Pagina’s

Kinderen waaien om

Kinderen waaien om; poëtisch over pijn

Van kinds af aan heeft Mariette Baarda migraine. In Kinderen waaien om beschrijft ze hoe dit haar leven en carrière heeft bepaald. Is het mogelijk een bestaan op te bouwen met een aandoening die je regelmatig veroordeelt tot een verblijf in een verduisterde slaapkamer? Baarda neemt de lezer mee op een avontuurlijke tocht langs bizarre genezers en therapieën. Ze komt erachter dat een confrontatie met je ziekte ook altijd een confrontatie met jezelf is. Kinderen waaien om is een ontroerend, maar ook lichtvoetig verslag van iemand die kampt met een chronische aandoening en blijft hopen op genezing en verlichting.

 

Kinderen waaien om

 

Au!

Hoe voelde het ook alweer toen je met je vinger tussen de deur kwam? Of toen dat kind er na twee dagen weeën nog steeds niet uit wilde? Dat het gruwelijk veel zeer deed weten we nog wel, maar hoe je je precies voelde, dat zakt meestal vrij snel weg.

Mariette Baarda weet heel goed hoeveel pijn migraine doet. In Kinderen waaien om beschrijft ze precies wat er tijdens een aanval gebeurt en hoe zij het ervaart. Heel knap, het lijkt alsof je bij haar bent en de migraineaanval meemaakt. Van het moment dat haar oog begint te kloppen, de uren die ze bij het toilet en in haar slaapkamer doorbrengt tot het moment waarop ze zich weer een beetje mens voelt. Meestal pas een etmaal later.

 

Migraine, de metgezel

In Kinderen waaien om lees je hoe de migraine de kop opsteekt bij Mariette, welke medicijnen ze krijgt en hoe de migraine haar leven steeds meer in zijn greep krijgt. Niet gek, als je iedere week minimaal een dag voor pampus ligt. Hoewel ik het beter kan omschrijven als een bezoeker die je helemaal verrot slaat en altijd weer terugkomt, zo tegen de tijd dat je net weer een beetje opgeknapt bent. Natuurlijk ben je dan bereid om te stoppen met drinken. Of chocolade, Franse kaas, suikers. Alles om een aanval te vermijden. En dan heb ik het nog niet over de medicijnen.

 

Het alternatieve circuit

De medicijnen die wel wat helpen, maar waarvan de bijwerkingen bijna net zo erg zijn als de migraine zelf. Of juist aanvallen veroorzaken. En dan de afkickverschijnselen… Vreselijk. Op dit moment is er geen reguliere behandelmethode die je van migraine geneest. Heel logisch om andere wegen te gaan bewandelen, het alternatieve circuit in te gaan.

Mariette Baarda probeert acupunctuur, ingestraalde korrels en een gebedsgenezer. Onder andere. En hoewel ik haar redenen begrijp (hey, toen ik moest afrijden, heeft iemand met paranormale gaven mijn angsten weggenomen en ik ben geslaagd!), daar verliest ze me toch. Voor mijn gevoel wordt ze overduidelijk belazerd, keer op keer. Dat leest niet prettig, hoe goed geschreven het boek ook is.

Want de alternatieve methodes werken ook niet. En waar je de reguliere medicijnen nog de schuld kunt geven, bij het alternatieve circuit draait het om vertrouwen. ‘Baadt het niet, dan schaadt het niet’, klinkt leuk, maar zo is het natuurlijk niet. Want keer op keer teleurgesteld worden, dat doet zeer. En als je tussen de regels door te horen krijgt dat het om geloven en vertrouwen gaat, in de gebedsgenezer, de alternatieve therapie en je geneest niet… Dan ligt het dus aan jou. Niet fijn.

 

Wat vond ik van ‘Kinderen waaien om’?

Mariette Baarda schrijft beeldend en bijna poëtisch verhaal over haar leven met migraine, zeker in het begin. De titel van het boek komt uit een zelfgeschreven gedicht, prachtig! Haar verhalen over de vele ontmoetingen met overheidsinstanties en gebedsgenezers, zijn daarentegen weer heel erg aards en ‘down to earth’. Knap gedaan, want geloof me, sommige therapieën doen vrij bizar aan.

Verwacht geen oplossing voor de ziekte, die heeft ze helaas niet gevonden. Wel een manier van leven, een manier om met haar metgezel migraine om te gaan. Wil je meer over migraine weten, lees Kinderen waaien om dan zeker. Wil je het verhaal van een lotgenoot lezen, ook dan is het een absolute aanrader. Zoals ik al aangaf, had ik moeite met de verhalen over het alternatieve circuit. Waar ze heel sterk begon, verloor ze me tijdens dat stuk van het boek. Gelukkig vonden we elkaar aan het einde weer.

Uitgeverij atlas contact bedankt voor het recensie-exemplaar van Kinderen waaien om.

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren