Pagina’s

Camille Claudel

Stoere vrouwen en het boek over Camille Claudel dat ik aan het lezen ben

Op woensdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Aangezien de Ogma redactie grotendeels uit vrouwen bestaat kun je wel zeggen dat wij soms vurig worden over zaken rondom vrouwen issues. Ja, we klimmen zelfs wel eens de zeepkist op.

Daarom deze week elke dag een blog over stoere, sterke vrouwen. Wat ik lees deze week? Ik wil ‘Camille Claudel, een vrouw’ van Anne Delbée uitlezen. Mirjam beval dit boek vorig jaar al eens aan en toen kreeg ik het toevallig ook nog cadeau van Jolanda toen wij samen bij het Groninger Museum waren; Rodin – Genius at Work

 

Camille Claudel

 

Mindful lezen

Niet het meest toegankelijke boek, de dichterlijke schrijfstijl en de opbouw van het plot vergen volledige concentratie. Eigenlijk had ik het al uit willen hebben voor een complete recensie, speciaal voor deze week. In plaats daar van dompelde ik mij de laatste weken af en toe onder in de kunstwereld van Frankrijk eind 19e, begin 20e eeuw. Mindful lezen: eerst heel bewust de rust zoeken en je dan overgeven aan prachtig proza over een tragisch en bevlogen leven. Want de laatste dertig jaar van haar leven bracht Camille Claudel door in een krankzinnigengesticht, ze stierf alleen en werd vergeten. Dit boek van Anne Delbée heeft bijgedragen aan haar terug keer uit de obscuriteit en tegenwoordig wordt zij weer gezien voor wie zij was; een groots kunstenares!

 

Wie is die Camille dan?

We volgen Camille vanaf haar jeugd, door de ogen van haar broer en schrijver Paul Claudel en brieven die zij vanuit het gesticht stuurt in de jaren 40 van de vorige eeuw. Alsof het verhaal zo van jong en oud naar elkaar toe groeit en het beeld van haar leven compleet wordt gemaakt. Camille haar passie voor beeldhouwen begint al op jonge leeftijd en hoewel haar moeder een grote afkeer had van haar “gepruts met klei”, staat haar vader wel achter haar beslissing om kunstenares te worden en laat haar lessen volgen bij de beeldhouwer Alfred Boucher. Op haar achttiende leert zij Auguste Rodin kennen en al snel wordt zij zijn rechterhand en minnares. Maar het blijft niet goed gaan met Camille, de relatie met Rodin sneuvelt, ze stort in en haar familie stopt haar weg uit schaamte. En dat overdrijven ze behoorlijk!

Maar zo ver ben ik nog niet, voorlopig kan ik mij nog een flink aantal weken vermaken met een paar mooie pagina’s voor het slapen gaan. Voor wie dat toch wat te lang klinkt duren, sinds het verschijnen van Delbée’s roman zijn er ook twee films gemaakt over het leven van Claudel die beide goed zijn ontvangen door de pers. Wat wil je ook met dames als Isabelle Adjani en Juliette Binoche in de rol van de getroebleerde kunstenares.

Meer stoere vrouwen op Ogma

Het was jullie misschien al eens opgevallen dat we al sinds de oprichting van Ogma een Stoere Vrouwen tag hebben. Er verschenen al heel wat leesverhalen over sterke dames en als toegift zet ik vandaag een top vijf op een rijtje:

  1. De oorlog tegen vrouwen – Sue Lloyd-Roberts
  2. Oranges are not the only fruit – Jeanette Winterson
  3. I know why the caged bird sings – Maya Angelou
  4. Cocaine Blues – Kerry Greenwood
  5. En de hartverscheurend mooie boeken van Anita

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren