Pagina’s

  • Home
  • Leesverhalen
  • Lena – Liefde tegen beter weten in, de onverwoestbare kracht van een Edamse vrouw
Monique Bronkhorst

Lena – Liefde tegen beter weten in, de onverwoestbare kracht van een Edamse vrouw

Schrijven voor Ogma brengt je niet alleen naar de allerleukste boeken, maar er ontstaan ook nog eens de leukste gesprekken! Zo reageerde Monique Bronkhorst op mijn stuk over Hartverscheurend mooie boeken waarin ik schreef dat ik geïnteresseerd ben in de positie van vrouwen. Ze vroeg of haar boek Lena; de onverwoestbare kracht van een Edamse vrouw mij wellicht leuk leek. Nu houden wij bij Ogma wel van boeken, maar zeggen wij niet overal zomaar ‘ja’ tegen. Dus ging ik eens kijken waar Lena over gaat. Bij het lezen van de achterflaptekst moest ik glimlachen. Mijn moeder is namelijk dochter van een groenteboer en raakte jong zwanger en ging vervolgens trouwen. Zelf ben ik moeder van een tweeling; Lena kreeg als eerste een tweeling.

 

Monique Bronkhorst

 

‘In het schilderachtige Edam van 1931 droomt Lena, de oudste dochter van de groenteboer, van een eigen gezin. Als ze onverwacht zwanger raakt van haar grote liefde Henk, stelt ze alles in het werk om met hem te trouwen. Maar Henk is geen gemakkelijke echtgenoot. Hij is een avontuurlijke aannemer die tegen de stroom in zijn eigen toekomst bepaalt en zijn ambities zijn grenzeloos. Hij neemt risico’s die Lena’s liefde op de proef stellen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, prijst ze zich gelukkig met haar vindingrijke echtgenoot die hen behoedt voor honger en geweld. Maar Henks keuzes hebben grote gevolgen voor Lena en haar gezin. Na de oorlog belandt hij in de gevangenis en staat Lena er alleen voor. Vanaf dat moment lijkt alles zich tegen haar te keren. Is haar bewondering en liefde voor Henk voldoende om het huwelijk in stand te houden?

Een op ware gebeurtenissen gebaseerd verhaal over liefde en ontrouw, over de aannemerij tijdens en na de Tweede Wereldoorlog en over de bestraffing van NSB’ers en landverraders.’

 

Een romantische film

Lena leert Henk kennen als ze nog maar 18 is. Ze raakt zwanger en met bemiddeling van Henk’s grootmoeder trouwen ze. De passage in het boek wat het huwelijk beschrijft leest spannend als een romantische Hollywoodfilm. Daar zit Lena in de kerk te wachten op haar bruidegom. Tegelijk met haar nog een enkele jonge bruidsparen. Die treden allemaal in het huwelijk terwijl Lena angstvallig de deur in de gaten houdt. Zou haar Henk wel komen? Ze had hem namelijk al weken niet gezien… Nou ja, zonder het verdere verhaal te verklappen: Henk kwam wel opdagen en ze trouwden.

Het boek Lena is veel meer dan de uitdagingen die een huwelijk in die tijd met zich meebracht. De omstandigheden (gedwongen trouwen door zwangerschap, oorlog, de gevolgen voor aannemers door regelgeving ná de Tweede Wereldoorlog, de positie van NSB-ers) bepaalden uiteindelijk voor het grootste deel niet hun keuzes, maar het karakter van Lena en Henk bepaalde welke keuzes ze onder die omstandigheden maakten.

 

Ambitieuze man

Zo heb ik Henk leren kennen als een man met grote ambities. Hij wilde het mooier en beter. Lena heeft als een van de eerste huishoudens een vaste telefoon in huis. En een watercloset in huis, in plaats van een huisje met een hartje in de deur in de tuin. Daar zorgde Henk allemaal voor. In zijn ambities is hij soms overmoedig en ook niet bang om te bluffen. Je kunt het hem kwalijk nemen dat hij te grote risico’s nam, maar je kunt hem er ook om waarderen. Ik heb hem in ieder geval leren waarderen. Ik heb zijn diepere laag leren kennen, zijn keuzes

waren niet altijd de makkelijkste, maar ik begrijp ze wel. Soms zat ik hoofdschuddend te lezen bij een besluit dat hij nam, maar het was daardoor tegelijk ook grappig. Als lezer heb je precies door waar Henk’s valkuilen liggen. Helaas kun je hem er niet meer voor behoeden.

 

Nieuwsgierig naar de diepere laag

Lena is in vele opzichten het tegenovergestelde van Henk. Lena houdt van de eenvoud van het huishouden. Haar wereld hoeft niet groter en beter, zij is tevreden zoals het is. Ze blijft trouw aan haar man en haar geloof. Ze is standvastig, heeft alles over voor haar kinderen. Daarin schuilt haar kracht, maar hierin sprak ook een bepaalde lijdzaamheid uit. Ze laat heel veel beslissingen aan anderen over. Was ze uit overtuiging afwachtend of vond ze dat ze geen andere keus had. In die zin ben ik nog steeds nieuwsgierig naar de diepere laag van Lena. In dat opzicht heb ik haar niet zo goed leren kennen als haar man Henk.

Monique Bronkhorst heeft met Lena – Liefde tegen tegen beter weten in de geschiedenis van haar eigen grootouders prachtig verwoord. Misschien iets om over na te denken, de volgende keer wanneer je bij jouw oudste familieleden op bezoek gaat. Want hun geschiedenis is jouw geschiedenis.

 

Monique Bronkhorst gaf Lena uit in eigen beheer bij Paris Books. Over haar weg naar publicatie en schrijven in het algemeen plaatst ze heel informatieve stukken op haar website Boekje open over schrijven.

Opgegroeid met de boeken van W.G. van de Hulst en heeft daar nog steeds een zwak voor. Keek vroeger graag naar Murder, She Wrote en wenste heimelijk dat zij Jessica Fletcher was. Kwam er ooit aardig dicht in de buurt, toen ze logeerde in het huis uit de serie, wat haar vervolgens inspireerde om zelf een moord mysterie te schrijven. Werkt er aan om dat manuscript als boek uitgegeven te krijgen. Leest, schrijft, mediteert en kijkt naar de stand van de maan om zichzelf beter te begrijpen en te duiden en hopelijk wat wijsheid over te brengen naar anderen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren