Pagina’s

 • Home
 • Boekige zaken
 • Nog een reden om tweedehands boeken te lezen; wie weet doe je een gouden vondst
brief Multatuli

Nog een reden om tweedehands boeken te lezen; wie weet doe je een gouden vondst

Je leest Ogma, dan koop of lees je regelmatig een tweedehands boek. Die conclusie trek ik maar gewoon, want hoewel we natuurlijk ook mooie, nieuwe boeken bespreken en laten zien, zijn wij hier vooral gek op die juweeltjes die we vinden in little free libraries, kringloopwinkels, knusse tweedehands winkeltjes en op rommelmarkten. Onze lezers dus ook?

En zo vind je wel eens wat

In die boeken vind je dan ook wel eens iets bijzonders. Zo kregen we deze foto al eens opgestuurd van Machteld (van die leuke boekenkast ja) die een prachtig gedicht in een boek vond.

 

vondsten in boeken

 

Bij onze favoriete boekwinkel in het Noorden was het pas echt prijs!

Maar bij Books4Life in Groningen viel de jackpot. Nog een reden om vooral veel tweedehands boeken te blijven kopen en ze goed te controleren op geheime schatten. Lees onderstaand persbericht maar:

Een opmerkelijke vondst bij tweedehands boekwinkel Books4Life Groningen. Tussen een ingebrachte donatie vond een vrijwilliger een in 1930 verstuurde brief van de weduwe van Multatuli. Op zaterdag 11 maart om 13.00 uur zal de brief worden overhandigd aan het Multatuli Museum te Amsterdam. Klaartje Groot, de conservator van het museum, neemt het schrijven persoonlijk in ontvangst in Books4Life.

 

brief Multatuli

 

De brief is gevonden in een boek van Nelleke Noordervliet en gericht aan een medewerker van de Rijksuniversiteit Groningen. De geadresseerde, Jac Grit, was destijds als technicus werkzaam bij het Hygiënisch Laboratorium.

‘Geachte heer! Ik dank u zeer voor uw brief van 16 dec. jl. – waaruit blijkt hoezeer u Multatuli waardeert, en hoe u hem bekend wilt maken ook onder de jongeren. Dat verheugt mij zeer. Want hij was groot en goed en zijn streven altijd edel. Met hartelijke groet, hoogachtend, Wed E Douwes Dekker’, zo valt te lezen.

 

brief Multatuli

 

‘De weduwe van Multatuli deed haar best om het werk van haar overleden man ook na zijn dood onder de aandacht te brengen’, vertelt Books4Life-bestuurslid Jetty Olijdam. ‘We vinden wel vaker wat tussen de boeken, maar dan betreft het bonnetjes en boekenleggers. Zo’n vondst is voor ons echt uniek.’

Books4Life, gevestigd in winkelcentrum Paddepoel, is een winkel die volledig gerund wordt door vrijwilligers. Alle opbrengsten gaan naar goede doelen, zoals Oxfam Novib en Amnesty International. De boeken die verkocht worden , komen allemaal binnen via donaties. ‘De vondst van de brief is een goede reden om nieuw ingebrachte boeken extra goed te blijven checken’, aldus Olijdam. ‘Wie weet wat we in de toekomst nog tegenkomen!’

 

Vonden jullie wel eens iets moois in een boek? Mail een foto of je verhaal naar contact@ogma.nu en misschien zie je het binnenkort terug op de site. En snel naar Books4Life, wie weet hebben ze nog wat over het hoofd gezien!

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

One Comment

 • nicole

  4 maart 2017 at 13:14

  Vind het zo’n leuke verassing als er nog iets in een tweedehands boek zit!
  helaas is het meestal ‘slechts’ een vergeten boekenlegger.

  Wel vond ik ooit in mijn exemplaar van ‘In Cold Blood’ een briefkaart. Niet heel bijzonder, wel leuk.

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren