Pagina’s

Grote liefdes

Grote Liefdes

Wanneer is een romance een echte grote liefde? Zo een waar decennia later nog over gepraat wordt? En wat maakt een boek tot een grote liefdesroman? Als de hoofdpersonen elkaar aan het einde ‘krijgen’ en op het welbekende witte paard richting horizon verdwijnen?

Ik weet niet wat jullie daarvan vinden, maar ik word daar niet warm van. De boeken die ik blijf herlezen en waarover ik medelezers hoor zwijmelen, zijn juist de boeken waar het niet allemaal goed gaat. Waarin een hoofdpersoon ook wel eens vroegtijdig het loodje legt en de ander daar maar mee moet dealen. Net als in het echte leven dus.

Ter ere van Valentijnsdag verzamelde ik voor jullie een paar van mijn favoriete boeken waarin de liefde een grote rol speelt. Iconisch, wat mij betreft. Verwacht niet te veel etentjes bij kaarslicht, rozengeur en maneschijn of happy endings, maar geloof me, ze blijven je bij! ~Mirjam

 

Grote liefdes

 

Duin – Frank Herbert

Zij maakt deel uit van een genetisch fokprogramma om uiteindelijk de grote Messias te creëren. Zij is de concubine van de koning en moet een dochter baren. Die dan op haar beurt de Messias op de wereld moet brengen. Voor haar grote liefde, de koning baart, ze echter een zoon omdat haar geliefde dat zo graag wil. Ja, de dames in dit boek kunnen zelf het geslacht van hun kinderen bepalen. Deze zoon blijkt op de planeet Duin toch de Messias te zijn en ook hij volgt ook zijn hart voor de liefde. Helaas loopt het met beide liefdes niet goed af. Klinkt het een beetje futuristisch enzo? Tja, het is niet voor niets science fiction.

 

Anna Karenina – Lev Tolstoy

Voor haar minnaar verlaat zij man en kinderen, in de hoop met hem en hun liefdesbaby gelukkig oud te worden. Helaas, haar echtgenoot weigert de scheiding, waardoor ze als ‘gevallen vrouw’ verder door het leven moet. De liefdesbaby krijgt de naam van haar ex en zij en haar minnaar leven bepaald niet ‘happily ever after’. Sterker nog, ze wordt gek van jaloezie waardoor haar minnaar haar niet meer zo charmant vindt en uiteindelijk pleegt ze zelfmoord. Het is even doorbijten met Tolstoy, maar als je hebt over tragische liefdes hebt…

 

De vrouw van de tijdreiziger – Audrey Niffenegger

Hij verlaat haar regelmatig. Gelukkig komt hij ook altijd weer terug. Alleen is hij dan wel poedeltjenaakt. Beetje gênant en behoorlijk lastig, vooral als je in een openbare instelling belandt. Of op je werk. Of als je geen idee hebt waar je terechtgekomen bent. Zo’n Adamskostuum heeft geen zakken hè, dus een portemonnee.. Die heeft hij ook niet bij zich. Toch lastig om dan een taxi te pakken. Ze lijken voorbestemd om samen oud te worden. Alleen gooit zijn aandoening roet in het eten…

 

Welke grote liefdes in de literatuur zijn jullie altijd bijgebleven?

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren