Pagina’s

Paul Doherty

Nightshade: Hugh Corbett Mysteries van Paul Doherty

Voor de mensen die deze rubriek volgen (zijn die er trouwens; echte DDD volgers? ) is de schrijver die de reeks van vandaag schreef geen onbekende: Paul Doherty. Sterker nog, het is de derde reeks van zijn hand die hier besproken wordt. Maar, zoals jullie eerder hier konden lezen, of hier, ik ben erg enthousiast over hem en – nog wel belangrijker – de beste man schrijft gewoon heel erg veel. Letterlijk: hij schreef 98 historische fictieboeken en 6 non-fictieboeken. Maar ook waanzinnig veel verschillende reeksen. Naast een tiental op zichzelf staande historische romans bedacht en schreef hij (vaak ook onder pseudoniem) maar liefst veertien reeksen, veelal in Engeland in verschillende periodes, maar ook in het oude Rome, Griekenland, over de Tempeliers en in het oude Egypte. Stuk voor stuk reeksen die ik met alle soorten van genoegen in deze reeks zou willen bespreken, maar zoals dat gaat met een ploeterende boekenbespreker: ik moet er in de tweedehands boekwinkel maar net tegenaan lopen. Of hem cadeau krijgen zoals het geval was met het boek van vandaag.

 

Paul Doherty

 
Deze reeks, spelend in de veertiende eeuw, gaat over Hugh Corbett, een meesterspion in dienst van de Engelse koning. In dit boek wordt hij er door laatstgenoemde op uit gestuurd om te zorgen dat een edelman zijn belofte nakomt. De belofte was om een van de Tempeliers gestolen uitbundig versierd gouden kruis na een bepaalde tijd te schenken aan koning Edward I. De koning heeft reden om hieraan te twijfelen, en het feit dat de edelman zonder toestemming veertien mannen heeft laten ophangen omdat ze ketters zouden zijn is nog een reden om Corbett op onderzoek te laten gaan. Corbett wil eigenlijk liever bij zijn vrouw en kinderen blijven, maar vertrekt toch, samen met zijn twee bedienden. Als zij aankomen bij de edelman duikt er opeens een mysterieuze boogschutter op die in het wilde weg mensen doodschiet. Een mysterie dat Corbett wel moet oplossen…
We hebben het hier dus niet over een eenzame monnik, maar desalniettemin iemand die bij tijden worstelt met zijn taak. De bedienden (assistenten) zijn interessante figuren die het verhaal extra diepte geven. Met name Ranulf, die erg uit lijkt te zijn op promotie, en zijn werk niet doet uit edele motieven. Althans, is dat zo? Kijk, die twijfel dus, dat maakt een personage interessant. Tegelijkertijd vond ik Corbett zelf een wat vlakkere persoonlijkheid, en ik ben ook geen belangrijke (speurders)rol voor een vrouw tegen gekomen. Ik snap dat het vroeger vaak zo was, dat een vrouw thuis bleef terwijl haar man het werk deed, maar Corbett’s vrouw wordt er echt totaal niet bij betrokken, en ik hou nu eenmaal van sterke vrouwen in mijn detectives. Noem me raar, maar ik vind dat prettig. Maakt dat dat ik dit boek minder vond? Een beetje, maar echt een heel heel klein beetje. Kijk maar eens naar de puntenverdeling.

Plot: 1 punten
Schrijfstijl: 4 punten
Tempo: 2 punten
Hoofdpersonen: 2 ½  punten
Meeslependheid: 3  punten
Romantisch accent: -2 punten
Historische accuraatheid: 4 punten

Totaal 14,5 punten. In cijfers uitgedrukt is dit een 7.9.  Niet zo hoog dus als de brother Aethelstan serie van dezelfde schrijver, maar nog steeds behoorlijk hoog. De reeks wordt wat mij betreft, ondanks de ontbrekende vrouw en een iets fletsere hoofdpersoon gered door Doherty’s schrijfstijl en zijn fenomenale kennis. Het boek is gebaseerd op waargebeurde feiten en aan alles proef je de authenticiteit. En dat maakt dat ik ook van deze Corbett nog veel meer wil lezen!

Ik las voor deze beoordeling Nightshade, het zestiende deel uit de Hugh Corbettserie, geschreven door P.C. Doherty. De serie bestaat uit zeventien delen, waarvan het meest recente deel in 2010 verscheen.

Jolanda Lichthart, moeder, echtgenote, schrijfster, docent, lezer. Volgens Harry Mulisch zouden echte schrijvers nooit boeken lezen, en zouden echte lezers nooit een boek kunnen schrijven. Maar Harry Mulisch, Schmarry Schmulisch, ik doe het gewoon beide. Ha!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren