Pagina’s

Het Kerkhof

Het Kerkhof – Neil Gaiman, ontroerend macaber

Nim is een ongewone jongen op een ongewone plaats. Hij is de enige levende bewoner van een kerkhof….

 

Het Kerkhof

 

Elke gek zijn gebrek; zere ruggen, kapotte knieën, prikkelbare darmen en zo heb ik migraine. Al sinds mijn jeugd, maar de laatste jaren in die mate dat ik een tijdje geleden mocht beginnen met dagelijkse medicatie. En daar werd ik op zijn zachts gezegd nogal wappie van in de wenfase. Doe daar nog een griep bij met fikse koortsaanvallen zodat ik daar óók nog wat voor mocht slikken en het feest was compleet. Legaal stoned zeg maar. Dat klinkt heel gezellig, het was ook best relaxt (de peuter heeft nog nooit zo veel tv mogen kijken, die was blij joh!), alleen kon ik mij niet zo concentreren op de enorme stapel recensie-exemplaren die er voor mij klaar lag. Dus deed ik een greep in de voorraad bibliotheek boeken van mijn oudste dochter. Neil Gaiman, de man van American Gods, van Good Omens. Ik was een blij mens. Al had dat wellicht ook een chemische oorzaak….

 

Bijzonder verhaal

Een man sluipt een huis binnen en vermoord een gezin; vader, moeder en een dochter. Hij krijgt de kans alleen niet om zijn werk af te maken, de dreumes van het huis weet te ontsnappen naar het kerkhof dat tegenover het huis ligt. De geesten en wezens op het kerkhof ontfermen zich over hem en het jongetje groeit op in de meest ongebruikelijke manier op aarde, maar hij is wel gelukkig. Ze noemen hem Nim, kort voor Niemand. De bewoners van het kerkhof leren hem van alles en zijn voogd Silas, een mysterieus wezen dat het kerkhof als enige kan verlaten zorgt voor eten en drinken. Als Nim ouder wordt komt hij er achter dat de moordenaar van zijn familie nog steeds naar hem op zoek is. Hij is nog steeds niet veilig, maar Nim wil wraak!

De mist werd dunner naarmate je dichter bij de top van de heuvel kwam. In het schijnsel van de halvemaan was het lang zo licht niet als overdag, maar licht genoeg voor een begraafplaats. Kijk. Je kon de verlaten rouwkapel zien. Op de ijzeren deuren zat een hangslot, de spitse toren was overwoekerd door klimop en er groeide een boompje uit de dakgoot. Je zag overal stenen en tomben en grafhuisjes en gedenkplaten. Soms zag je een konijn of woelmuis of wezel uit de struiken sluipen en wegschieten over het pad. Als je die nacht op het kerkhof was geweest, had je dat allemaal kunnen zien.

 

Legaal trippen

Ok, dus ik zit daar knetterstoned van de (strikt legale!) medicijnen een kinderboek te lezen dat opent met een bloederige moordscène die zo uit een Karin Slaughter thriller had kunnen komen. Huh? Ik keek al eens om mij heen of ik nog wel op de bank zat…. Toen ik halverwege in een hoofdstuk belande waarin Nim in een soort onderwereld terechtkomt met bizarre wezens die lijkvocht uit massagraven van pestlijers slobberen zat ik pas echt te trippen. Ik kreeg een déjà vu van jewelste naar mijn studenten tijd, toen we met vrienden zwaar beneveld naar The Corpse Bride keken en niet meer wisten waar het over ging en elkaar een beetje met open mond aan zaten te gapen. Kinderboek? Dit is een Kinderboek?

Eenmaal bekomen van de griep en gewend aan de medicatie viel het allemaal best mee. Dochterlief bleek stiekem in de 12+ kast te hebben gerommeld in de bibliotheek, dus zo ongeschikt voor kinderen was het nou ook weer niet. Het verhaal bleek fantasievol, ontroerend, prachtig en heerlijk macaber te zijn. Een aanrader eigenlijk. Voor jong en oud. En met de juiste stimulerende middelen erg geestverruimend!!

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren