Pagina’s

Het Elizabeth Geheim

Het Elizabeth Geheim: weinig Elizabeth, maar wel veel actie

John Dee was een wetenschapper en beoefende alchemie, tovenarij, sterrenkunde, geografie en navigatie op zee. Veel van zijn kennis deed hij op in de Republiek der Verenigde Nederlanden. Hij was een de belangrijkste vertrouwelingen van Queen Elizabeth I. Dee was verantwoordelijk voor de opleiding van de ontdekkingsreizigers die later het British Empire zouden stichten, dat bijna een derde van het aardoppervlak zou beslaan.

Aldus de achterkant van Het Elizabeth Geheim. Genoeg om deze historische thriller fan te laten kwijlen! Karakter Uitgevers was zo aardig om een recensie exemplaar toe te sturen.

Ik val midden in een serie

Lang Reilly is een voormalig geheim agent, inmiddels keurig getrouwd en hij heeft een advocatenkantoor in de Verenigde Staten waar hij witte boorden criminelen vertegenwoordigd. Toch blijven de geheimen hem achtervolgen. Het Elizabeth Geheim is namelijk al weer het negende deel in de boekenreeks rond deze James Bond – Robert Langdon cross over. En elk deel heeft een geheim in de titel (in het Engels in ieder geval); The Pegasus Secret, The Julian Secret, The Sinai Secret, u snapt het? Voor mij was dit de eerste kennismaking met Lang Reilly, terwijl hij toch al meer dan tien jaar meegaat.

In Het Elizabeth Geheim koopt Reilly een bijzonder object uit de Elizabethaanse tijd, mogelijke eigenaar John Dee. De functie is onduidelijk, maar het lijkt hem een leuk cadeau voor een vriend die gek is op deze periode in de Engelse geschiedenis. Nog voor hij goed en wel het veilinghuis heeft verlaten worden Reilly en zijn vrouw echter al belaagd door guur volk dat het object probeert te bemachtigen. Een klopjacht door diverse super machtige staten volgt.

 

Het Elizabeth Geheim

Prettig bankhangen

Het is prettig bankhangen met Lang Reilly, ook al is het een nogal ongeloofwaardige held. Hij is namelijk wel enorm sympathiek. De grote teleurstelling zat hem voor mij in het feit dat John Dee en Queen Bess slechts een kleine voetnoot in het geheel waren. Sterker nog, de meeste informatie over John Dee staan op de achterkant van het boek en achterin, bij de opmerkingen van de schrijver. Het verhaal draait volledig om Reilly die achtervolgd wordt door Russen en Koreanen en daarbij behoorlijk willekeurig door Europa heen lijkt te reizen. Dat houdt de vaart er natuurlijk wel stevig in, waardoor het uiteindelijk best een prima boek is voor een paar ontspannen uurtjes. Een lekkere thriller voor als het even niet te moeilijk moet zijn.

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren