Pagina’s

  • Home
  • Over Schrijven
  • Achter de schermen bij een self pubber: Frenkie Teijzirb vertelt verder over schrijven
Frenkie Teijzirb self pubber

Achter de schermen bij een self pubber: Frenkie Teijzirb vertelt verder over schrijven

Self pubber Frenkie Teijzirb is begonnen aan een serie gastblogs waarin ze ons uitlegt hoe dat nu precies in zijn werk gaat; het schrijven en uitgeven van een boek. Vorige keer begon zij met het vertellen over haar schrijfproces. Vandaag het vervolg daarop. Read and learn! 

 

Het schrijfproces, deel 2

In mijn vorige blog schreef ik over de tekstuele bewerkingen van mijn verhalen voordat ik tot publicatie kan overgaan.

Een andere vorm van bewerken die eveneens onontbeerlijk is, betreft de controle van de consistentie van het verhaal, de karakters en de gebeurtenissen. En ik controleer gaten in het verhaal. Vaak zie je ze zelf niet en moet een ander je erop wijzen.
Overbodige tekstdelen worden geschrapt of herschreven als ze geen functie hebben voor het verhaal, of als de spanningsboog moet worden aangescherpt.
Als laatste check ik de alinea indeling, de interpunctie, en de algehele opmaak. De opmaak van het e-book is afwijkend van het papieren boek, dus dat is dubbel werk. Voor de paperback versie print ik de verhalen omdat het op papier anders leest dan op je laptop. Ik ontdek in dit laatste stadium nog details die me niet bevallen en dus verbeterd moeten worden.

 

Frenkie Teijzirb self pubber

 

Tussen het schrijven door lees ik vakliteratuur. Er is tegenwoordig een ruime keus aan Nederlandse en Engelse boeken. Op bijvoorbeeld de site van schrijvenonline vind je een gevarieerd aanbod. Dergelijke boeken zijn buitengewoon leerzaam, en een goede aanvulling op een schrijfcursus. Of als vervanging, omdat niet iedere self pubber geld voor zo’n cursus heeft. De site van schrijvenonline is trouwens in zijn geheel interessant omdat er informatie te vinden is over alle aspecten van self publishing, en er is een forum van self pubbers.

Om terug te komen op mijn schrijfproces; een proeflezeres (meestal zijn het vrouwen) is onontbeerlijk.

 

Frenkie Teijzirb

Zij merkt zaken op waar ik een blinde vlek heb.

Frenkie Teijzirb

En ze is zeer kritisch als ik geluk heb.

 

Research

Research is een onderdeel van het werk dat ik tussentijds doe, meestal via Google. Lekker makkelijk… (oftewel luiheid). Ik kies milieus of werksituaties waar ik vertrouwd mee ben. Mijn verhaal Kastelein heb ik vanuit mijn persoonlijke achtergrond als voormalig caféhouder geschreven. Ik zal dus nooit ‘Moord op de golfbaan’ schrijven.

Momenteel heb ik mijn zes verhalen voor mijn tweede bundel ‘6x Vals’ in grote lijnen klaar. Dit betekent dat het nog heel wat keren herschreven moet worden voordat ik tevreden ben. Een aantal verhalen zijn behoorlijk langer dan de verhalen in ‘6x Schuld’. Of dat in goede aarde valt is afwachten. Mijn proeflezeres moet er nog aan beginnen.

Als je nog niet bent afgehaakt en dit einde haalt, kun je doorklikken op deze link naar Smashwords en een inkijkexemplaar van het e-book downloaden. Je kunt het eerste verhaal Kastelein uit ‘6x Schuld’ bijna helemaal uitlezen. Als je wilt weten hoe het verhaal afloopt, kun je het e-book (bij Bol, Kobo of Apple) heel goedkoop aanschaffen voor 92 cent. De paperback is helaas een flink stuk duurder (€12,50).

Waarom dat het geval is leg ik een volgende keer uit als ik uitweid over mijn ervaringen met het publiceren via verschillende self pub platforms.

Ogma is een boekenblog vol verhalen over stoere boeken, oude boeken, soms wat nieuws en soms boeken waar je écht even je best voor moet doen om een exemplaar in handen te krijgen. De vaste redactie bestaat uit Tineke, Jolanda, Mirjam, Simone, Anita en Jan-Rutger en soms maken ze gezamenlijke artikelen of is er een gastblogger. Die blogs vind je onder dit profiel. Enjoy!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren