Pagina’s

a spot of bother

A Spot of Bother van Mark Haddon, ernstig grappig

At fifty-seven George is settling down to a comfortable retirement, building a shed in his garden, reading historical novels, listening to a bit of light jazz. Then Katie, his unpredictable daughter, announces that she is getting remarried, to Ray. Her family is not pleased – as her brother Jamie observes, Ray has ‘strangler’s hands’. Katie can’t decide if she loves Ray, or loves the way he cares for her son Jacob, and her mother Jean is a bit put out by the way the wedding planning gets in the way of her affair with one of her husband’s former colleagues. And the tidy and pleasant life Jamie has created crumbles when he fails to invite his lover, Tony, to the dreaded nuptials. Unnoticed in the uproar, George discovers a sinister lesion on his hip, and quietly begins to lose his mind.

 

a spot of bother

 

Natuurlijk kreeg ik voor mijn verjaardag afgelopen februari lekker veel boeken. Oh de blijheid!!! Van Mark Haddon had ik natuurlijk eerder gehoord. Zijn boek ‘The Curious Incident of the Dog in the Night Time’ vond ik prachtig. Vol humor, maar ook tragisch en een prachtige inkijk in het hoofd van de autistische hoofdpersoon. Gek genoeg heb ik na het lezen van dat boek nooit gekeken of er nog meer te lezen viel van deze getalenteerde schrijver, terwijl hij toch meer dan genoeg heeft geschreven. Dus bedankt Jolanda voor het toffe cadeau en de reminder aan Mark Haddon.

 

George slaat een beetje door

George is met pensioen en bouwt een schuurtje in zijn tuin. Hij is tevreden. Maar dan verschijnt er een plekje op zijn dij. Volgens de dokter gaat het om eczeem, maar George is er van overtuigd dat het kanker is en dat hem een lange lijdensweg te wachten staat. Hij overweegt zelfs of hij er niet een mooi, snel einde van kan maken. Ondertussen ligt zijn vrouw lekker te rollebollen met één van zijn ex-collega’s en vraagt ze zich af wat ze eigenlijk nog bij die saaie George doet. Dan gooit dochter Katie de knuppel in het hoenderhok door aan te kondigen dat ze gaat trouwen met Ray, al heeft ze zelf ook sterk haar twijfels. Dan is er nog haar broer Jamie, die in een prima lat-relatie zit totdat hij besluit om zijn partner Tony niet mee te nemen naar de bruiloft. Ook al is het omdat hij zijn familie te geschift vindt om aan Tony voor te stellen, vindt Tony het gebrek aan commitment reden om op te stappen. Kortom, genoeg sores om de hele boel al snel flink te laten escaleren.

Talking was, in George’s opinion, overrated. You could not turn the television on these days without seeing someone discussing their adoption or explaining why they had stabbed their husband. Not that he was averse to talking. Talking was one of life’s pleasures. And everyone needed to sound off now and then over a pint of Ruddles about colleagues who did not shower enough, or teenage sons who had returned home drunk in the small hours and thrown up in the dog’s basket. But it did not change anything. The secret of contentment, George felt, lay in ignoring many things completely. How anyone could work in the same office for ten years or bring up children without putting certain thoughts permanently to the back of their mind was beyond him. And as for that last grim lap when you had a catheter and no teeth, memory loss seemed like a godsend.

 

Best zielig en toch grappig

Een hypochondrische man die steeds verder weg zakt in een depressie en lijdt onder ernstige paniekaanvallen, verbroken relaties, overspel, het is geen kattepies waar deze familie mee te maken krijgt. En toch heb ik me kapot gelachen. Mark Haddon schrijft met een ironische humor die je continue doet grijnzen ook al worden de meest ernstige zaken besproken. De karakters zijn helemaal geen leuke mensen; George is een nogal een slome zeur, Jean doet het liever met iemand anders dan dat ze met haar man praat, Katie is nogal egoïstisch en houdt haar vriend aan het lijntje en Jamie idem. En toch leefde ik met ze mee, vond ik het echt zo zielig voor die arme George en snapte ik de rest van de familie ook wel weer. Met gekromde tenen las ik over de manier waarop George met zijn ‘tumor’ om gaat en hoe de bruiloft… Oh nee, wacht! Geen spoilers natuurlijk!! Mark Haddon, nu staat hij echt op mijn lijst van favoriete schrijvers.

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren