Pagina's

  • Home
  • Leesverhalen
  • Fantastic Beasts and where to find them: is een filmscenario lezen net zo leuk als naar de bioscoop gaan?
Fantastic Beasts

Fantastic Beasts and where to find them: is een filmscenario lezen net zo leuk als naar de bioscoop gaan?

Het hoogtepunt van de kerstvakantie was natuurlijk om met mijn gezin naar Fantastic Beasts and Where to Find Them in de bioscoop te gaan. Wat een spektakel! En wat heerlijk om meer te zien van de magische wereld die we, nadat we The Deathly Hallows II op het grote scherm zagen, toch een beetje vaarwel moesten zeggen. De boeken herlezen doen we regelmatig, de films kijken we ook terug, maar iets dat door J.K. Rowling is gecreëerd voor de eerste keer zien, da’s het mooiste wat er is. Stiekem vonden we dan ook het kleine meisje tussen ons in, dat niet stil kon zitten van de spanning, met grote ogen en open mond alles in zich op nam, net zo gaaf als de film.

Jan-Rutger (je weet wel, van Beldragor does Books en toevallig ook mijn echtgenoot) en ik horen bij de lucky ones die de boeken en films over Harry konden beleven toen ze voor het eerst uitkwamen en in de bioscoop draaiden. Met deze filmreeks is er weer een nieuwe generatie die de magie voor het eerst kan beleven, prachtig!

 

Fantastic Beasts

 

Happy dance bij de brievenbus

Newt Scamander is hier met bijna net zoveel liefde omarmt als Harry. Dus toen Uitgeverij De Harmonie het filmscript van Fantastic Beasts and Where to Find Them naar mij opstuurde deed ik een gilletje en een dansje bij de brievenbus. Maar de vraag is natuurlijk of dat wel leuk is, een filmscript lezen? Met The Cursed Child kregen we al een theater script in handen, wat we hebben verslonden. Ik trok vol goede moed mijn magische sokken aan en ging er lekker voor zitten! Maar eigenlijk was ik er niet gerust op dat een script mij voor de tweede keer kon boeien…

 

Fantastic Beasts and Where to Find Them

Newt Scamander is ontdekkingsreiziger en Magiezoöloog. Hij reist de wereld rond op zoek naar zeldzame fabeldieren om ze te bestuderen en te beschermen. Zijn doel is om tovenaars en heksen te laten zien dat deze dieren gekoesterd moeten worden in plaats van gevreesd en uitgeroeid. Tijdens een verblijf in New York raakt hij zijn koffer kwijt. Nu is dit niet zo maar een koffer natuurlijk. Er blijken heel wat fabeldieren in te zitten en een aantal daarvan ontsnapt en zet de stad op zijn kop. Maar zijn het alleen Newt zijn dieren die een ravage aanrichten in New York of zijn er nog andere duistere krachten aan het werk?

 

Oh de blijheid

Misschien ligt het aan mij. Wie weet heb ik wel een soort van dode hoek als het om het werk van J.K. Rowling gaat, alle minpunten die er zijn gaan gewoon aan mij voorbij. Want tegen mijn verwachting in werd ik meteen opgeslurpt door het verhaal, de film kwam in mijn hoofd weer volkomen tot leven en ik heb er zo van genoten. Bovendien vielen er nu nog wat extra details op. Zoals in deze scène bijvoorbeeld:

 

Fantastic Beasts and where to find them

 

Deliverance Dane was een van de vrouwen die tijdens de Salem Heksenprocessen werd beschuldigd van hekserij. Dit zijn van die details waar ik blij van word! Het ‘Nieuw Salem Filantropisch Genootschap’ gaat gekleed in dezelfde stijl als de pioniers van Salem in de 17e eeuw, ten tijde van de hysterie rond de processen. Zelfs de namen van de geadopteerde kinderen van de leidster van het genootschap, Mary Lou, grijpen terug naar die periode; Credence, Chastity, Modesty. Het was onder de streng gelovige pioniers gewoonte om hun kinderen te vernoemen naar de waarden die zij hoog achtten. Uiteraard in de hoop dat ze deze deugden in hun karakter zouden gaan weerspiegelen.

 

Vormgeving

Daarnaast ziet het geheel er prachtig uit. Vormgegeven door ontwerpstudio MinaLima die ook heeft meegewerkt aan Fantastic Beasts and Where to Find Them en alle acht Harry Potter films. Alleen al daarom hoort dit boek in mijn verzameling thuis.

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

One Comment

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren