Pagina’s

Bernie Gunther

Bernie, de ongelikte beer uit Berlijn

Ik lees niet veel detectives meer. Toen mijn vader nog leefde wel, wij lazen samen altijd Baantjer. Lekker kneuterig en voorspelbaar. Met het hoedje dat op de kapstok werd gegooid, het stamcafé waar Baantjer en Vledder altijd een drankje deden en de moord die in iets meer dan honderd pagina’s opgelost werd. Inmiddels zijn zowel Appie Baantjer als mijn vader er niet meer en lees ik de boeken ook niet meer. Ik heb nog een exemplaar in de kast staan, het boek dat Appie voor mijn vader signeerde.

 

Bernie Gunther

 

Bernie Gunther, mijn favoriete rechercheur

Voor één detective maak ik een uitzondering en dat is Bernie Gunther, een wat morsige, eigenwijze en cynische rechercheur uit Berlijn. Philip Kerr heeft een hele reeks boeken over Bernie geschreven en deze reeks speelt van ergens in de jaren dertig tot de jaren vijftig. Niet alleen in Duitsland. Tijdens de oorlog reist Bernie reist door een groot deel van het Duitse rijk en erna gaat hij naar Zuid-Amerika. Voor diverse hoge partijleden mag Bernie namelijk in het geheim allerlei klussen opknappen.

Bernie is een van de beste rechercheurs in Berlijn. Hij levert kwaliteit. En daarom wordt er veel van hem gepikt. Zoals zijn grote mond en zijn ongecensureerde mening over Herr Hitler en consorten. Hoogst ongebruikelijk in die tijd en niet altijd even handig. Meestal komt Bernie ermee weg, maar soms…

 

Geschiedenisles van Philip Kerr

Man, wat doet Kerr zijn huiswerk goed. Ieder detail klopt. Als je Bernie leest, krijg je een verkapte geschiedenisles. Een hele spannende geschiedenisles. Ik las ‘Grijs verleden’ en net als iedere andere thriller over Bernie zit het vol met complotten, samenzweringen en complotten achter de complotten. En veel personages, waaronder veel namen die je uit de geschiedenisboeken zult kennen. Bernie komt namelijk continu bekende namen uit de geschiedenis tegen.

Al die complotten, karakters en locaties hebben een nadeel: Kerr is niet altijd makkelijk te volgen. Maar als je de Tweede Wereldoorlog interessant vindt en je houdt van recalcitrante rechercheurs die altijd hun eigen gang gaan, van die einzelgängers (zijn er eigenlijk wel sociale politiemensen??), dan is Bernie je man. Begin bij het begin, de Berlijnse Trilogie, een kleine 700 pagina’s Bernie. Viel Spass!

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren