Pagina’s

Bonkers Jennifer Saunders

Bonkers; lachen, gieren, brullen?

Jennifer Saunders’ brilliant comic creations have brought joy to millions for three decades. From Comic Strip to Comic Relief, from Bolly-swilling Edina in Absolutely Fabulous to Meryl Streep in Mamma Mia, her characters are household names.
But it’s Jennifer herself who has a place in all our hearts. This is her funny, touching and disarmingly honest memoir, filled with stories of friends, laughter and occasional heartache – but never misery.
From her childhood on RAF bases, where her father was a pilot, to her life-changing encounter with a young Dawn French, on to success and family, the book charts her extraordinary story, including the slip ups and battles along the way.

 

Bonkers Jennifer Saunders

Toepasselijk kopje koffie er bij 😉

 

Helden. Hebben jullie ze? Ik wel! En dan voornamelijk een stel Britse komedianten. Want laten we eerlijk zijn, Nederlandse komedie steekt wel heel erg schraal af tegen shows als The Young Ones, French and Saunders, A bit of Fry and Laurie, Bottom, Allo Allo, Chef, Absolutely Fabulous, Blackadder, The Vicar of Dibley, Monty Python, Fawlty Towers. Ja ja, ik weet het, mijn Anglofiele kant speelt weer eens op. Mijn retro kant ook, want het is allemaal al best weer een tijdje geleden dat deze series op televisie waren te zien. Eigenlijk is er maar bar weinig op televisie dat nog de moeite waard is, dus lezen wij veel (goh echt joh?). En al lezende en bloggende en ruilende belande ‘A tiny bit marvellous’ van Dawn French op mijn stapel te lezen boeken. En leuk dat het was! Maar dat wisten jullie al, want Jolanda en ik schreven er een blog over, net als over een ander boek van mevrouw French.

Grappige Britten

Maar toen bedacht ik mij dat er nog veel meer van die grappige Britten boeken hebben geschreven! Dus ik vond het een goed idee om eens wat van die boeken te lezen. Aangezien mijn beste vriendin en ik een top avond hebben gehad met Absolutely Fabulous the movie begin ik maar met de autobiografie van Jennifer Saunders. Moet wel grappig zijn toch, na dit:

 

Verrassend gezellig

Dat viel dus komisch gezien behoorlijk tegen, maar eigenlijk toch ook weer mee. Sterker nog, ik vond het een heerlijk geschreven boek. Niet hilarisch, wel gezellig. Aangenaam geschreven en het toverde hier en daar zeker nog een lach op mijn gezicht. Ik herken best veel van mezelf in de onhandige Jennifer die de nodige opvoedkundige en sociale blunders maakt. Wat is Joanna Lumley verrassend anders dan haar bezopen personage in Absolutely Fabulous! Bovendien doen al die achtergrond verhalen mij weer anders kijken naar de sketches en de acteurs die ze maakten. Wat mij betreft verdient de beste mevrouw trouwens een medaille dat ze haar opleiding heeft afgemaakt. Kom op zeg, een ei?????

I am inside an egg.
Everyone on my course at the Central School of Speech and Drama is inside an egg. These are eggs that we have made from newspaper and Sellotape. All sixteen of us are inside our own eggs on the floor of one of the studios. We are told to remain inside the egg until we feel ready to hatch. When we hatch, it will be into an unknown world where we can be anything we like [……] Nobody wants to be the first to come out of the egg. It’s quite nice in the egg. I think I may have a little sleep.

Toch kan ik afleveringen van Abfab en French & Saunders wel honderd keer terug zien zonder mij te vervelen (en daar heb ik nu ook weer nieuwe redenen voor). ‘Bonkers, my life in laughs’ is echter een eenmalige actie. Maar lezen jullie wel eens een (auto)biografie twee keer of meer?

En nu? Op naar de biografie van Dawn French; Dear Fatty, voor een kritische vergelijking met haar geweldige fictie.

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren