Pagina’s

Goede voornemens

Goede Voornemens

Eigenlijk doe ik niet aan goede voornemens. In 2015 wel. Toen waren mijn goede voornemens om 52 boeken te lezen en om het hele jaar geen geld uit te geven aan kleren (zelfs geen tweedehands). Aan het einde van het jaar had ik twee ruilbeurzen (voor vooral kleren en een paar boeken) georganiseerd en had ik slechts in december een keer een paar tientjes uitgegeven aan kleren in een kringloopwinkel. Een voornemen wat mij betreft goed genoeg geslaagd. Aan het einde van dat jaar had ik een lijst met 55 gelezen boeken en een paar boeken waar ik in begonnen was maar halverwege opzij had gelegd. Ook geslaagd dus.

 

Ik moet tenslotte niks moeten!

In 2016 had ik geen behoefte aan goede voornemens, en dus las ik, gewoon voor mijn plezier en voor Ogma, maar geen idee hoeveel en wat. En toen merkte ik dat ik dat wat kaal vond. Dus wat besloot ik voor dit nog redelijk knisperverse jaar? Ik ga weer opschrijven welke boeken ik lees. Zodat ik aan het einde van het jaar een boekenjaaroverzicht heb dat ik nog eens rustig kan bekijken. Op dit moment heb ik er in een paar dagen vier gelezen. Behoorlijk veel wel, maar ik lees altijd met pieken en dalen. In tijden van drukte gaan er soms weken voorbij waarin ik hoogstens een boek uit krijg. Hoeveel het er aan het einde van dit jaar gelezen moeten zijn? Dat mag de tijd en gelegenheid zelf bepalen, het moet geen moeten zijn ten slotte.

Want dat merk ik weleens: ik heb altijd veel boeken gehad. Nu ik alweer ruim een jaar (met veel plezier!) voor Ogma schrijf, loopt het soms de spuigaten uit: ik krijg steeds meer boeken erbij. En ik heb dat dus, dat ik leuke dingen soms kan verpesten voor mezelf, door mezelf iets op te leggen. Als ik zoveel boeken heb, dan moeten ze ook gelezen worden. En zodra iets moet is het minder leuk. Kennen jullie dat verschijnsel? Dat is een van de redenen waarom ik de e-reader die ik van mijn liefhebbende en zeer goedbedoelende echtgenoot cadeau had gekregen afgelopen december ook zeer zelden gebruik. Daar staan zo veel boeken op! Hoe moet ik daar nu uit kiezen?! (Nog een voornemen; een artikel over gratis e-books schrijven!)

 

Kritische voorraad

Vandaar dat ik dit jaar stiekem toch een goed voornemen heb. Ik lees – of dit nu voor Ogma is, of gewoon voor mezelf- alleen nog voor mijn plezier. Ik ben strenger op wat ik in mijn boekenkasten stop, alleen wat ik echt leuk vind komt erin. De boeken waar ik niet zeker van ben, gaan in mijn cadeaudoos, in een minibieb of ruil ik met Tineke voor andere. Zo verminderde ik de voorraad met een stuk of twintig, scheelt weer. En ik pak uit die voorraad lekker waar ik zin in heb, niets moet. Misschien krijg ik ze allemaal uit dit jaar, misschien bewaar ik nog wat voor de jaren erna, ik zie wel. Er is in elk geval genoeg! Hoeveel? Eens kijken.
Goede voornemens

Dit zijn de boeken die in mijn te lezen kistje staan op de vensterbank. Dit zijn de boeken met voorrang. Er zitten 15 boeken in momenteel.

 

Goede voornemens

Dit is de officiële nog-te-lezen-plank. Het ziet er niet mooi uit, maar het gaat erom zoveel mogelijk boeken te kunnen herbergen, niemand ziet dit toch (verstopt achter een kamerscherm, ons computerhoekje) Hier heb ik er 34 staan.

 

Goede voornemens

Hier de paar boeken die niet meer op de te-lezen-plank pasten. Een bescheiden aantal: 5 boekjes.

 

Goede voornemens

De geheime voorraad: Het supermooie, nieuwe boek dat ik voor mezelf kocht voor sinterklaas, en dat ik bewaar voor een speciale gelegenheid, verstopt, met een grote stapel nog-te-lezen tijdschriften (die heb ik ook!), in mijn nachtkastje. Da’s er maar eentje.

Totale voorraad dus nu 55. Maar wel 55 boeken waar ik allemaal zin in heb!

Jolanda Lichthart, moeder, echtgenote, schrijfster, docent, lezer. Volgens Harry Mulisch zouden echte schrijvers nooit boeken lezen, en zouden echte lezers nooit een boek kunnen schrijven. Maar Harry Mulisch, Schmarry Schmulisch, ik doe het gewoon beide. Ha!

3 Comments

  • Elina

    25 januari 2017 at 11:16

    Herkenbaar! Ik had ook ooit zo’n kast en van mezelf moest ik alle boeken die erin stonden ook echt lezen. Uiteindelijk heb ik grote opruiming gehouden en stapels naar de kringloop gebracht, voordat de lol er echt vanaf ging. Sinds die tijd ben ik ook een stuk kritischer op wat ik koop, dat is nog maar heel weinig. Ik ben een fervent bezoeker van de bibliotheek.

    Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren