Pagina's

Fredrik Backman

De magische wereld van Elsa en haar oma, door Fredrik Backman

Ik houd van die boeken die je meenemen naar een andere, magische wereld. Niet dat die wereld beter is dan die van ons, er leven ook altijd draken en monsters. Maar gelukkig ook ridders en andere helden. Alles is mogelijk in dit soort boeken, verbeelding en verwondering overheersen. Prachtig!

Meestal dan. Er zijn ook genoeg boeken in dit genre die als een nachtkaarsje uitgaan. Waarbij het einde teleurstelt. Waarbij de hoofdpersoon alles gedroomd heeft en als een puber met jeugdpuistjes, de kikker in de keel en maat 45 in z’n zweetkakkies wakker wordt. Zo jammer!

 

Nieuwe parels gezocht

Toch neem ik dit soort boeken altijd weer mee, ik moet en zal een nieuwe parel vinden. Tja, verslaafd. 😉 Ik zeg het meteen maar: “Oma heeft me gestuurd om te zeggen dat het haar spijt” van Fredrik Backman is zo’n parel. In feite hoef je niet verder te lezen, dit boek is gewoon een must read. U weet dat een volwassene zo’n tien keer per dag lacht? Met dit boek komt u zo aan uw quotum. Maar goed, als u perse wil weten waar het over gaat, prima.

 

Fredrik Backman

 

“Oma heeft me gestuurd om te zeggen dat het haar spijt” gaat over Elsa. Ook over haar oma, maar die knijpt er voortijdig tussenuit in het boek. Niet tof, want oma was Elsa’s enige vriend. Een heel bijzondere vriend en een nog bijzonderdere oma. Bepaald niet de standaardoma zoals we die kennen uit zoveel boeken: koekjes bakkend, schort om. Deze oma heeft andere kwaliteiten. Met deze oma kun je een oorlog winnen. Letterlijk.

 

Een stoere ridder!

Oma heeft voor Elsa een wereld gecreëerd waarin Elsa een ridder is. Oma stuurt deze ridder na haar overlijden op een zoektocht. En omdat deze zoektocht veel te mooi is om over te schrijven en je dit boek zelf moet lezen, vertel ik verder niets meer. Zeker als jij een meisje of jongen bent of was dat er ook niet helemaal bij hoorde. Vroeger of nu. Net zoals ik.

Nieuwsgierig geworden naar dit genre? Dit zijn nog een paar van mijn favorieten:

  • The Book of lost Things – John Connolly
  • Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht – Mark Haddon
  • Leeuwenjongen – Zizou Corder

Mirjam van Elst, recent uit de boekenkast gekomen als verslaafd aan het geschreven woord. Of dat nu door haarzelf of door een ander is. In een van haar vorige levens was ze een Russische doorluchtige schone die met haar Franse buldog door het Winterpaleis slenterde, op zoek naar de perfecte leesplek. Nu paradeert ze minimaal een maal per dag naar de Little Free Library om de hoek, op zoek naar once in a lifetime vondsten.

Geef een reactie

Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren