Pagina’s

Een onbeminde vrouw

Een onbeminde vrouw – Nele Neuhaus

Door een lading hagel uit zijn eigen jachtgeweer komt de Frankfurtse hoofdofficier van justitie op een snelle, maar weinig fraaie manier om het leven. De mooie jonge vrouw die levenloos onderaan een uitkijktoren in de Taunus ligt, heeft zo weinig verwondingen dat een val eigenlijk niet de doodsoorzaak kan zijn. Hoofdinspecteur Oliver von Bodenstein en zijn nieuwe collega Pia Kirchhoff zijn het met elkaar eens: bij de eerste dode was het zelfmoord, bij de tweede was het moord. Algauw wemelt het van motieven en verdachten. Maar wat heeft de officier van justitie de dood in gedreven?

 

Een onbeminde vrouw

(kaartje van Cardcetera)

 

Ik loop dan wel heel kek met mijn ‘Was Ich noch zu sagen hätte’ Bibliotheek totebag van de Boekenweek rond (het thema van de Boekenweek 2016 was Duitsland weet je nog), maar eigenlijk lees ik bar weinig Duitse boeken. Ik kan er zo tenminste niet eentje opnoemen…. Oh wacht, Markus Zusak heeft een Duitse moeder, telt dat ook? Om eerlijk te zijn ben ik ook niet zo bezig met het land van afkomst van een schrijver, als het maar een goed boek is! Toch viel het me op toen ik ‘Een onbeminde vrouw’ zat te lezen; “Hé, een boek dat in Duitsland speelt en het gaat niet over WW1 of 2.” Leuk? Ja, best wel! Een fijne kandidaat voor ons Around the World in 80 Books Project!

 

Een nieuwe start

Pia Kirchhoff geniet van haar nieuwe huis en leven na een scheiding. En dan ook nog een nieuwe baan; na zeven jaar is ze terug bij de politie. Een van haar eerste klussen is om samen met haar chef, Oliver von Bodenstein een mogelijke zelfmoord te onderzoeken. Officier van justitie Hardenbach heeft zichzelf met een jachtgeweer door zijn hoofd geschoten. Nog dezelfde dag worden ze opgeroepen naar een andere plaats delict. Een jonge vrouw ligt aan de voet van een toren. Het team dat al aanwezig is vermoedt zelfmoord, maar Bodenstein is daar niet zo zeker van. Zijn vermoedens worden door de patholoog bevestigd. De vrouw, Isabel Kerstens, was al dood voordat zij van de toren is gesmeten en bij nader onderzoek blijkt dat zij geen geliefde vrouw was, er zijn volop mensen met een motief te vinden die Isabel Kerstens dood wilden hebben. Isabel is betrokken geweest bij fraude, chantage en dan lijkt het er ook nog op dat de zaak te maken heeft met de zelfmoord van officier van justitie Hardenbach. Bovendien is er ook nog de kwestie van haar vijfjarige dochtertje dat zij op illegale wijze heeft laten verdwijnen. Beerput na beerput trekken Bodenstein en Kirchhoff open, maar de moordenaar blijft ongrijpbaar…

Drie kwartier later ging Kerstner op een stoel voor het bureau zitten in Bodensteins kantoor bij de recherchedienst Hofheim. Zijn vinger omklemden de kop koffie die Pia voor hem had ingeschonken. Hij had ermee ingestemd dat het gesprek opgenomen zou worden, verstrekte de nodige informatie over zijn persoon en wachtte toen met gebogen hoofd de eerste vraag af, terwijl Bodenstein verdere bijzonderheden over de aanwezigen en de aard van het onderzoek op het opnameapparaat insprak.
‘Het spijt me dat ik u een paar vragen moet stellen,’ zei Bodenstein tegen de arts. ‘Maar bij de dood van uw vrouw gaat het mogelijkerwijs om moord.’
‘Wat is er eigenlijk gebeurd?’ Kerstners blik gleed omhoog naar Bodensteins gezicht. ‘Hoe is ze gestorven?’

 

Een overvloed aan personages en verdachten

Wat schrijft Neuhaus vlot! Echt een fijne schrijfstijl en dat is maar goed ook, want het plot van ‘Een onbeminde vrouw’ is niet bepaald simpel. Bovendien wemelt het van de personages en worden Bodenstein en Kirchhoff, en dus ook de lezer, continu op het verkeerde been gezet. Iedereen die voorbij komt lijkt verdacht, sommige personages worden zelfs meerdere keren van alle kanten bekeken en verhoord. Tot op de laatste pagina’s blijft het spannend en de onverwachtse wendingen blijven maar komen. Het enige wat ik wilde doen was doorlezen, heerlijk!

‘Een onbeminde vrouw’ is het eerste deel in een reeks thrillers over het detective duo Bodenstein en Kirchhof, maar niet het eerste deel dat in het Nederlands is vertaald. Nele Neuhaus brak internationaal door met ‘Sneeuwwitje moet sterven’ en na nog een aantal succesvolle boeken was dan toch ook haar debuut (dat zij in eerste instantie in eigen beheer uit heeft gegeven, zo zie je maar weer dat er écht wel goed materiaal tussen zit in de self pub wereld) aan de beurt voor vertaling. Voor mij was ‘Een onbeminde vrouw’ ook de eerste ervaring met Nele Neuhaus, maar zeker niet de laatste, want dit boek smaakt naar meer. Vooral omdat de algemene stemming lijkt te zijn dat het na dit eerste deel alleen maar beter wordt. Kom maar op met de rest van de reeks!

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren