Pagina’s

fantasy

Fantasy doelen en romantische hotels

Vorig jaar schreef ik er al over; ik lees niet genoeg fantasy. Nou ja niet genoeg (voor mij) nieuwe fantasy. Want ik herlees uit ten treure Robin Hobb, David Eddings, Katherine Kerr, George R.R. Martin en Terry Pratchett. Maar toen ik een Young Adult van Ursula Le Guin meenam uit een minibieb besefte ik me weer eens eventjes dat er nog zo veel meer moois te ontdekken is. Nieuw jaar, nieuwe leesdoelen! Ik ga in ieder geval onderstaande stapel dit jaar nog lezen en ik heb er toch zin in.

 

fantasy

 

Ursula Le Guin

When the inhabitants of a peaceful world are conquered by the bloodthirsty yumens, their existence is irrevocably altered. Forced into servitude, the Athsheans find themselves at the mercy of their brutal masters. 
Dat mevrouw Le Guin op de lijst zou komen te staan was natuurlijk al duidelijk. Ik had bedacht dat ik die veelgeprezen Earthsea boeken zou gaan lezen, maar een Ogma lezer gaf mij nog een tip: The Word for World of Forest is volgens haar nog veel mooier! Weet je wat, ik lees ze gewoon beide, dat kan ik best.

 

De naam van de Wind – Patrick Rothfuss

‘Mijn naam is Kvothe. Ik heb prinsessen teruggestolen van slapende grafkoningen. Ik heb het stadje Trebon platgebrand. Ik heb de nacht doorgebracht met Felurian en ben met zowel mijn geest als mijn leven intact weer vertrokken. Ik werd van de universiteit gestuurd op jongere leeftijd dan de meeste mensen er worden toegelaten. Ik betreed paden in het maanlicht die anderen overdag niet eens durven te benoemen. Ik heb met goden gesproken, van vrouwen gehouden, en liederen geschreven die de minstrelen tot tranen roerden. Je hebt misschien van me gehoord.’
Ik moet wel. Mijn man laat me niet met rust totdat ik Rothfuss heb gelezen, zelf is hij namelijk behoorlijk enthousiast over deze serie. Ik vermoed dat hij gewoon iemand zoekt om samen mee te mopperen tijdens het lange wachten op het derde en laatste deel. Uit zelfbescherming schuif ik Rothfuss daarom ver vooruit op de planning, ik heb al genoeg te stellen met ene meneer Martin…

 

De eerste wereld – Marc Lommert

Per ongeluk stuiten de vrienden Eroc en Tarú op een geheime Alchemisten-schat waardoor zij halsoverkop hun dorp moeten verlaten. Aan de zijde van enkele begaafde magiërs reizen zij hun wereld over in een poging de schat en de daarin verscholen boodschap in veiligheid te brengen, maar kunnen niet voorkomen dat de Schim uit het Zwarte Woud hen achterhaalt. De vrienden vluchten het land uit, maar met welk doel? De personen die zij zoeken zijn onvindbaar, de doelen die zij nastreven onhaalbaar en de vijanden die zij ontvluchten onherkenbaar. Bovendien blijken de personen die zij vertrouwen niet allemaal eerlijk. Het dwingt Eroc en Tarú moeilijke beslissingen te nemen, zeker wanneer duidelijk wordt dat de Schim zijn doelen heeft bijgesteld…
Voor de grote blauwe boekengigant schrijf ik ook recensies en zo kreeg ik De eerste wereld toegestuurd. Het werd mij opeens pijnlijk duidelijk dat ik bijna nooit Nederlandse fantasy titels lees. Meteen ook iets om aan te pakken in mijn 2017 fantasy reading challenge!

 

De demon van Felswyck 1: Invocatie – Jürgen Snoeren

In de straten van Felswyck is geen dief zo bedreven als Feri. Maar als ze op een avond met haar metgezellen in een laboratorium inbreekt, laat haar zorgvuldige voorbereiding haar in de steek. De eigenaar van het laboratorium, de waanzinnige Kephris, keert eerder terug dan de bedoeling was. Feri weet ternauwernood te ontsnappen aan de man, maar niet voordat ze getuige is van iets vreselijks: Kephris roept een demon op van pure kraft . Een wezen dat de levens van iedereen in Felswyck én de Westelijke Territoria bedreigt.
Volgens mij was dit een van dé Nederlandse fantasy sensaties van 2016. Jürgen Snoeren zat al jaren in het (fantasy) boekenvak als uitgever en lezer. Hij werkte met binnen- en buitenlandse schrijvers en zat in de jury van de grootste fantasyprijs van de wereld: de World Fantasy Award. En nu is er dan zijn debuut!

 

En jawel, óók Robin Hobb op de lijst!

Want ik herlees lekker nog een keer Fool’s Assassin en Fool’s Quest. Ter voorbereiding op het laatste deel in de Fitz and the Fool Trilogy: Assassin’s Fate. Volgens de website van Robin Hobb verschijnt het in mei. Mei!!! Ik ga vast prachtige boeken lezen dit jaar, maar er is maar één waar ik zo naar uit kijk. Einde blog, ik heb een luxe, stil en eenzaam hotel uit te zoeken voor mei. Even een romantisch weekendje weg boeken voor Fitz en mij.

 

En welk fantasy boek mag ik van jullie niet laten liggen? Collega Mirjam vindt dat ik écht Duin aan de lijst toe moet voegen en Min-of-Meer-Martine tipte een Brug der Getijden. Kijk dus niet gek op als die ook nog voorbijkomen dit jaar!

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

5 Comments

 • Min of meer

  3 januari 2017 at 10:05

  Leuk je lijst, ik heb alles braaf genoteerd.
  Ik ben blijven steken in brug der getijden. Helaas. Te veel details. Het begon zo leuk maar ik raakte ernstig de draad kwijt. Dat kan aan mijn concentratievermogen liggen want anderen die ik ken verslonden deze serie.

  Beantwoorden
  • Ogma

   4 januari 2017 at 09:26

   Of aan een excentrieke boekensmaak, want dat overkomt mij ook zo vaak. Dan begin ik aan iets waar iedereen lyrisch over is en dan denk ik mwah….

   Beantwoorden
 • Rutger

  3 januari 2017 at 13:08

  Die van Rothfuss heb ik ook gelezen. Wanneer zou het volgende deel moeten komen? Hobb staat bij mij ook op de lijst. Ik heb overigens een kast vol met fantasy, zoals je weet. Kom gerust shoppen 🙂

  Beantwoorden
  • Ogma

   4 januari 2017 at 09:23

   Dan kom ik je de volgende keer dat we langskomen eens afhelpen van wat kilo`s boekpapier! Het is nog steeds niet bekend wanneer deel drie uitkomt, vandaar mijn terughoudendheid. Eigenlijk is die regel van jou van vroeger gewoon ideaal, pas beginnen aan een serie als deze compleet is.

   Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren