Pagina’s

Boeken waar ik niet doorheen kwam

And the Razzie goes to… Mirjam en Tineke delen uit!

Dilemma: uitlezen of aan de kant gooien? Wat doe jij met een boek dat je niet aanspreekt? Lees je dan bijvoorbeeld de eerste 30 pagina’s en doe je het dan alsnog weg? Of zet je door en lees je het kreng toch uit ook al kost het je nog zoveel moeite? Dat laatste doe ik niet meer. Als het niets wordt tussen het boek en mij gaat het weg. Of naar een andere boekenwurm of naar de Little Free Library. En soms gun ik het nog een kans, althans, dan gaat het terug de kast in. En ik me maar afvragen waardoor die kast maar niet leegkomt…

Anyway, hier mijn selectie van boeken die ik met liefde het huis uit heb gebonjourd:

 

razzie

Jeruzalem, de biografie van Simon Sebag Montefiore

Ik had nog wel zulke hoge verwachtingen van dit boek. Met een grote grijns ging ik richting kassa, want het was ook nog wel in de aanbieding. Ik verheugde me zo op avonden vol passie, list en bedrog. Plus educatie he, eindelijk zou ik begrijpen hoe het nu echt zit in die regio. Ik verheugde me gewoon ook al op het schrijven van een blog hierover. Die passie, die kreeg ik. Net als de moord en doodslag. Tot in ieder miniscuul detail vertelt Dhr. Sebag Montefiore (als de naam bekend voorkomt, hij is de man van) wie er wie in ancient Jeruzalem heeft afgeslacht. Neem maar van mij aan, iedereen heeft iedereen vermoord. Ouders hun kinderen en andersom. Ieder volk dat in die contreien geleefd heeft, heeft wel een ander volk uitgemoord. Om vervolgens zelf het haasje te worden. Je zou denken dat je daar een smakelijk of in ieder geval aantrekkelijk boek over kunt schrijven. Helaas. Door alle overbodige details was ik al heel snel de weg kwijt en ik hoef ‘m ook niet terug te vinden. Laat maar. ~Mirjam

 

Boeken waar ik niet doorheen kwam

 

Ik ben best een doorzetter als het op lezen aankomt. Mijn regel bij een boek dat (voor mij) slecht op gang komt, is dat ik minstens 100 pagina’s moet lezen voordat ik een oordeel vel. Ben ik eenmaal zover en bestaat het boek toch maar uit een pagina of 200 á 300, dan lees ik het meestal nog wel uit ook. Soms is een recensie schrijven over een slecht boek nog makkelijker dan over een goed boek, een beetje extra vulling op Ogma is natuurlijk nooit weg.

Toch las ik een aantal boeken vorig jaar niet uit. Ik lees namelijk omdat ik het leuk vind. En ja, ik run een boekenblog, ik recenseer voor Bol en moet dus af en toe ook eens iets lezen wat een beetje buiten mijn interesse gebied ligt, maar als ik al een week niet meer heb gelezen omdat ik met grote tegenzin een verhaal probeer door te komen, dan gooi ik dus de handdoek in de ring. En ik ben eigenlijk best benieuwd of dit nu aan mij lag, of dat meer mensen zo denken over de onderstaande lijst van boeken die ik niet uitlas in 2016.

 

De Naaister uit Parijs – Rosalie Ham

Toen ze nog maar tien jaar oud was, werd Tilly Dunnage gedwongen om haar geboortedorp op het platteland van Australië te verlaten in een zwarte wolk van beschuldigingen.
Jaren later keert ze terug om voor haar moeder te zorgen. Ze is dan in Parijs bij de beste coutureateliers in de leer geweest. Tilly’s schitterende jurken wekken de afgunst van de hele bevolking.
Maar Dungatar is een klein dorp, en kleine gemeenschappen hebben een lang geheugen. Eerst lukt het Tilly de wantrouwige inwoners voor zich te winnen met haar haute-couturecreaties. Maar wanneer de excentrieke dorpelingen zich voor een tweede maal tegen haar keren, besluit ze hun een lesje te leren..
Ik was halverwege en ik had nog steeds geen idee waar dit naar toe moest gaan. Of wat ik tot dan toe had gelezen eigenlijk. Eigenlijk was het gewoon saai. En hoewel ik wel wil weten hoe het afloopt denk ik dat ik de film maar ga kijken. De trailer zag er best aangenaam uit.

Outlander – Diana Gabaldon

Claire Randall viert in 1945 de hereniging met haar man Frank met een tweede huwelijksreis naar de Schotse Hooglanden. Tijdens een wandeling stuit Claire op een stenen cirkel… en ze wordt wakker in het onbekende en gevaarlijke Schotland van 1743. Al snel komt Claire erachter dat niet alleen haar leven op het spel staat, maar ook haar hart. De onweerstaanbare jonge Schot Jamie Fraser laat haar kennismaken met een zo vurige passie en een zo allesomvattende liefde, dat Claire verscheurd wordt tussen twee volkomen verschillende mannen en twee onverenigbare levens. De reiziger is een verhaal vol passie en avontuur, angst en verraad… en een liefde die alle barrières van plaats en tijd overstijgt.
Hier kan je uitgebreid lezen wat ik van Outlander vond. Ik hoop dat de fans mij nog veilig over straat willen laten gaan 😉

Slaughterhouse 5 – Kurt Vonnegut

Billy Pelgrim, de hoofdpersoon, staat los van de tijd. Hij gaat slapen als stokoude weduwnaar en wordt wakker op de dag van zijn bruiloft. Hij stapt een deur binnen in 1955 en komt in 1941 weer naar buiten. Hij heeft zijn eigen geboorte en dood vele malen gezien, zegt hij, en bezoekt regelmatig alle gebeurtenissen daartussenin. Alleen zo, volkomen losgeraakt van de realiteit, slaagt Billy erin om de verschrikkingen van Dresden te verwerken.
Dit mag dan een van de grote klassiekers uit de moderne literatuur zijn, maar ik werd er horendol van! Lees hier wat de Ogma redactie er van vond.

Scarlett – Alexandra Ripley
Picks up the story begun in Margaret Mitchell’s classic “Gone With the Wind”. What happens to Ashley now that Melanie is gone? Does Scarlett find a way to get Rhett back? What new joys, frustrations and adventures does the future hold?
Gone with the Wind vind ik heerlijk. De “parodie” The Wind done Gone was ook prachtig en gaf nieuwe inzichten. Maar van Scarlett werd ik niet blij. Saaaaaaai!
Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Leer van mijn fouten, of sla mijn waarschuwingen lekker in de wind, want als jullie deze boeken wel geweldig vinden dan mag dat natuurlijk ook. Wat was het meest vreselijke boek dat jullie dit jaar niet hebben uitgelezen? ~Tineke

Ogma is een boekenblog vol verhalen over stoere boeken, oude boeken, soms wat nieuws en soms boeken waar je écht even je best voor moet doen om een exemplaar in handen te krijgen. De vaste redactie bestaat uit Tineke, Jolanda, Mirjam, Simone, Anita en Jan-Rutger en soms maken ze gezamenlijke artikelen of is er een gastblogger. Die blogs vind je onder dit profiel. Enjoy!

8 Comments

 • Jolanda

  25 februari 2017 at 11:07

  “Hex” las ik niet uit dit jaar (maar het jaar is nog jong he!). Niet dat het niet goed is, het verhaal loopt lekker vlot maar ik vond het halverwege het boek nog steeds niet echt spannend. Dat ligt vast aan mij, ik mis een stuk verbeelding, denk ik. Ik werd er een beetje lacherig van…….Beek, bij ons in Limburg……nee zeg!
  En het idee dat ik iets aan het lezen ben, terwijl er nog zoveel interessante en mooie boeken zijn die op me wachten……zonde van mijn vrije tijd!

  Beantwoorden
 • Marcia

  26 februari 2017 at 23:26

  Het meest vreselijke boek wat ik een aantal keer weg heb willen leggen (terugbrengen naar de bieb) maar wat ik daarnet toch uit heb gelezen is Wolfskinderen van John Ajvide Lundqvist. Nog nooit zo’n walgelijk misselijkmakend en onbegrijpelijk boek gelezen.. en waarom ik het dan toch uitgelezen heb dat weet ik nu nog steeds niet. Kennen jullie deze schrijver of dit boek? Wat vinden jullie van dit boek? Mocht iemand het gelezen hebben? Met vriendelijke groet Marcia ( een leesfanaat en stil meelezer van deze blog)

  Beantwoorden
  • Ogma

   27 februari 2017 at 10:09

   Hoi Marcia, ik ken het boek niet maar ik ben nu wel heel erg nieuwsgierig geworden. Ik ga het eens opzoeken. Leuk dat je als stille lezer nu reageert, altijd gezellig om ook de stille genieters te “ontmoeten” 😉

   Beantwoorden
 • Monique

  28 februari 2017 at 13:55

  Mijn meest onbegrijpelijke misfit was ‘Leven om het te vertellen’ van Gabriel Garcia Marquez. Hoe kon het dat ik geen klik had met deze door iedereen geprezen autobiografie van deze meesterverteller? Geen idee. Op de een of andere manier irriteerde het boek me vanaf de eerste bladzijde. Ik wilde het niet zo snel opgeven heb ik toch nog zeker 100 pagina’s gelezen om tot de conclusie te komen dat het niet meer wat ging worden met dit boek. Ik denk dat dit het eerste boek is wat ik niet uit heb gelezen.

  Beantwoorden
  • Ogma

   28 februari 2017 at 19:41

   Ik ben ook eens aan een boek van Gabriël Garcia Marques begonnen en heb het niet uit kunnen lezen. Misschien lazen wij het verkeerde werk? Of er is gewoon geen klik. Dat je iets niet kunt lezen betekent natuurlijk niet dat het om een slecht boek gaat.

   Beantwoorden
 • Anoniem

  26 maart 2017 at 16:27

  Ik ben niet verder dan pagina 3 gekomen van “Schaduw van de Wind”. Het boek ligt nog steeds overdwars op de boekenplank- hint om het toch eens op te pakken.
  Wie kent het boek? Gaat het nog meeslepend worden? Vanaf welke pagina ongeveer?

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren