Pagina’s

minibieb Luxwoude

Ik ging op visite bij Minibieb Luxwoude

Het begon allemaal toen ik vriendin Jocyta naar haar boekenkast vroeg. Natuurlijk wilde zij meedoen aan de Kekke Kast rubriek! Maar toen ik haar antwoorden zo eens doorlas werd ik toch wel erg nieuwsgierig naar die minibieb waar al haar boeken naartoe gaan.

Voor wie denkt dat er in Friesland nooit wat gebeurd; het busritje was best spannend. Ergens halverwege de uitgestrekte weilanden konden we niet verder vanwege een losgebroken paard! Het gekke beest was een beetje in paniek omdat zijn/haar hoofd vast zat in een voeremmer en rende daar theatraal mee de weg op en neer. Ik heb ook wel eens honger hoor, maar gelukkig zit ik nooit klem in de koelkast. Het was een spektakel met een goede afloop.

Maar Minibieb Luxwoude dus; een flinke kast in Dorpshuis ‘t Trefpunt. Kijk eens wat een weelde! Ik vind dat van een minibieb écht geen sprake meer is.

 

minibieb Luxwoude

 

Jocyta is samen met haar dorpsgenoten begonnen met Minibieb Luxwoude vanuit duurzame overtuigingen. Zelf organiseert zij al jaren succesvol kledingruilbeurzen, waar er ook altijd plek was voor boeken, tijdschriften en dvd’s. Als bezoeker kan ik je vertellen dat er niets zo leuk is als naar huis gaan met een leuke, (voor mij dan) nieuwe outfit en dan ook nog eens een heerlijk boek erbij! “Ruilen is goed voor het gemoed, voor het milieu én de portemonnee” aldus Jocyta.

 

minibieb Luxwoude

 

“We hebben een poging gedaan om een systeem te bedenken. Een rijtje informatieve boeken, Friese boeken, kinderboeken, romans en thrillers. Aangevuld met een stapeltje legpuzzels, gezelschapsspellen en een rij kinderdvd’s” Ze probeert de nieuwere, nog mooi uitziende boeken ook altijd een goed plekje te geven. Volgens Jocyta en de op dat moment andere aanwezigen in het buurthuis is de dichtstbijzijnde bibliotheek op de fiets wel te bereiken als het mooi weer is, maar in de winter is het toch wel heel erg ver. Bovendien vinden de klanten het wel erg prettig dat ze voor hun vakanties geen rekening hoeven te houden met uitleentermijnen of een maximum aantal te lenen boeken.

 

minibieb Luxwoude

Ellis Peters én Agatha Christie?? De halve Ogma redactie doet een dansje!

 

Thrillers zijn populair, maar er is ook een vaste klant die speciaal komt om Friese boeken te lenen. Hij doneert zelf ook regelmatig wat van zijn collectie. Zoals een andere bezoeker van het Dorpshuis zegt; “Thuis staat het ook maar te staan, nu hebben we er allemaal nog wat aan.”

 

minibieb Luxwoude

De voorraad

 

minibieb Luxwoude

Ook tijdschriften doen het goed…

Jocyta denk ook na over of het aanbod aansluit bij de doelgroep. Zo heeft zij nog een grote stapel tijdschriften over watersport liggen. Ze is van plan om die tijdens haar vakantie bij een minibieb te doneren die wat meer in de buurt van de Friese meren ligt.

 

minibieb Luxwoude

Boeken en borrelen gaan dus heel goed samen en dat kan hier ook nog eens in hetzelfde gebouw! Proost!

Als laatste vraag ik natuurlijk nog even welk boek iedereen volgens Jocyta zou moeten lezen; “Het boek van Annemarie Postma ‘Leven in acceptatie’. Ik kan het iedereen aanraden, het heeft mijn leven verrijkt!”

Wie weet tot ziens in Luxwoude! Ik ga er op 1 april weer heen om kleding te ruilen en om te kijken of er nog wat leuks te vinden is in de minibieb natuurlijk 😉

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren