Pagina’s

Roder boekenmarkt Scapegallows

Scapegallows van Carol Birch

Het mag bekend zijn dat ik van historische boeken houd; detectives, maar ook “gewone”  historische romans. Wat ik hier op Ogma tot nu toe nog niet zoveel heb laten zien, is dat ik ook graag biografieën lees. Scapegallows is een beetje van het een en een beetje meer van het andere. Goede combinatie, want wat een leuk boek!

 

Roder boekenmarkt Scapegallows

 

Gevaarlijke liefde

Ok, strikt gezien is het een historische roman, geen biografie. Maar dan wel een die gebaseerd is op het leven van een vrouw die echt bestaan heeft. En wat voor een! Haar naam was Margaret (Peggy) Catchpole, en ze leefde in het Engeland van eind 1700, in de omgeving van Suffolk. Als tiener valt ze voor een man die aan de verkeerde kant van de wet leeft: een smokkelaar. Een gevaarlijk beroep, zeker in een tijd waarin je voor diefstal van een paar zijden kousen al tien jaar verbanning kunt krijgen. En dat is in het gunstigste geval, want in principe wordt je voor bijna elke diefstal opgehangen. De smokkelhandel van Will Laud, haar geliefde, brengt Peggy en haar familie af en toe voorspoed, maar brengt hen allemaal ook in de problemen. Voor haar is hij echter altijd goed en hij is en blijft haar grote liefde, wat de consequenties ook zijn.

Jarenlang leeft Peggy een soort dubbelleven. Overdag werkt ze als kinderjuffrouw of kokkin voor een welgestelde, filantropische familie, ‘s nachts trekt ze op met louche zeelui. Dat dit niet goed kan blijven gaan is duidelijk en Peggy eindigt dan ook gedeporteerd in Australie. Dit lijkt een spoiler, maar het boek begint met een 55-jarige Peggy die terugblikt op haar leven, zodat duidelijk wordt hoe ze daar is beland. En dat is een razend interessant verhaal.

 

Ontsnapt aan de galg

Wat Peggy – en daarmee het boek- zo boeiend maakt, is dat het een waanzinnig stoere vrouw is. Niks zielig meisje die door bad boy in de problemen raakt, zij heeft zelf voor hem gekozen en daarmee voor haar eigen lot. Ze heeft pit en maakt voor die tijd heel ongebruikelijke keuzes. Zo trouwt ze niet. Niet met Will, niet met iemand anders. Aanzoeken kreeg ze genoeg, maar een leven als getrouwde vrouw was volgens eigen zeggen niets voor haar. Meerdere malen redde ze met gevaar voor eigen leven de kinderen die ze verzorgde, maar vocht net zo makkelijk voor haar Will. Haar moed en drang naar avontuur leverde haar tweemaal een doodvonnis op, maar opgeknoopt werd ze niet. Iemand die zo de galg ontsnapte noemde men in die tijd een ‘slib-gibbet’, of ‘scapegallows’.

Scapegallows is dus een avonturenroman if ever there was one, en dan eentje die (grotendeels) echt gebeurd is.  Carol Birch heeft veel van de originele brieven die Margaret Catchpole schreef na haar verbanning bestudeerd. Het beeld dat ze in dit boek schetst is van een eigenzinnige vrouw die staat voor de keuzes die ze maakt. Die grote liefde en mooie avonturen beleeft, maar ook groot verdriet, verlies en schuldgevoel met zich mee draagt. Een vrouw die herinnerd mag worden.

Jolanda Lichthart, moeder, echtgenote, schrijfster, docent, lezer. Volgens Harry Mulisch zouden echte schrijvers nooit boeken lezen, en zouden echte lezers nooit een boek kunnen schrijven. Maar Harry Mulisch, Schmarry Schmulisch, ik doe het gewoon beide. Ha!

3 Comments

  • Ogma

   9 maart 2017 at 10:33

   Hoe lang is jouw lijst inmiddels Martine? Ik vind het trouwens heel erg leuk om te zien dat boeken steeds meer een rol krijgen op jouw blog <3 (deze eeuwige lurker leest wél elk blog dat je schrijft hoor) ~Tineke

   Beantwoorden
 • Min of Meer

  17 maart 2017 at 11:07

  Zie je opmerking nu pas. Ik raak ook veel lijstjes kwijt moet ik tot mijn schande bekennen. Maar sinds ik een grotere agenda heb en daar alles in noteer, gaat het een stuk beter ;-). Ik ben trouwens nu een stuk aan het schrijven over Jamrach’s Menagerie van Carol Birch. Scapegallows is helaas niet in Nederlandse vertaling te vinden maar dit boek wel en o o wat is het mooi! Ja ik vind het leuk om erover te schrijven, heb me voorgenomen minimaal een keer per week over een boek te schrijven.

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren