Pagina’s

  • Home
  • Leesverhalen
  • Mevrouw OVO door Elma van Haren; als hergebruik een beetje doorslaat…
Mevrouw OVO

Mevrouw OVO door Elma van Haren; als hergebruik een beetje doorslaat…

Alles en iedereen verdient een tweede kans. Iedere dag maakt mevrouw OVO haar ronde door de buurt, op zoek naar bruikbaar afval en nutteloze gevonden voorwerpen om zich over te ontfermen. Mevrouw OVO noemt zichzelf een Officiële Vuilnis Observant. Het is haar taak om voor elk afgedankt kastje, sprookjesboek of verlaten theeservies een nieuw tehuis te vinden. Zelf kan ze het niet meer mee naar boven nemen, haar huis staat al boordevol. Wordt het niet eens tijd een echt leven te beginnen met mensen in plaats van voorwerpen? Op een dag treft ze bij het vuil een diepdonkerblauwe fluwelen bank. Daar kunnen veel mensen op zitten, maar hoe krijgt ze dat enorme ding elf verdiepingen naar boven?

 

Mevrouw OVO

 

Tweede kans

“Tineke, mevrouw OVO en ik, we liggen elkaar niet zo. Wil jij eens kijken of het boek iets voor jou is?” zo appte collega Mirjam mij. En zo doen wij dat hier ook, want ook recensie-exemplaren verdienen een tweede kans en dat cliché dat smaken verschillen is gelukkig heel erg waar. Want hoewel ik mij op de eerste paar pagina’s wel kon voorstellen dat Mirjam niet zo gecharmeerd was van dit boek, kreeg de vuilnis reddende mevrouw mij na een hoofdstuk of twee dus wel in haar greep!

 

Officiële Vuilnis Observant

Na jarenlang in een instelling te hebben geleefd, woont Emilia sinds twee jaar weer zelfstandig. Om geld te besparen richtte zij haar flat in met spullen die zij bij het vuilnis vond. Maar haar flat is nu barstensvol en er worden nog steeds prachtige dingen weggegooid die een nieuwe eigenaar verdienen. Dus bedenkt Emilia de functie van Officiële Vuilnis Observant, OVO, en houdt ze toezicht op de inzameling en herdistributie van het vuilnis bij de flatgebouwen in haar buurt. Dat mevrouw OVO hulp nodig heeft valt bij twee mannen op, die ieder op hun eigen manier hulp geven in de probleemwijk. Chris is een conventionele hulpverlener en Mister Krrish hoort bij een clubje mensen die op eigen houtje superheld spelen in de stad (inclusief masker ja).

Maar Emilia heeft een duistere kant, en die komt steeds meer boven drijven. Terwijl op de achtergrond de stad in puin komt te liggen (eerst door criminele bendes, dan een gijzeling en vervolgens een terroristische aanslag), escaleert ook het gedrag van Emilia tot bijzondere hoogtes. Het verdrietige is dat ze het allemaal niet slecht bedoeld, dat ze heel erg probeert om alles goed te maken, maar door haar mentale toestand ontsporen al haar acties.

 

Kwetsbaar

Dat Emilia geestelijk niet gezond is, is duidelijk. Haar gedachten dwalen op bijzondere wijze af, ze heeft complete fantasieën bedacht over haar verleden en is naïef en irrationeel. Toch is ze ook bijzonder scherp en observatief over menselijk gedrag en hoe wij met elkaar en de wereld om gaan. Het knappe is dat Elma van Haren dit met veel humor weet te brengen en er ook een bijzonder vrolijk einde aan heeft weten te geven, voor Emilia dan. Ik ben wel benieuwd naar de volgende avonturen van Mevrouw OVO. Wie weet wordt erop haar Facebookpagina eens een tipje van de sluier opgelicht?

Uitgeverij De Harmonie bedankt voor het recensie-exemplaar.

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren