Pagina’s

Londen na Middernacht

Augusto Cruz brengt de legende van London after Midnight tot leven!

De gepensioneerde Scott McKenzie, een ex-FBI agent die nauw heeft samengewerkt met J. Edgar Hoover, wordt door de steenrijke verzamelaar Forrest Ackerman gecontracteerd om de enige overgebleven kopie van Londen After Midnight – een beroemde stomme film – te vinden. De legende gaat dat zij die ernaar zochten, verdwenen zijn. Een bizarre, gevaarlijke zoektocht begint, evenals een race tegen de klok: Ackerman krijgt Alzheimer.

Legendarisch!

De legende van London After Midnight is hier in huis welbekend. Lang, lang geleden hebben we eens een documentaire gezien over Lon Chaney en London After Midnight. Lon Chaney was een groots acteur in het stomme film tijdperk. Hij werd wel de man met de 1000 gezichten genoemd, omdat hij zo ontzettend goed was in het neerzetten van karakters. Hij heeft eigenhandig make-up technieken ontwikkeld om zichzelf te transformeren in de vele horror figuren die hij heeft gespeeld. Daarnaast was hij ook nog eens een geweldige danser, komiek en zanger. Aan dat laatste had hij in de films alleen niet zo veel natuurlijk 😉

 

London after Midnight

 

Uit het tijdperk van de stomme film zijn helaas maar weinig opnames bewaard gebleven. Veel is opgenomen in privé collecties, maar nadat men over ging op films mét geluid werden stomme films beschouwd als achterhaald en weggestopt in oude, muffe, vochtige kelders, ze werden vernietigd om ruimte te maken of barsten spontaan in vlammen uit omdat ze gemaakt werden van nitriet. London After Midnight is dus lang niet de enige film die voor altijd verloren is gegaan, maar heeft wel een absolute cult status bereikt. Waarschijnlijk omdat volwassen mannen onpasselijk de bioscooptheaters verlieten en vrouwen hysterisch flauwvielen van angst bij het zien van deze film. Hieronder zie je een fragment op Youtube dat claimt uit de originele film te komen. Ik weet niet wat jullie er van vinden, maar voor een film uit 1927 vind ik het er werkelijk enorm eng uit zien. Nope, die Lon Chaney kwam ik liever ook niet tegen in vol ornaat in een donker steegje. Maar gezien mijn obsessie met het morbide en nare mensen wilde ik dit boek dus hebben zodra ik de titel en de cover zag. EN WEL METEEN!

 

 

Dode sporen

Scott McKenzie gaat dus voor Ackerman op zoek naar Londen After Midnight, maar merkt al snel dat alles doodloopt. Met behulp van een FBI agent die nog gebruik kan maken van the bureau resources vindt hij de laatst levende betrokkenen bij de film, er komen financiële en bedrijfssporen boven water, maar elke keer als hij op pad gaat om verder onderzoek te doen komt hij er achter dat iemand hem voor is geweest. Of erger nog, dat degene die hij zoekt recent is overleden. Er is geprobeerd het op ongelukken te laten lijken, maar je bent ex-FBI of je bent het niet hè. McKenzie laat zich niet zo maar foppen!

Ondertussen leren we meer over de relatie van McKenzie met Hoover, de legendarische directeur van de FBI. Bekende conspiracy theories komen voorbij en het blijkt dat McKenzie geen geluk heeft gehad op privé gebied. Ondertussen wordt zijn opdrachtgever steeds zieker en krijgt McKenzie te maken met bedreigingen van een rijke en machtige zakenman.

De mogelijkheid bestaat dat ik de enige levende persoon ter wereld ben die de film heeft gezien” zei Ackerman. Hij tikte met zijn wijsvinger tegen zijn voorhoofd. “Mijn geheugen brokkelt langzaam maar zeker af, zoals het nitraat waarmee de film is gemaakt. Londen After Midnight is de heilige graal van de zevende kunstvorm, de droom van verzamelaars, van filmdeskundigen en van dat jochie van elf. Ik bied u de kans om een van de grootste mysteries uit de geschiedenis van de film op te lossen. Uw missie, als u besluit de opdracht aan de nemen,” vervolgde hij, “is op zoek te gaan naar London After Midnight, zodat ik hem kan zien.

 

Obscuur, anders en boeiend!

Augusto Cruz weet waar hij het over heeft en schrijft als een speer. Dit boek zit vol informatie over het stomme film tijdperk en niet alleen over Londen After Midnight. Hij laat alle grote en inmiddels obscure acteurs en actrices uit het begin van de vorige eeuw voorbij komen, plus de bijzondere inkijk in het leven van J. Edgar Hoover. En ondertussen blijft het plot verborgen en hield hij me twee dagen op het puntje van mijn stoel, met Google binnen handbereik om mooie foto’s op te zoeken van al die vergeten sterren. Cruz wisselt af tussen heden en het verleden van McKenzie, dat minstens zo boeiend is als de zoektocht naar de film. Deze thriller is anders, zowel qua schrijfstijl als opbouw en weet vanaf de eerste pagina te boeien. Een must read voor alle filmliefhebbers en fans van het horror genre. En voor wie denkt dat alleen een echte Londenaar dit boek zou kunnen schrijven? Cruz is een Mexicaan!

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren