Pagina’s

e-book

Achter de schermen bij een self pubber: e-books en Smashwords

Vorige keer schreef ik over de vormgeving en opmaak van een boek. Maar de e-book versie van mijn boek is een heel ander verhaal.

Ik zag er enorm tegenop zo’n ding te maken omdat ik geen HTML of andere computertaal ken. Brave New Books en MijnBestseller adviseren Sigil in combinatie met Github. Ik ben gaan kijken op die sites en raakte meteen depressief; niet aan te beginnen als je een dummy bent op IT gebied. Ik dus.

 

Amerikaans bolwerk van Indie auteurs

Via het forum van Schrijvenonline kwam ik bij het Amerikaanse bedrijf Smashwords terecht waar al veel Nederlandse Indie auteurs hun e-book hebben gepubliceerd. Smashwords levert in Nederland aan Kobo, Apple en Bol, de verkoopprijs is ten gunste van de auteur opgebouwd en een minimale verkoopprijs is er niet. Je kunt het e-book zelfs gratis uitbrengen maar dan neemt Bol je niet in hun bestand op. En alles was gratis, zelfs het ISBN nummer. Wat had ik te verliezen? Ik besloot het te proberen.

Je hoeft bij Smashwords geen e-pub aan te leveren, je moet wel het word document volgens bepaalde richtlijnen opstellen en vervolgens zet Smashwords het om in een e-pub. Aangezien het mij gelukt is, kan iedere digibeet het.
Mijn e-book kost €0,92. (Bij Brave New Books of MijnBestseller ligt de minimale verkoopprijs voor een e-book een stuk hoger.) Deze lage prijs was een bewuste keuze omdat ik de drempel zo laag mogelijk wil houden voor mijn lezerspubliek. En dat heeft gewerkt want mijn e-book is gekocht door mensen die nooit €12,50 voor de paperback zouden (kunnen) betalen.
Smashwords adviseerde de cover zodanig op te maken dat de titel en auteursnaam goed zichtbaar blijven bij een kleine weergave in de onlinewinkels. Daarom wijkt de cover af van de paperbackversie.

 

e-book

 

Het lettertype en opmaak van de tekst moesten evengoed simpel blijven. Verder heb ik in mijn e-book veel alinea inspringingen gebruikt vanwege de leesbaarheid. En er zijn natuurlijk hyperlinks opgenomen zodat je kunt springen van de inhoudsopgave naar een bepaald hoofdstuk. Het e-book vergt een geheel andere aanpak dan een papieren boek. Ik heb beide versies na elkaar gemaakt om fouten en verwarring te voorkomen.

 

Gaan we dezelfde kant op?

De VS bestrijkt een veel groter gebied dan Nederland, en sommige Amerikaanse Indie auteurs kunnen er royaal van leven. Menigeen wijst zelfs een contract met een uitgeverij af, komt op een nationale hitlijst terecht of kan zonder uitgever meer verdienen. Ik heb het gevoel dat niet alleen de geografie een rol speelt, maar dat in de VS de Indie auteur veel serieuzer wordt genomen. Er is natuurlijk ook een veel oudere traditie wat betreft Creative Writing opleidingen, vergeleken met Nederland.

Maar self publishing is in opmars; heel Nederland, geletterd en ongeletterd, wil een boek op de markt brengen, en er wordt van dit nationale gen ruimschoots geprofiteerd. Niet alleen door de talloze platforms en drukkerijen maar ook door reguliere uitgeverijen. Zo werkt Singel Uitgeverijen samen met Brave New Books; zij verdienen aan de redactionele ondersteuning en de vormgeving van de cover.
Zij zijn echter niet in die zin loyaal aan hun klanten dat het prijzenplaatje wordt aangepast. En alleen met een lagere kostenprijs, dus verkoopsprijs, kan de Indie auteur concurreren met de boeken van de reguliere uitgeverijen, even los van de kwaliteit.

Wat betreft die kwaliteit; ja er is een heleboel trash onder de self pub uitgaven. Mijn motto is; uiteindelijk scheidt de lezer het kaf van het koren, want de lezer heeft het laatste woord. In Nederland heerst helaas de mentaliteit dat alle self pub uitgaven minderwaardig zijn. Maar al die drukkers en platforms (waar Schrijven Magazine vol mee staat) willen er wel aan verdienen. Weer zo’n nationaal gen.

Ogma is een boekenblog vol verhalen over stoere boeken, oude boeken, soms wat nieuws en soms boeken waar je écht even je best voor moet doen om een exemplaar in handen te krijgen. De vaste redactie bestaat uit Tineke, Jolanda, Mirjam, Simone, Anita en Jan-Rutger en soms maken ze gezamenlijke artikelen of is er een gastblogger. Die blogs vind je onder dit profiel. Enjoy!

5 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren