Pagina’s

Boekwinkels en boekenblogs

Achter de schermen bij een self pubber: boekwinkels en boekenblogs

In mijn vorige blog schreef ik over de internet promotie. Hierna was de zogenaamde fysieke promotie aan de beurt. Met de bibbers in mijn benen en mijn presentatie-exemplaar in de hand stapte ik naar onze buurtwinkel. Een postkantoortje dat ook sigaretten en boeken verkoopt, je kent ze wel. Ik had verwacht dat de winkelierster mij met een minachtende lach zou wegjagen (wat denkt ze wel, zomaar naast Esther Verhoef gaan liggen?). Tot mijn grote verrassing reageerde ze heel gewoontjes (misschien wonen er meer schrijvers bij ons in de buurt?) en ze was bereid mijn boek in de winkel te leggen als het op basis van ‘in consignatie’ ging.

 

In cogwattes?

Dat heet; ik koop zelf een aantal boeken in, en als de winkelierster ze verkoopt, krijgt zij een percentage van de verkoopsprijs. Meestal ligt dat tussen de 25 en 35 procent. Wordt er niets verkocht, dan kan ik met de boeken terug naar huis.

Ik had na de buurtwinkel voldoende moed vergaard om naar de volgende boekhandel te stappen. De boekhandel AKO ligt in de stationshal van Maastricht. Interessant, want forenzen lezen graag in de trein (vooropgezet dat ze kunnen zitten…). Ook hier kreeg ik een welwillende manager die eveneens akkoord ging met ‘in consignatie’. Geen risico voor de boekhandelaar, enkel een plaatsje inruimen voor de nieuwe mededinger. En dat was in eerste instantie niet zo’n succes.

 

Boekwinkels en boekenblogs

Jamie

 

Ja lach maar! (Hint; de titel begint met 6x…). Ik kon enkel hopen dat er veel verkocht zou worden van Jamie Oliver met zijn Super Food. Ik kreeg enkele dagen later een ingeving en besloot om met twee houten speelgoedblokken terug te gaan naar de winkel om te vragen of ik mijn boek dan minstens op de blokjes mocht zetten opdat ten minste de titel van mijn boek boven Jamie zou uitsteken. De sterren waren mij gunstig gestemd want de manager had mijn boek al verplaatst naar de tafel ‘Spannende boeken’ en ik heb mijn blokken mee naar huis genomen.

Ik koos hierna voor de enige grote boekhandel in Maastrict; Boekhandel Dominicanen. Een voormalig katholieke kerk in het hartje van Maastricht die alleen al voor het interieur de moeite waard is om te bezoeken. De grote metalen stellage van 3 verdiepingen (om de boeken kwijt te kunnen) vind ik persoonlijk afbreuk doen aan het karakter.

 

Boekwinkels en boekenblogs

Boekhandel Dominicanen Maastricht

 

Ik lig gelukkig gewoon beneden, op de tafel Thrillers. Ook nu was de manager heel welwillend. Zij was de eerste manager die verder keek dan de achterflap en een deel van het boek heeft gelezen. De derde overeenkomst ‘in consignatie’ was binnen.

 

Boekwinkels en boekenblogs

Bovenop en geen Jamie te zien

 

In totaal heb ik voor deze 3 winkels 15 boeken aangeschaft, mijn eerste financiële investering in promotie. Ik kan het iedere Indie auteur aanraden. Waarom? Naast de mogelijkheid van verkoop zorgt het voor profilering. Je wordt gezien door een menigte van potentiële lezers. En als je beurs wat ruimer is, kun je heel wat boekhandels in je regio bereiken.

 

Nadat ik mijn website en Facebook account had opgezet en 3 boekhandels had bezocht, vroeg ik mij af wat ik vervolgens kon doen..

Een mogelijkheid zijn de gratis krantjes die iedere gemeente verspreid met lokaal nieuws. Maar juist omdat ze lokaal zijn, wil de redactie bij voorkeur een boek bespreken dat een band met de streek heeft. En dat is bij mij niet het geval, dus die optie heb ik naast mij neergelegd.

Een onverwachte gelegenheid deed zich voor toen mijn vriendin mijn boek wilde bestellen voor haar 5 koppige leesclub. Aangezien mijn geest inmiddels zo verziekt was door promotie voor ik haar meteen de boeken aan tegen inkoopsprijs. In ruil voor 5 recensies bij een grote online boekenwinkel. Soms kondigen ideeën zichzelf aan.

Ik heb verder veel gegoogled (gegoogeld volgens de officiële spelling maar dan vind ik het er toch wat vreemd uitzien). Ik was op zoek naar recensiesites (oftewel boekenblogs) die ik mijn boek kon sturen. Er worden in Nederland heel wat boekenblogs geschreven, en iedere blog heeft een eigen stijl en doelgroep. In januari kwam Hebban met een lijst van 150 boekenbloggers (waaronder Ogma, die een uitstekende Hebban beoordeling kreeg).

Hebban was ook de eerste boekenblog die ik ontdekte, een uitgebreide site met veel leden en lezers, en ik maakte een profiel aan als auteur. Ik vroeg om een recensie en ik mocht mijn paperback sturen, maar ze konden mij niet zeggen wanneer het boek ooit gerecenseerd zou worden. Dit is inmiddels 3,5 maand geleden en ik denk dat mijn boek bij de redactie inmiddels onder een wankele tafelpoot is geschoven. Een andere grote boekenblog is Mustreads; zij wilden mijn boek niet recenseren, maar wel verloten bij een win actie. Uiteindelijk is er op de Facebookpagina van Mustreads meer dan 6000 keer gekeken naar de win actie (dus naar mijn boek).

Conclusie; het sturen van recensie en winexemplaren is aan te bevelen als relatief goedkope marketing. En de uitgevers doen het zelf ook met hun auteurs. Ik overweeg om mijn boek ook via mijn eigen website en Facebookpagina als winactie in te zetten. Met mijn enkele vriend zal de wedstrijd snel beslist zijn, dat weer wel…. 😉 Momenteel bekijk ik welke bloggers ik nog een recensie-exemplaar kan sturen. Mogelijk dat ik dit pas doe als ik mijn cover heb herzien, want daar ben ik niet zo tevreden over. De cover is immers de beste promotie van het boek.

 

Gastblogs dus!

Enkele weken geleden ontdekte ik, toevallig na wat doorklikken, Tineke’s blog over de tragiek van self pubbers. Een correct artikel over de self pubber die zich schuldig maakt aan taalmishandeling. Ik wilde een goed woordje doen voor de Indie schrijvers die het beter doen. En zo kwam het dat Tineke mijn e-boek downloadde en mij vroeg een gastblog voor Ogma te schrijven. Wat een eer! Ik had nooit kunnen bedenken daarvoor uitgenodigd te worden ;). In het kader van promotie zijn gastblogs natuurlijk uitstekend geschikt voor de profilering als auteur, maar ik ga nu niet alle boekenblogs afstruinen in de hoop op een gastblog. Ik moet allereerst een klik hebben met een boekenblog, en die heb ik met Ogma. Daarnaast heb ik gemerkt dat alle promotiewerkzaamheden mij hebben afgehouden van het schrijven. Niet alleen door de tijd die erin gaat zitten, maar ook omdat mijn hersens in conflict raken.. Promotie en creatie kunnen niet samen door een deur, althans niet in mijn hoofd.

Ik heb met veel plezier deze gastblogs geschreven en ik hoop dat jullie ze met evenveel plezier hebben gelezen. Nu wordt het weer tijd om te gaan schrijven en mijn vervolgbundel ‘6x Vals’ af te ronden. Zodat de hele riedel van publicatie en promotie opnieuw van start kan gaan…

Ogma is een boekenblog vol verhalen over stoere boeken, oude boeken, soms wat nieuws en soms boeken waar je écht even je best voor moet doen om een exemplaar in handen te krijgen. De vaste redactie bestaat uit Tineke, Jolanda, Mirjam, Simone, Anita en Jan-Rutger en soms maken ze gezamenlijke artikelen of is er een gastblogger. Die blogs vind je onder dit profiel. Enjoy!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren