Pagina’s

Een charismatisch defect

Een charismatisch defect van Eva Kelder; vol in je gezicht!

Wat lees jij nou?

Dat vraagt mijn man en wijst op een boek met een zwart kaft waarop een jonge vrouw met sluik haar staat en een zwarte kat met verschrikte ogen. De titel is al even intrigerend: Een charismatisch defect.

 

Een charismatisch defect

 

Dat is een recensie exemplaar voor Ogma, zeg ik.

Ik lees voor wat er op het achterplat staat:
‘Wanneer de charismatische Blake Chesterfield het onstuimige Amsterdam van eind jaren zestig komt binnenvallen, zal niets meer hetzelfde zijn. Hij wil de wereld verbeteren, tot elke prijs. Het biedt April een ontsnapping uit haar tot dan toe burgerlijke, oer-Hollandse bestaan. Blakes aantrekkingskracht is groot, hij heeft algauw een schare volgers. Als de commune die ze samen zijn gestart een aanslag beraamt op ‘het gezicht van het kapitalisme’ wordt April voor een morele keuze gesteld: welk kwaad moet bestreden worden, dat van binnen of van buiten?

Decennia later, als een oude bekende haar zorgvuldig afgeschermde leven binnendringt, wordt April geconfronteerd met ongewenste herinneringen. Hoe kom je in het reine met een verleden dat nooit helemaal het jouwe is geweest?

Een charismatisch defect is een weergaloze roman over de illusie van vrijheid, het genadeloos nastreven van idealen en de kracht van het verleden. Eva Kelder fileert wederom met scherpzinnige finesse de kwetsbaarheid van de mens.’

‘Net een boek voor jou’, zegt mijn man.
Precies, daarom stak ik ook mijn vinger op toen er op de redactie werd gevraagd wie er interesse in had.

 

En, is het een boek voor mij?

Ik heb het boek nog niet uit- ben bijna bij het deel van decennia later – maar ik kan nu al zeggen Most definitely! Ken je dat nog van vroeger? Die Middelbare schooltijd, waarin je meeging in wat de groep deed, lachte om grapjes die helemaal niet grappig waren, zweeg terwijl je voor jezelf of iemand anders op had willen komen, dingen deed die je helemaal niet wou. Ik heb zelden een boek gelezen waarin deze gevoelens zo raak werden beschreven! Met terugwerkende kracht vergeef ik mezelf als puber. Het was de leeftijd, ik wist nog niet beter.

 

Lees dit boek.

Wat kan ik van Een charismatisch defect zeggen, lieve lezers, anders dan ‘lees dit boek!’. Dit boek is cool. Dit boek is kwaliteit. Dit boek is genuanceerd, dit boek is vol in je gezicht. En als je toch bezig bent, lees dan ook meteen het vorige boek van Eva Kelder, Het was stiller dan het was. Dat ga ik in ieder geval wel doen.

 

Opgegroeid met de boeken van W.G. van de Hulst en heeft daar nog steeds een zwak voor. Keek vroeger graag naar Murder, She Wrote en wenste heimelijk dat zij Jessica Fletcher was. Kwam er ooit aardig dicht in de buurt, toen ze logeerde in het huis uit de serie, wat haar vervolgens inspireerde om zelf een moord mysterie te schrijven. Werkt er aan om dat manuscript als boek uitgegeven te krijgen. Leest, schrijft, mediteert en kijkt naar de stand van de maan om zichzelf beter te begrijpen en te duiden en hopelijk wat wijsheid over te brengen naar anderen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren