Pagina's

50/50 moorden

De 50/50 Moorden van Steve Mosby

Hij verschuilt zich in je huis. Volgt je wekenlang. Weet alles van jou en je geliefde. En dan slaat hij toe… Wat zou jij doen wanneer de 50/50 moordenaar jou en je geliefde uitkiest om zijn duivelse spel te spelen?

 

50/50 moorden

 

Tijdens onze extravagante boeken survivaltocht door Groningen sloegen Jolanda en ik flink in bij Books4Life. Zo flink dat ik bij thuiskomst niet eens meer wist wat ik allemaal had gekocht en dat voor de prijs van één nieuw boek. Een kraakvers nieuw boek met hagelwitte pagina’s is natuurlijk ook erg mooi hoor, maar de kreukels in de rug van een tweedehands boek lezen voelt toch altijd iets minder vernielzuchtig dan een maagdelijke kaft openslaan. De 50/50 Moorden nam ik voor zowat niks mee en viel bij het lezen bijna uit elkaar, maar damn, wat heb ik er van genoten.

 

Het begint natuurlijk met een moord…

Op zijn eerste werkdag komt Mark Nelson meteen een uur te laat. Hij is aangenomen in het team van rechercheur John Mercer, maar bij aankomst op het bureau is het hele team afwezig. Ze zijn aan het werk op  plaats delict van een gruwelijke moord. Mark haast zich naar de woning van het slachtoffer waar het onderzoek al in volle gang is. In de badkamer treffen ze het lichaam van een zwaar verminkte man, die voor zijn dood hevig is gemarteld en uiteindelijk is omgekomen omdat zijn hoofd in brand is gestoken. Op de muur is een merkwaardige tekening gemaakt. Het lijkt op een spinnenweb waarvan draden zijn uitgeveegd en staat vol met onbegrijpelijke symbolen. De zaak lijkt op die van de 50/50 moordenaar die een aantal jaren daarvoor stelletjes ontvoert, martelt en ze vervolgens dwingt om te kiezen wie van hen tweeën hij in leven zal laten. Tijdens de eerste momenten met zijn nieuwe team valt het Mark op dat er een vreemde spanning heerst tussen de teamleden en dat rechercheur Mercer zich ook niet helemaal normaal gedraagt. Mark is aangenomen als expert in het verhoren van getuigen, slachtoffers en verdachten en moet de leiding nemen in het buurtonderzoek. In de loop van de dag wordt er een man gevonden met vergelijkbare verwondingen die beweert dat zijn vriendin nog ergens in de bossen gevangen wordt gehouden door dezelfde duivel die hem heeft gemarteld. Ze hebben tot de ochtend om haar te vinden anders zal de moordenaar haar ombrengen. Zo begint een race tegen de klok waarbij beetje bij beetje duidelijk wordt wat de moordenaar van plan is en wat er allemaal loos is met de rechercheur en zijn team.

De vloerbedekking was donkerrood, net zoals beneden, en er was één raampje, waarvan de gordijntjes dicht waren. Toen ik inademde, rook ik de sterke, smerige geur al. De lucht was ervan vergeven, en ik voelde dat ik een vies gezicht trok. Simon knikte naar de badkamerdeur. ‘Daar. Ben je er klaar voor?’ Dit was een soort test, nam ik aan. Maar ik had eerder lijken gezien, en ik dwong mijn gezicht in een neutrale uitdrukking. ‘Ja.’ We gingen de badkamer in, voor zover dat mogelijk was in elk geval, en de smerige stank werd erger. Benzine, rook, verbrand vlees.

 

Zit de deur wel goed op slot?

Je moet wel van goede huize komen om mij in dit genre nog een beetje te verrassen. Ik heb psychopaten in alle soorten en maten voorbij zien komen, van Hannibal tot Jack the Ripper wannabees. Na afloop van een boek de ramen en deuren extra controleren zit inmiddels in mijn dagelijkse routine trouwens, ze laten me niet koud hoor, die engerds. Het is Steve Mosby gelukt om mij dit boek in te zuigen en mij pas los te laten toen ik het dichtsloeg. De 50/50 moordenaar is er inderdaad één van het wrede soort met een super intelligent en ziekelijk plan. De mensen die op hem jagen en zijn slachtoffers zijn gelaagd en boeiend, mét geheimen die je zo snel mogelijk ontrafeld wilt zien. Een aantal grote plotwendingen zag ik niet aankomen en het einde vond ik serieus verrassend, maar ik bleef ook met belangrijke vragen zitten. In het echte leven blijft het ‘waarom’ maar al te vaak onduidelijk, daarom houd ik van heel veel tekst en uitleg en analyses in mijn entertainment. Helaas is het leven soms niet eerlijk en zijn er niet altijd antwoorden, dat moet ik net zo goed accepteren als Mark Nelson. De 50/50 Moorden is een leuke, spannende thriller die vooral erg geschikt is voor vakanties, dan kan je tenminste in één ruk doorlezen. Oh en schat, je weet hoe kleinzerig ik ben hè? Check jij ‘s avonds de sloten ook nog een keertje? Voor je eigen bestwil zeg maar 😉

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren