Pagina’s

Midden in de revolutie

Back in the USSR: onze ultieme Russische lijst (met win actie!)

Back in the USSR van The Beatles, Mother Russia van Sisters of Mercy, Contact in Red Square van Blondie en Moskau van Rammstein. Op muzikaal gebied ratel ik zomaar allerhande liederen over Rusland op. En het bleek wel dat we ook geen moeite hadden om tijdens ons Around the world in 80 books project de punaises in het Russische gedeelte van de wereldkaart te prikken. Gelukkig is er ruimte genoeg daar. Daarom vandaag een overzicht van alle boeken uit en over Rusland die we tot nu toe langs hebben zien komen!

 

Metro 2033

Metro 2033 – Dmitri Glukhovsky

Het is 2033. Twintig jaar geleden heeft een nucleaire oorlog de beschaafde wereld in puin gelegd. In Moskou heeft een klein deel van de bevolking zijn toevlucht gevonden in de grootste atoomvrije schuilkelder op aarde: de metro…
Lees de recensie van Tineke hier.

 

The Nightwatch Sergei Lukyanenko
The Nightwatch – Sergei Lukyanenko
Walking the streets of Moscow, indistinguishable from the rest of its population, are the Others. Possessors of supernatural powers and capable of entering the Twilight, a shadowy parallel world existing in parallel to our own, each Other owes allegiance either to the Dark or the Light. The Night Watch, first book in the Night Watch Trilogy, follows Anton, a young Other owing allegiance to the Light. As a Night Watch agent he must patrol the streets and metro of the city, protecting ordinary people from the vampires and magicians of the Dark. When he comes accross Svetlana, a young woman under a powerful curse, and saves an unfledged Other, Egor, from vampires, he becomes involved in events that threaten the uneasy truce, and the whole city…
Op aanraden van een vriend las Tineke The Nightwatch, lees hier hoe haar dat beviel.
 

Metro 2034

Metro 2034 – Dmitri Glukhovsky

Het is 2034. De wereld ligt in puin: een kernoorlog heeft alle grote steden van de aardbodem weggevaagd, de ruïnes en het omringende land overgeleverd aan straling en gemuteerde monsters. Wat sinds de Dag des Oordeels van de mensheid over is, slijt zijn dagen in bunkers en schuilkelders. De grootste daarvan is de Moskouse metro. De stations zijn veranderd in stadsstaatjes; in de tunnels heersen duisternis en angst. Station Sebastopol weet als een klein, ondergronds Sparta alleen te overleven ten koste van zware offers. Maar op een dag raken de bewoners afgesneden van de rest van het metrostelsel en zien ze zich geconfronteerd met een levensgrote dreiging. Alleen een ware held kan hen nog redden.
Jan-Rutger kon niet achter blijven bij Tineke en schreef een blog over het vervolg op Metro 2033.

 

Anna Karenina

Anna Karenina – Leo Tolstoj

Anna, een mooie, jonge vrouw met een grote drang naar vrijheid, voelt zich opgesloten in haar kille huwelijk met de twintig jaar oudere Aleksej Karenin. Ze verliest zich in een tragische liefde voor de losbandige officier graaf Vronski, maar wanneer ze haar gezin voor hem verlaat, gaan schuld, hypocrisie en schaamte haar leven beheersen. Ze moet vechten voor haar zoon, haar eigenwaarde en haar plek in de maatschappij.
Mirjam las een van de grootste Russische klassiekers en is daar best trots op!

 

 

Daywatch Sergei Lukyanenko

The Daywatch – Sergei Lukyanenko

In The Day Watch, second book of the Night Watch trilogy, Alice, a young but powerful Dark Other, attends a planning meeting with her comrades in the Day Watch. The team is on a mission to apprehend an uninitiated Other, a practicing Dark witch who has so far eluded the bureaux responsible for finding and initiating unlicensed practitioners of magic. It seems a routine operation. But when they arrive, the Night Watch team has already made the arrest. A fierce battle ensues, during which Alice almost dies. Drained of her powers, she is sent to recuperate at a youth camp near the Black Sea. There she meets Igor; the chemistry between them is instant and irresistible.
Ook hier wilde Jan-Rutger weer even over het vervolg napraten met Tineke.

 

Het huis van de dood

Het huis van de dood – Daniel Beer

Dit verhaal over ballingschap en straf in Siberië, en vooral het waaróm daarvan geeft een uniek beeld van de Russische samenleving in die turbulente eeuw voor de Revolutie van 1917. Voor de overgrote meerderheid van de Russen was het leven in die tijd onaangenaam, hard en kort. In de strafkampen en verbanningsoorden bevonden zich naast echte misdadigers heel veel mensen die het slachtoffer waren van de grote mate van ongelijkheid in het tsarenrijk van de Romanovs.
Mirjam was nogal onder de indruk van dit unieke boek.

 

Midden in de revolutie

 

Midden in de revolutie – Helen Rappaport

In 2017 is het honderd jaar geleden dat de Russische Revolutie losbarstte. Helen Rappaport beschrijft de voorgeschiedenis en de plotselinge ontbranding van de Revolutie aan de hand van brieven en dagboekfragmenten van buitenlanders die zich op het verkeerde moment op de verkeerde plaats bevonden, maar daardoor wel getuige waren van een van de meest ingrijpende gebeurtenissen van de 20ste eeuw.
Lees hier de recensie van Mirjam.

Wij mogen een exemplaar van Midden in de revolutie weggeven! Wat moet je daar voor doen? Deel dit bericht met behulp van een van de deelknoppen onder aan dit blog (Twitter, Facebook, Instagram, wat je maar wilt! Als het lukt tag ons dan, vinden we leuk) en laat in een reactie weten dat je kans wilt maken. Op 31 januari maken we de winnaar bekend. Succes!

Ogma is een boekenblog vol verhalen over stoere boeken, oude boeken, soms wat nieuws en soms boeken waar je écht even je best voor moet doen om een exemplaar in handen te krijgen. De vaste redactie bestaat uit Tineke, Jolanda, Mirjam, Simone, Anita en Jan-Rutger en soms maken ze gezamenlijke artikelen of is er een gastblogger. Die blogs vind je onder dit profiel. Enjoy!

4 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren