Pagina’s

Rebel in de Woestijn

Mijn misvattingen over YA en Rebel in de Woestijn van Alwyn Hamilton

De 16-jarige Amani groeit op in Doodorp, een verlaten woestijnstad waar niemand zich aan de wet houdt. De woestijn zit in haar bloed en ze kan schieten als de beste, maar ze wil niets liever dan deze meedogenloze plek ontvluchten. Maar waar moet ze naartoe? De woestijn is vol gevaren, zeker nu er een oorlog woedt en er overal soldaten patrouilleren. Dan kruist een mysterieuze vreemdeling haar pad. Ze dwingt hem haar mee te nemen op zijn reis. Wat volgt is een bloedstollende race door de woestijn, waarin ze worden achtervolgd door moordlustige djinns, angstaanjagende demonen en bloeddorstige bandieten…

 

Rebel in de Woestijn

 

Young Adult, ik heb eigenlijk weinig met de fictie voor jeugd en jong volwassenen dacht ik altijd. Ik zal er wel te oud voor zijn ook met mijn 36 jaar, zie je hoe ver ik van de doelgroep af lig! Al was ‘De Boekendief’ blijkbaar ook YA, die vond ik prachtig! En ook al vond ik ‘The Fault in our Stars‘ persoonlijk een enorm flut verhaal, John Green zijn schrijfstijl is bepaald niet kinderachtig. Ook De Wonderlingen is een jeugdverhaal, maar dat boek deed me helemaal versteld staan. Verder waagde ik mij aan een paar diverse fantasy en dystopische YA boeken en vond het voornamelijk heel erg *gaaaaaap*. Maar dan is er ook weer een Harry Potter…..

 

Niks voor mij dus…

In eerste instantie kwam ik dus (ondanks een aantal prachtige boeken) tot de conclusie dat ik mij beter met andere boeken bezig kon houden, gelukkig is er voor ieder wat wils, verschillen smaken en loop ik hier vast op te scheppen over boeken die andere mensen weer helemaal prut vinden. Enfin, heb ik al eens verteld dat ik ook recensies schrijf voor het weblog van Bol? En dat ik voor Ogma lekker zelf kan beslissen over welke boeken en onderwerpen ik schrijf, maar dat het voor mij elke keer een verrassing is wat het grote, blauwe mannetje mij nu weer op gaat sturen? Het heeft zijn voor- en nadelen. Zo zou ik ‘Rebel in de Woestijn’ dus zelf nooit hebben uitgekozen.

Amani is een stoere scherpschutter die probeert te ontkomen aan haar lot om door haar oom en tante te worden uitgehuwelijkt. In het ergste geval aan haar oom zelf. Ze heeft gespaard om te vluchten naar de stad waar haar overleden moeder haar altijd vol verlangen over vertelde, maar het is niet genoeg. Dus doet ze mee aan een illegale schietwedstrijd, verkleed als jongen. Winnen doet ze niet, de hele avond escaleert zelfs enorm, maar met behulp van een mysterieuze vreemdeling weet Amani te ontsnappen aan al het geweld zonder dat ze ontmaskerd wordt. Gedesillusioneerd en nu écht blut begint ze de volgende dag aan haar taken, totdat er soldaten in het dorp arriveren en de vreemdeling van de avond daarvoor weer opduikt in de winkel waar Amani werkt. Tot haar eigen verbazing helpt ze hem zich te verbergen voor de soldaten. Wat volgt is een avontuur in de woestijn, vol achtervolgingen, schietgevechten, rebellen, djinns en ander vreemd gespuis.

De deuren van de kroeg zwaaiden open en lekten licht, lawaai en een dikke dronkaard, die zijn arm om een mooi meisje had geslagen. Voor ik het besefte, schoot mijn hand naar mijn sjiema om te controleren of die nog vastzat. Ik was tot aan mijn ogen omwikkeld en zelfs nu, uren na zonsondergang, zweette ik onder al die lagen als een zondaar bij het gebed. Ik vermoedde dat ik eerder een verdwaalde nomade leek dan een echte scherpschutter, maar zolang ik er niet als een meisje uitzag, deed dat er niet veel toe. Vanavond zou ik hier in elk geval lévend wegkomen. Des te beter als ik dan ook nog wat munten op zak had. 

 

Oh, toch wel!

In principe had dit boek alles tegen om mij persoonlijk te kunnen bekoren, zo ben ik officieel gezien veel te oud voor een Young Adult boek (al vind ik eigenlijk dat je nooit ergens te oud voor bent). Ik heb een aantal boeken uit verschillende genres in deze doelgroep gelezen die niks voor mij bleken te zijn, ik zal wel pech hebben gehad. (Ik lees tenslotte toch ook met plezier kinderboeken?) Maar er gebeurde iets geks toen ik ‘Rebel in de Woestijn’ begon te lezen! Ik sloeg het boek open en heb vervolgens niets meer gemerkt van wat er om mij heen gebeurde. Een paar uur na aanvang ontwaakte ik uit mijn roes en verdomd nog aan toe, ik had gewoon ontzettend genoten. Amani is een sterk personage, een stoere meid, die zich niet in haar lot wil berusten. In een wereld waar een meisje moet gehoorzamen aan de patriarch van de familie staat zij gewoon haar mannetje. Hier en daar egoïstisch, maar vooral vastberaden. Best een tof rolmodel! Het verhaal bouwt razendsnel op en is van begin tot het eind spannend. Het plot is misschien niet heel erg verrassend, maar de combinatie van een Oosters sprookje met een scherpschutter als heldin is origineel en goed doordacht. Ook aan de romantiek is gedacht zonder dat het dweperig wordt. En al gaat het natuurlijk om de inhoud, het coverontwerp is prachtig. Minpuntjes? Het is deel 1 van een trilogie, het zal dus nog wel even duren voordat ik weet hoe het met Amani afloopt.

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren