Pagina’s

Tussen de rendieren geboren

Tussen de rendieren geboren; over sneeuw, Sámi en bedrog

Tussen de rendieren geboren

Foto door en gekregen van valhallavertelt.com

 

Tussen de rendieren geboren

Foto door en gekregen van valhallavertelt.com

 

Tussen de rendieren geboren

Foto door en gekregen van valhallavertelt.com

 

Noorwegen, hoe prachtig is dat? Al jaren leef ik mee met de emigratie avonturen van blogvriendin Valhalla, maar wat weet ik eigenlijk weinig over Noorwegen, de geschiedenis en de inwoners van het land.

 

Maar daar is Lillian van Bael

De ‘Tussen de rendieren geboren’ serie is geschreven door Lillian van Bael, waarmee ik het genoegen heb gehad om haar te ontmoeten. Lillian keerde ruim 35 jaar geleden naar Nederland terug nadat ze met haar gezin 10 jaar doorbracht in Noorwegen. Na haar pensionering vond Lillian de tijd om zich hier verder in te gaan verdiepen (volgens eigen zeggen, de schuld van haar eerste computer; wat moet je immers anders met zo’n ding doen) en deelt zij met ons de bijzondere leefwijze van de Sámi, een onderwerp dat in haar tijd in Noorwegen dagelijks op de tv was.

‘Tussen de rendieren geboren – De vlucht’ is het eerste deel uit deze reeks dat zich afspeelt tijden de Grote Noordse Oorlog rondom het jaar 1700. Een moeilijke tijd voor de lappen (Sámi). Niet alleen vanwege de vele conflicten, maar ook door de overgang van het geloof in de traditionele goden, de Åsen, naar het ‘nieuwe’ Christelijke geloof.

 

Tussen de rendieren geboren

 

De Vlucht

Lais is smoorverliefd op Birit, maar komt er op een ongelukkig moment achter dat hij voor Birit niet de enige is. Hij betrapt haar met zijn beste vriend Johan. Lais pakt zijn biezen en gaat er vandoor zonder het aan iemand te laten weten. Johan voelt zich schuldig en weet dat Birit zijn vriendschap met Lais niet waar is en gaat naar hem op zoek, maar wordt overvallen en vermoord door struikrovers. Inmiddels is de rest van de Sijdda (een gemeenschap van Sámi gezinnen) erg ongerust en er wordt een zoektocht op touw gezet. De vermoorde Johan wordt gevonden en de verdenking rust meteen op Lais. Ondertussen blijkt Birit zwanger te zijn en ze weet niet van wie het kind is, het drama is compleet. Geholpen door een Christelijke priester zoekt zij onderdak bij een klooster om in alle rust haar kindje te krijgen. Lais is zich van alles wat zich thuis afspeelt niet bewust en maakt vrienden in zijn zoektocht naar zichzelf en een nieuw bestaan.
Naast Lais en zijn Sijdda volgen we ook het verhaal van Tinka en haar ouders. Hun stad wordt overvallen door de Russen en ze moeten vluchten. Ternauwernood weten zij een klein neefje te redden, maar nu moeten ze zich in de harde wildernis zien te redden. Zullen zij het overleven?

 

De Sámi in detail

Lillian van Bael beschrijft uitvoerig de levenswijze van de Sámi. Met veel detail gaat zij in op alle facetten van het harde nomadische leven van dit volk. En hoewel ‘Tussen de rendieren geboren’ niet een literair hoogstandje is en de dialogen hier en daar een beetje stram aanvoelen is het zeker een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Noorwegen. En uiteraard wil je aan het einde weten hoe het nu verder gaat met Lais en Tinka! Altijd een goed teken toch?

 

Simone van Noort, ofwel tante Poppedeintje. Ik ben een moeder van 2 kids die graag leest, maar er de laatste jaren veel te weinig tijd voor had! Getrouwd met een hele lieve metal bassist. Bofkont ben ik! Herstellend van een burn out schrijf ik over het wel en wee in het leven waarvan ik mijn prioriteiten her- euh… prioriteer. Dan ben ik ook nog aspirerend kinderboeken schrijfster en pedagogisch medewerker.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren