de slaapkamer en regelde een horloge. En toen ging ik bijhouden hoeveel tijd ik aan dat ding kwijt was. Het viel me mee (vooral omdat ik als hippe, flitsende blogger *ahum* natuurlijk ook de social media bij moet houden om zieltjes te winnen voor Ogma). Gemiddeld een uur per dag. Als we lang in de auto zitten of ik een tijdje in een wachtkamer heb gezeten dan wil er wel eens een uitschieter bij zitten, maar eigenlijk vind ik dat mijn oude LGtje en ik zo best een gezonde relatie hebben. Facebook kan de pot op met zijn reputatie verbeterende suggesties 😉

Hoeveel online tijd ik daarnaast op mijn laptop besteed zal ik maar voor me houden….

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

One Comment

  • Marcia

    20 april 2017 at 10:08

    Lijkt me een heel interessant boek, bedankt voor de tip! En die app ga ik misschien ook eens proberen, al ben ik bang voor het waarschijnlijk confronterende resultaat..

    Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren