Pagina’s

Blue Monday

Blue Monday? Niet met deze stapel boeken!

Volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall is het vandaag de meest deprimerende dag van het jaar, hij noemde deze dag Blue Monday. De glorie en warmte van de feestdagen is voorbij. Weg mooie lichtjes, lekkere stoofpeertjes en hartverwarmende kerstmuziekjes. Al die mooie voornemens die we hebben gemaakt bij de champagne en de schaal oliebollen…. Hoe vaak ben jij inmiddels bij de sportschool geweest? Buiten is het koud en met een beetje pech nog glad ook, kan je gaan lópen met je fiets. En op die lente kunnen we nog wel even wachten. Oh ja en het is maandag, blurgh! Kortom, wie had er niet zin om die wekker vanochtend eens door het raam de ijzel in te smijten!

Een opkikker dus! Hup, in de benenwagen of op de fiets (aan de hand) naar de bieb, little free library of boekwinkel en haal eens een van deze grappige boeken op. Wedden dat je Blue Monday een stuk vrolijker eindigt dan dat je hem begon?

 

Blue Monday

 

 

Witches Abroad – Terry Pratchett

Granny Weatherwax, Nanny Ogg en Magrat gaan op reis en het is hilarisch. Greebo de kat mag ook mee, eet een vampier en verandert nog eventjes in een mens en het is nóg hilarischer. Voodoo, sprookjes en de olifant, misschien wel mijn favoriete Discworld boek.

 

The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy – Douglas Adams

Begint ook rot natuurlijk met de aarde die verwoest is, maar zolang je maar een handdoek bij je hebt is alles prima in orde. So long and thanks for all the fish!

 

Pogingen om iets van het leven te maken – Het dagboek van Hendrik Groen

Een beetje bitterzoet, dat heb je op die leeftijd. Maar als Hendrik er nog het beste van kan maken door met zijn beste vriend Evert de boel op stelten te zetten dan kan jij van deze dag ook wat fleurigs maken. Snoeptip: roze koeken. Binnenkort meer over deze held op leeftijd.

 

Rivers of London serie – Ben Aaronovitch

Van een van de schrijvers van Doctor Who! Het is spannend, het is snel, het is scherp en vol sarcasme en humor. Bovenal speelt het zich af in één van de leukste steden van de wereld (even een referentiekader probleempje hier ben ik bang) en als je het nu nog niet bent gaan lezen na al mijn aanbevelingen begin dan NU! Geloof mij nou maar, blijheid in een boekje.

 

Flavia de Luce mysteries – Alan Bradley

Niet meteen dolkomisch, maar heerlijk excentriek. Flavia is hoogbegaafd, maar ook grappig naïef en de setting fijn nostalgisch. Eenmaal begonnen ben je moeilijk meer te stoppen dus ga er maar meteen goed voor zitten. Perfecte leestherapie. Ik schreef er al eens wat uitgebreider over.

 

Een klein beetje geweldig – Dawn French

Het grappigste boek van 2016, vanaf de eerste regel lag ik in een deuk! En ik was niet de enige zoals je hier kunt lezen. Als dit boek je vandaag niet opvrolijkt dan weet ik het ook niet meer… Laatst kwam ik de Nederlandse vertaling tegen bij Books4Life. Ik heb hem voor mijn moeder meegenomen en ik hoop zo dat de humor in de vertaling ook goed overkomt.

 

The Stars’ Tennis Balls – Stephen Fry

Stephen Fry, ik houd van hem. Dat droge sarcasme, het virtuoze taalgebruik, de stem (zo heeft hij bijvoorbeeld ook meegewerkt aan de audioversie van The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy). Stephen Fry heeft zo zijn portie aan blauwe maandagen wel gehad. Een aantal jaren geleden maakte hij een documentaire genaamd ‘The Secret Life of the Manic Depressive’ waarin hij voor het eerst openlijk uitkwam voor zijn bipolaire stoornis. The Stars’ Tennis Balls is een moderne vertelling van The Count of Monte Christo, ook niet bepaald opbeurend. Waarom staat dit boek dan toch op deze lijst? Omdat Fry wél heerlijk schrijft, het verhaal meeslepend is en als een kleine reminder dat het voor sommige mensen wat vaker Blue Monday is dan voor anderen. Zullen we lief zijn voor elkaar?

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

6 Comments

 • henriette

  16 januari 2017 at 10:57

  ik kwam van de flavia de luce serie deel 2 en 3 tegen in de supermarkt bij de afgeprijsde boeken. Leest heerlijk weg, zal wel geen degelijke literatuur zijn en idd meer YA maar humorvol en boeiend genoeg voor volwassenen. Voor mij en na de examens voor jongste dochter van 19 (twijfelde tussen industriele ingenieurs wetenschappen en scheikunde)

  Beantwoorden
  • Ogma

   16 januari 2017 at 19:28

   Het hoeft ook niet altijd degelijke literatuur te zijn toch? En je dochter klinkt als een échte Flavia, wat een heerlijke manier om te ontspannen na de examens. Veel succes gewenst voor haar.

   Beantwoorden
 • Janny

  24 januari 2018 at 18:45

  Ik zag de titel van het boek van Alan Bradley en dat was aanleiding om het eerste boek van Flavia de Luce boeken aan te schaffen en te lezen. Wat een juweel. Ik hou van deze schrijfstijl en heb het boek bijna in een keer uitgelezen.

  Beantwoorden
  • Ogma

   24 januari 2018 at 19:20

   Wat leuk om te horen Janny! En het fijnste is dat er heel wat delen in de Flavia serie zijn dus je hebt nog meer juweeltjes in het vooruitzicht 😉 ~Tineke

   Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren